Войти
Закрыть

Утворення «варварських королівств». Імперія франків та її занепад

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020

 

§ 2. Утворення «варварських королівств». Імперія франків та її занепад

Чи знаєте ви, що...

  • ... за однією із версій, слово «король» є слов’янським варіантом імені Карла Великого, правителя франків, засновника династії Каролінгів?

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Варварське королівство — назва походить від поєднання слів «варвар» і «королівство» («варвар» — від грецької назви «барбароі» — «ті, що бурмочуть» та «королівство» — від імені «Карл» — країна, очолювана королем); держава створена якимось із варварських народів на території Західної Римської імперії після її розпаду в V столітті.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/J9eyuI

  • QR 2.1. Про слона Карла Великого і не тільки.
  • QR 2.2. Чому Карл Великий хотів стати імператором?

2.1. Що таке «варварське королівство»?

Як ви пам’ятаєте, варвари ще від IV ст. масово оселялися на території Західної Римської імперії. Тамтешня влада не могла заплатити їм за військову службу грошима, тому розраховувалася землями, де переселенці створювали власні «королівства». Після 476 р. вони опанували чи не всі простори, що підпорядковувалися колишньому величному Риму. У північно-західній Іспанії оселилися свеви. Решту Піренейського півострова та південь сучасної Франції захопили вестготи. На місці римської провінції Африка постало королівство вандалів та аланів. На теренах Італії створили державу остготи, а після них там у VI ст. осіли лангобарди. Англи, сакси та юти переправилися через протоку Ла-Манш і започаткували королівства в Британії.

На захоплених територіях прибульці поводилися як господарі. Тому корінне населення жило в нелегких умовах. Лише варвари могли служити у війську, за що звільнялися від податків. До того ж, їхні правителі відбирали землі місцевих володільців та роздавали їх своїм воїнам. Скаржитися на свавілля зазвичай було нікому, адже рішення ухвалювали герцоги — представники германської знаті. Вони мали величезні повноваження, і в обмін на підтримку того чи того вождя поводилися на свій розсуд.

Кожне із «варварських королівств» трималося на впливовості та силі правителя. Його смерть призводила до політичної кризи, а часто до воєн між наступниками, адже керівні структури лише формувалися і не могли вчасно втручатися в проблемні ситуації. Унаслідок такої нестабільності вже до VIII ст. майже всі римські володіння завоювали візантійці, араби та франки.

Думаємо і діємо!

1. Що означає слово «королівство»? Обговоріть можливі варіанти його походження. Покажіть на мапі території «варварських королівств». Чи сусідили вони із землями сучасної України? 2. Як уживалися варвари з мешканцями Римської імперії? 3. Обчисліть, скільки століть проіснували «варварські королівства». Чому вони занепали?

2.2. Хто такі франки і якою була їхня держава?

Королівство франків стало наймогутнішим із усіх варварських. Слово «франк» перекладалося як «вільний», «хоробрий», «дикий». Вони віддавна розділялися на салічних (населяли узбережжя Північного моря) та ріпуарських (жили вздовж річки Рейн). Уперше франки напали на Західну Римську імперію в 242 р. Хоча той напад не вдався, римлян уразила войовничість чужинців. Згодом салічних та ріпуарських франків об’єднав Хлодвіг (481-511) із династії Меровіигів. У 486 р. війська під його командуванням знищили рештки римської державності в Галлії. До кінця V ст. вони розбили і підкорили племена тюрингів й алеманів. Після перемоги над вестготами опанували ледь не решту сучасної Франції (тоді — Франконії).

Величезні простори потребували вмілого управління. Тому жорсткий Хлодвіг усунув представників знатних родин, натомість повсюди розставив вірних підлеглих, яких іменували графами. Їх наділили поліцейськими та судовими повноваженнями. Вони відповідали за збір війська з народу, коли виникала потреба. Щоби впорядкувати відносини з місцевими жителями, упровадили писані закони — «Салічну правду». Відповідно до її статей суворо карали за образи, крадіжки, умисно заподіяні шкоди, вбивства. Найчастіше з порушників і злочинців стягували грошові штрафи, за кровопролиття винний сплачував вергельд («відшкодування за життя»). Вільний франк зазвичай володів земельною ділянкою, брав участь у сільських і судових зібраннях, мусив служити у війську.

У 493 р. Хлодвіг побрався з Клотильдою, донькою бургундського короля. Їхній шлюб став важливим для європейської історії тому, що дружина навернула чоловіка до віри в Ісуса Христа. У 496 р. за прикладом вождя франки теж прийняли християнство, причому західного (римського) обряду. Такий учинок усунув наявні суперечки, сприяв зближенню між завойовниками та підкореними.

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мані територію Франкської держави. Коли вона виникла? Унаслідок яких подій? 2. Розкажіть, як управляв підлеглими король Хлодвіг. 3. Про хрещення Хлодвіга йдеться в текстах параграфа та історичного джерела. Чим відрізняються обидві розповіді?

Мовою історичного джерела

Франкський історик VI ст. Григорій Турський про обставини, за яких Хлодвіг погодився стати християнином: «Королева безупинно вмовляла Хлодвіга визнати істинного Бога і відмовитися від язичницьких ідолів. Але ніщо не могло схилити його до цієї віри доти, доки одного разу, під час війни з алеманами, він вимушений був визнати те, що колись охоче відкидав. А відбулося це так: коли обидва війська зійшлись і між ними зав’язалася жорстока битва, то війську Хлодвіга уже загрожувало повне винищення. Бачачи це, Хлодвіг підвів очі до неба і, розчулившись серцем, зі сльозами на очах вимовив: "О Ісусе Христе!... Якщо Ти подаруєш мені перемогу над моїми ворогами і я відчую силу Твою ...увірую в Тебе і хрещуся в ім’я Твоє. Тому що я закликав своїх богів на допомогу, але переконався, що вони не допомогли мені” ... І як тільки він вимовив ці слова, алемани повернули назад і кинулися тікати. А побачивши свого короля вбитим, вони здалися Хлодвігу...»

2.3. Хто такі «ледачі королі» і «мажордоми»? Що таке «бенефіцій»?

Мабуть, Хлодвіг помилився, коли вирішив розділити власне королівство на чотири частини (Нейстрію, Аквітанію, Бургундію та Австразію) між синами. Спочатку вони королювали одностайно, а тому змогли збільшити володіння, поширивши владу на схід, підкоривши тамтешні племена, окрім фризів та саксів. Проте їхні нащадки виявилися слабовільними, вони втратили владу, за що прозвані «ледачими королями», хоча, насправді, справедливіше обізвати їх «нещасними». Управління державою перебрали мажордоми («старші в домі») — вищі придворні особи Франкського королівства в VII-VIII ст. Вони порядкували від імені королів, за потреби змінюючи впертих на більш піддатливих. Це виявилося доволі легко. Рід Меровінгів розрісся, і завжди можна було знайти неповнолітнього претендента на владу, посадити його на трон та правити замість нього. Мажордоми часто сварилися між собою. Безкінечні війни всіх проти всіх ледь не знищили Франкське королівство.

Ситуацію врятував рід австразійських мажордомів. До нього належав видатний Карл Мартел. Він завдав поразки конкурентам, упокорив бунтівні германські племена тюрингів, баварів та аламанів, намагався їх християнізувати. Важливою стала перемога Карла над арабами в битві поблизу міста Пуатьє в 732 р. Зупинивши завойовників, він задумав реформувати військо. За зразок узяв арабську кінну армію. Оцінивши її бойові якості, вирішив комплектувати власну кінноту. Вартість коня, меча, списа, щита та обладунків одного воїна сягала вартості 40 корів! Звичайний франк купити їх не міг, тому Карл Мартел роздавав бенефіції — великі ділянки землі у тимчасове володіння. Селяни та містяни, які жили й працювали на бенефіціях, передавалися новому власникові. Той, отримуючи прибутки, купував усе необхідне, за це служив королю та захищав увірені йому території.

Наступником Карла Мартела став Піпін Короткий (751-768). Цей невисокий чоловік (мав зріст близько 135 см) блискуче володів мечем, але, що важливіше, мав сталеву волю. У листопаді 751 р. він оголосив себе королем. У такий спосіб династію Меровінгів усунули, а їхнє місце зайняли Каролінги. Римське духовенство підтримало нового правителя.

Думаємо і діємо!

1. Чому нащадків Хлодвіга називають «ледачими» або «нещасними» королями? 2. Використовуючи пошуковий сервіс «Ґуґл», з’ясуйте походження прізвища Мартел. Для чого він роздавав бенефіції? 3. Як почали правити Каролінги?

2.4. Як утворилася і чому занепала імперія Карла Великого?

За часів Карла Великого (768-814), сина Піпіна Короткого, Франкське королівство досягло вершини могутності. Значну частину життя Карл Великий провів воюючи. Відомо про 53 походи франкських військ, із них він узяв участь у двадцяти семи. Зокрема, Карл Великий знищив королівство лангобардів, і надбанням Каролінгів стала територія Італії. Згодом остаточно підкорив германські племена саксів, а впродовж 788-796 рр. провів успішні воєнні кампанії проти баварів та Аварського каганату. Авари — тюркські племена, які проживали в Центральній Азії. Перейшовши через теперішні українські причорноморські степи, вони у VI-VII ст. оселилися в Паннонії (сучасній Угорщині). Перемога над ними зміцнила міжнародний авторитет Карла Великого, адже кочівники загрожували не тільки франкам, але й Візантійській імперії та центральноєвропейським слов’янським землям.

Король управляв державою, опираючись на вірних людей. Для захисту рубежів він створив марки — укріплені прикордонні графства. їх очолювали маркграфи. Володар намагався менше часу проводити у власному палаці в місті Ахен і більше роз’їжджати країною, спілкуючись із населенням. Двічі на рік відбувалися збори франків: простолюдинів, знаті та духівництва. Навесні король оголошував свої рішення (що пізніше видавалися у грамотах-капітуляріях) для низів, а восени для обговорення важливих дій збирав світську знать та духовенство. Він ревно охороняв права церкви, насильно хрестив підкорені народи, будував храми і монастирі, зробив обов’язковою десятину (вид податку). Під його особливою опікою перебувало місто Рим. У 800 р., як винагороду за придушення бунту міської аристократії, Карл Великий отримав із рук Папи Римського імператорську корону.

Франкське королівство, де проживали десятки народів, офіційно стало імперією. Після впокоєння Карла Великого титул і владу успадкував його син Людовік Благочестивий (814-840). Він втягнувся у збройне протистояння зі своїми синами. Вони після смерті батька в 843 р. зібралися у місті Верден і вирішили мирно розділити державу Карла Великого. Зокрема, Карл II отримав західні володіння — чи не усю територію сучасної Франції; Людовік II запанував у східних землях — майбутній Німеччині; Лотар успадкував імператорський титул, італійські території та вузьку смугу володінь уздовж річки Рейн (нинішню Лотарингію, за яку Німеччина та Франція воюватимуть навіть у XX ст.). У результаті поділу Франкська імперія перестала існувати.

Коронація Карла Великого імператорською короною, мініатюра, XIV ст.

Думаємо і діємо!

1. Коли і за яких обставин утворилася Франкська імперія? Покажіть її територію на мапі. Із якими тогочасними країнами межувала? 2. Розкажіть про умови Верденського договору, використовуючи мапу. Якими були наслідки розпаду імперії Карла Великого? 3. Чому імператор, отримуючи корону, стоїть на колінах перед Папою Римським?

Ще раз про головне

Перевірте себе!

1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами:

Коли ____ ? Що ____ ? Хто ____ ? Де ____ ? Звідки ми можемо дізнатися про ____ ? Чому ____ ? Як ____ ? Який результат ____ ? Запропонуйте свої запитання однокласникам.

2. Поясніть, як ви розумієте словосполучення «варварське королівство»?

3. А. Обчисліть, скільки років існувало Франкське королівство та його наступниця — імперія. Позначте потрібні дати на лінії/стрічці/шкалі часу в хронологічній послідовності. Б. Із якими сучасними європейськими країнами співвідносяться території «варварських королівств»? В. Які теперішні найбільші європейські міста постали на теренах імперії Карла Великого?

4. Зіставте системи влади у «варварських королівствах» та у Франкській імперії. Що в них спільного, а що відмінного?

5. Як управляв своїми підданими Карл Великий? Чому занепала його держава?

6. Доберіть слова чи словосполучення, якими ви схарактеризували б Карла Великого. Запишіть їх у вигляді асоціативної хмари. Скориставшись QR-кодом, розміщеним на початку параграфа, підготуйте повідомлення про Карла Великого. У що з прочитаного Ви вірите, а в що ні? Чому?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду