Войти
Закрыть

Католицька церква в XI-XV століттях

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020

 

§ 17. Католицька церква в XI-XV століттях

Чи знаєте ви, що...

  • ... наприкінці І ст. Папа Римський Климент І заснував перші християнські громади в Криму;
  • ... в 1209-1229 рр. католицька церква організувала Хрестовий похід (Альбігойські війни) проти християн;
  • ... в 1321 р. в місті Київ виникло єпископство, а в 1367 р. в місті Галич — митрополія католицької церкви?

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Альбігойці — від назви міста Альбі, що в Південній Франції; прихильники катарів та вальденсів, які діяли впродовж XII—XIII ст., виступали проти деяких учень та правил католицької церкви, закликали повернутися до християнства періоду апостолів, жили скромно, стримано й самотньо.

Альбігойські війни — від поєднання слів «альбігойці» і «війна»; війни, що їх наприкінці XII — на початку XIII ст. вели рицарі Північної Франції, а пізніше — король проти альбігойців у південнофранцузькій провінції Ланґедок.

Єретик — від грецького слова «айретікос» — «той, який вибирає», «відщепенець»; відступник від загальновизнаних поглядів; віровідступник, прихильник єресі.

Інквізиція — від латинського слова «інквіро» — «розслідувати», «розшукувати»; підпорядкована папам римським слідча і судова служба католицької Церкви, створена в XIII ст. для боротьби з єретиками; жорстоке знущання, катування.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/bu2hTd

  • QR 17.1. Як жили у середньовічних монастирях?
  • QR 17.2. Що ми знаємо про жебракуючі чернечі ордени?

17.1. Як розвивалася католицька Церква після розколу? Чим уславився Тома Аквінський?

У 1054 р., як Вам уже відомо, між Східною і Західною церквами відбувся розкол. Адже на той час обидві гілки християнства настільки відрізнялися, що утримувати єдність аж ніяк не вдавалося. Патріархи залежали від влади візантійських імператорів, тоді як папи римські спиралися на свої сили та намагалися впливати на монархів. Коли «західні» ієрархи вирішили підкорити «східних», стався розрив, що триває донині.

Католицьке духовенство повело церкву шляхом, відмінним від того, яким рухалося православ’я. Володіючи просторими земельними наділами, управляючи великими коштами, виплітаючи хитромудрі інтриги, римські духовні поводирі вміло втручалися в життя заможних і бідних. Західна церква взялася продавати індульгенції — письмові грамоти, які гарантували звільнення від гріхів. Спочатку на отримані гроші споряджали хрестові походи, але згодом, у XIV-XV ст., фінанси осідали в Римі. Зміцненню папської влади сприяла Клюнійська реформа Х-ХІ ст. В абатстві французького містечка Клюні розробили особливі правила для монахів. Зокрема, вони мали дотримуватися целібату (заборони одружуватися) й аскетизму (заборони розкошувати). Також вони повинні були забезпечувати себе всім необхідним і, що головне, дбати про рукописну спадщину. Тому саме ченці взялися переписувати старі книги, здебільшого античного періоду. їх оздоблювали простими, невеликих розмірів унікальними малюнками — книжковими мініатюрами, таким чином сприяючи розвиткові образотворчого мистецтва. Згодом усі монастирі з-під опіки феодалів перепідпорядкували Папі Римському.

Тома Аквінський, портрет, XV ст.

Зацікавлення античними творами сприяло відродженню філософії. Видатним її представником уважається Тома Аквінський (1225-1274). Він досліджував праці Арістотеля, на основі яких висловив оригінальні думки про будову Всесвіту та роль людини у ньому, намагався, щоб розум підтримував віру, щоб наука слугувала церкві. До прикладу, він доводив, що духовна влада важливіша за світську. Монархію уважав справедливою формою правління, адже це Бог установив порядок на Землі. Так само, по-божому, королі му сіли дбати про лад у своїх країнах. Водночас Тома Аквінський не вірив в абсолютну монархію, переконуючи, що всевладдя краще обмежувати. Його ідеї великою мірою визначали перебіг подій у середньовічній Європі.

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мапі межі поширення впливів католицької та православної церков. 2. Розкажіть про Клюнійську реформу. Яке вона мала значення для розвитку католицької церкви? Чи існує целібат у православній церкві? 3. З’ясуйте, що означає слово «томізм»? Яку роль це вчення відіграло в історії католицької церкви? Розгляньте портрет Томи Аквінського. Як предмети в руках свідчать про його погляди та наукові зацікавлення?

17.2. Як церква боролася з єретиками, диваками та відьмами?

У Середньовіччі рідко хто наважувався заперечувати вчення та правила церкви. Це могло бути смертельно небезпечним. Тих, хто проповідував християнську віру інакше, ніж учили духовні особи, йменували єретиками. Їх цькували і нещадно карали. Так у першій третині XIII ст. на півдні Франції винищили катарів (альбігойців). Вони проповідували, що для спасіння душі достатньо поводитися скромно, уникати земних спокус і насолод, а не звертатися до священників. Римські ієрархи оголосили проти незгодних хрестові походи, так звані Альбігойські війни (1209-1229). Після їх закінчення створили інквізицію — особливу церковну службу, що боролася з єресями, по суті, своєрідну поліцію та суд. Інквізиторів наділили повноваженнями проводити розслідування і допити, визначати винних. Вироки виконували уповноважені від світської влади.

Однак не тільки єретики ризикували життям. Будь-хто, хто поводився дивно, викликав підозри й міг дорого заплатити за свою дивакуватість. Особливо вперто переслідували юдеїв, які оселялися в містах відчуженими общинами й майже не контактували з християнським світом. їхню мову і релігію не розуміли в тодішній Європі. їм приписували спілкування з темними силами, тому, коли траплялося стихійне лихо, саме їх карали за «змову» з природою. Подекуди юдеям наказували носити спеціальний одяг, за яким їх упізнавали на вулиці. Зафіксовані випадки, коли через релігійну нетерпимість їх виганяли з країни.

Томас Торквемада, портрет, XV ст.

У «групі ризику» також перебували жінки, на яких «полювали» за відьомство. Хлопцеві достатньо було звернути увагу на вродливу дівчину, як її звинувачували у виготовленні «звабливого» зілля. Пійманих «відьом» катували, вимагаючи зректися нечистої сили. Часто їх кидали в річку. Якщо підозрювана тонула, вину з неї знімали. Якщо виживала, її судили і спалювали на вогнищі. Інквізитори вважали, що, вбиваючи тіло, вони рятують душу, тому не переймалися кількістю невинних жертв. Але, що дивно, авторитет церкви був настільки непохитним, що, незважаючи на її злочини, віруючі не відверталися від релігії та духовенства.

 

Думаємо і діємо!

1. З’ясуйте значення слів «катари», «вальденси» («альбігойці»). Обчисліть, скільки років тривали Альбігойські війни. Де, чому і проти кого вони велися? 2. Дізнайтеся біографію Томаса Торквемади. Чому його називали «Великим інквізитором Іспанії»? 3. Чому церква цькувала єретиків, юдеїв та відьом? Сучасні критики влади часто вживають крилатий вислів «полювання на відьом». Поясніть його значення, опираючись на історичну традицію. Обговоріть у парах, чому в 1982 р. Папа Римський Іван Павло II вибачився за «помилки» інквізиції, а згодом кілька разів засудив її за «нетерпимість і навіть насильство в служінні правді»?

17.3. Чому Папи Римські потрапили «в полон»? Як розгорталася «Велика схизма»?

В одному з попередніх параграфів йшлося про те, що французький монарх Філіп IV Красивий ув’язався в конфлікт із католицькою церквою щодо податків. Папа Римський Боніфацій VIII вимагав, аби Франція сплачувала такі суми, як і раніше. Натомість король уважав, що папські апетити надто великі, тому розорюють скарбницю. Суперечка «вирішилася» настільки несподівано й гостро, що ніхто не міг уявити. У 1302 р. Боніфацій VIII відлучив Філіпа IV від церкви й оголосив про вищість духовної влади над світською. Хоча відлучення насправді нічого не означало, правитель настільки розгнівався, що наказав вірним слугам заарештувати церковного очільника. Коли той помер від такого приниження, столицю католицизму перенесли у французьке місто Авіньйон.

Так розпочався Авіньйонський полон пап, який тривав із 1307 р. по 1376 р. Упродовж цього періоду керівниками церкви призначали виключно французів. Вони відповідно виконували бажання королів, спочатку — останніх Капетингів, а потім — перших Валуа. Вигнанці виклинали англійців за Столітню війну, вели перемовини з німецьким духівництвом про допомогу Франції тощо.

Коли ж таку поведінку визнали негідною, і сьомий Папа «Авіньйонський» Григорій XI повернувся в Рим, розгорівся новий конфлікт.

У 1376 р. обрали чергового папу в Авіньйоні. Але одночасно інший верховодив у Римі! Утворилося релігійне двовладдя, яке підривало міць католицької церкви. Розкол назвали Великою схизмою, що тривала в 1376-1417 рр. Намагаючись виправити помилку, духовенство вибрало ще іншого Папу Римського, що вкрай загострило ситуацію. Відтоді католиками опікувалися три повожаті, яких підтримували різні можновладці. Щоби вислужитися перед «своїми», кожен із «першосвященників» активно кляв їх супротивників. Так, на початок XV ст. чи не всі королів виявилися відлученими від церкви! Ситуацію виправили в 1417 р. на Вселенському соборі в місті Констанц, що у південній Німеччині, де, врешті, вибрали одного Папу та віддали йому Рим. Велика схизма негативно вплинула на репутацію католицизму. Однак відбулися й позитивні зрушення. Упродовж XV ст. дійшли згоди, що папи римські зобов’язані виконувати рішення церковних Соборів, куди регулярно збиралися представники вищого духівництва різних країн. Такий контроль пішов на користь Західній церкві.

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мані міста Рим, Авіньйон, Констанц. 2. З’ясуйте значення слова «схизма». Чому події 1376-1417 рр. назвали Великою схизмою католицької церкви? 3. Обчисліть, на скільки тривалішим виявився Авіньйонський полон пап, аніж Велика схизма.

Ще раз про головне

Перевірте себе!

1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами:

Коли ____ ? Що ____ ? Хто ____ ? Де ____ ? Звідки ми можемо дізнатися про ____ ? Чому ____ ? Як ____ ? Який результат ____ ? Запропонуйте свої запитання однокласникам.

2. А. Поясніть, у чому основні відмінності між православ’ям і католицизмом? Б. Об’єднайтеся в групи. Використовуючи текст параграфа та пошуковий сервіс «Ґуґл», обговоріть роль учення Томи Аквінського у формуванні європейського законодавства.

3. А. Позначте на лінії/стрічці/шкалі часу дати розколу християнства, Авіньйонського полону пап, Великої схизми. Укладіть та розв’яжіть три-чотири хронологічні задачі, встановлюючи взаємовіддаленість подій одна від одної та від сьогодення. Б. Розкажіть про ситуацію в католицькій церкві упродовж XI—XV ст., використовуючи слова й словосполучення «Альбігойські війни», «єретик», «інквізиція». Розповідаючи, послуговуйтеся мапою та уривками з історичних джерел, поміщених у параграфі.

4. За текстом параграфа підготуйте кросворд із десяти слів на тему «Католицька церква в XI-XV століттях».

5. Оцініть уплив католицької Церкви на розвиток середньовічної культури.

6. Використовуючи пошуковий сервіс «Ґуґл», укладіть добірку зображень, що ілюструватимуть, як одягалися представники духівництва найбільших світових релігій Середньовіччя. Прокоментуйте дібрані вами картинки.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду