Войти
Закрыть

Архітектура і мистецтво

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020

 

§ 25. Архітектура і мистецтво

1. Яке місце посідали храми в житті середньовічних людей

Ознайомтеся з наведеними нижче положеннями. Оберіть одне з них і поясніть на цьому прикладі, яку роль відігравали храми в житті людини Середньовіччя. Знайдіть на картині деталі, якими зможете проілюструвати свій вибір.

1) Храм для середньовічної людини — це місце богослужіння, відправлення обрядів і покаяння, церковних свят і процесій.

2) У храмах палко молилися, зокрема: феодали — за військові успіхи, селяни — за гарний урожай, ремісники просили удачі у виробництві, а купці сподівалися на безпечну і вдалу торгову подорож. І всі разом ставили святим свічки з надією на їхній захист.

3) Церковний дзвін сповіщав про час праці та відпочинку, їжі і сну. У Середньовіччя навіть виникли такі вислови: «дзвони жнив», «дзвони збору врожаю».

4) Спорудження храму ставало всенародною справою. Храми були місцем зібрань і укладення договорів, фортецями та притулком для переслідуваних, тут відбувались яскраві театралізовані релігійні вистави — містерії.

Жан Фуке. Будівництво храму (XV ст.)

2. Яку архітектуру називають романською

Прочитайте уривки з роману Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері», де подано опис архітектурних стилів Середньовіччя. Визначте особливості романської архітектури. За допомогою словника поясніть в тексті слова: «базиліка», «вітраж», «розети», «барельєфи», «шпиль» і знайдіть ці деталі в зображеннях на ілюстраціях (с. 134). Висловіть власні враження від наведених пам'яток.

У Х ст. в середньовічній архітектурі поширюється єдиний загальноєвропейський стиль — романський. Назва стилю походить від слова «Rоma» — Рим, тому що в середньовічному будівництві використовували архітектурні традиції давніх римлян.

Романський стиль — перший загальноєвропейський стиль в архітектурі (X—XII (ХІІІ) ст.), для якого характерні масивні споруди-фортеці.

ПРО РОМАНСЬКУ АРХІТЕКТУРУ З РОМАНУ ВІКТОРА ГЮГО «СОБОР ПАРИЗЬКОЇ БОГОМАТЕРІ»

Більшість романських храмів будувались у неспокійний час загарбницьких і громадянських війн. Якщо була потреба, храми ставали фортецею для захисту від ворогів.

У романському стилі, що є найстародавнішим і найглибшим, у середньовічній Європі переважає напівкругле склепіння, підтримуване грецькою колоною.

Хай яким різьбленням та скульптурою була прикрашена оболонка собору, завжди під нею знаходиш римську базиліку. На цій незмінній основі кількість дзвіниць, шпилів змінюється безліч разів, відповідно до фантазії століття, народу, мистецтва.

Статуї, вітражі, розети, арабески, різьблені прикраси, барельєфи... Звідси дивовижна зовнішня різноманітність цих будов...

Стародавня сім'я похмурих, таємничих, приземкуватих храмів, наче придавлених круглим і широким склепінням, була пройнята військовим духом: могутні у своїй суворості й масивності стіни з вузькими вікнами, величезні вежі. Головні елементи будівлі — міцні круглі арки, важкі колони та стовпи, що підтримують дах.

Словник архітектурних термінів

Базиліка — прямокутна будівля, поділена усередині колонами або стовпами на окремі частини — нефи, орієнтовані із заходу на схід.

Барельєф — скульптурна прикраса на плоских поверхнях.

Вітраж — твір образотворчого або декоративного мистецтва з різнокольорового скла та інших матеріалів, що пропускають світло.

Карниз — виступ, що завершує горішню частину стіни або міститься над вікнами, дверима.

Портал — архітектурно оформлений вхід до будинку.

Розета — у мистецтві й архітектурі — прикраса круглої форми у вигляді квітки, яка розпустилась.

Фасад — зовнішня сторона споруди.

Шпиль — вертикальне й гостроконечне завершення будівель у вигляді сильно витягнутого конуса.

1. Церква Сан Лоренцо (Мантуя, Італія)

2. Реконструкція романської каплиці (музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку)

3. Кафедральний собор (Майнц, Німеччина)

4. Розета церкви Сан П'єтро в Тусканії (будівництво розпочато в кінці XI ст.)

5. Собор Санта Марія Маджоре в Тусканії (Італія, IX ст.)

3. Який вигляд мають готичні собори

На основі тексту, ілюстрацій і словника опишіть особливості готичного собору. Висловіть власні враження від наведених пам'яток.

У XII-XV ст. зростання міст, технічний прогрес зумовили виникнення нового стилю в архітектурі — готичного. Термін «готика» (від назви одного з германських племен — готи) ввели митці в епоху Відродження, виражаючи своє ставлення до варварської, як тоді вважалося, архітектури Середньовіччя.

Готичний стиль — художній стиль (XII—XV (XVI) ст.), поширений у Західній та Центральній Європі, для архітектури якого властиві великі споруди зі стрілчастими склепіннями і велика кількість кам'яного різьблення та скульптурних прикрас.

ВІКТОР ГЮГО ПРО ПАМ'ЯТКИ ГОТИЧНОЇ АРХІТЕКТУРИ У РОМАНІ «СОБОР ПАРИЗЬКОЇ БОГОМАТЕРІ»

Насамперед перед нами постають три стрілчастих портали, а над ними — ажурний карниз, неначе оздоблений мереживом із двадцяти восьми ніш із статуями королів, величезне центральне вікно-розетка між двома боковими вікнами і високий ряд арок.

...Стрілчасте склепіння, принесене з Хрестових походів... неподільно пануючи відтоді, визначило стиль побудови Собору.

Те, що ми тут казали про фасад, слід сказати й про весь храм, а сказане про кафедральний собор Парижа стосується всіх християнських храмів Середньовіччя. Усе в цьому мистецтві логічне й пропорційне.

Палац правосуддя

Над головами подвійне стрілчасте склепіння, прикрашене дерев'яними скульптурами, із золотими геральдичними ліліями на блакитному тлі; під ногами — мармурова підлога з білих та чорних плиток. За кілька кроків... уздовж залу сім колон підтримують подвійні склепіння.

У високих стрілчастих вікнах — тисячобарвні вітражі, і все це — склепіння, колони, стіни, обрамлення вікон, панелі, двері, статуї — зверху донизу розкішно розквітчано блакиттю та золотом.

Істинним шедевром є, зокрема, невелика ажурна розета над порталом, філігранна й вишукана, мовби зірка з мережива.

Прикраси соборів — рельєфи, скульптури, фрески, вітражі — справжня енциклопедія середньовічного світогляду й середньовічного життя. Наприклад, Шартрський собор прикрашають дев'ять тисяч скульптур. Тут переплітаються біблійні сюжети, античні образи, побутові сцени, язичницькі мотиви, фантастичні фігури.

На основі тексту та ілюстрацій порівняйте романський і готичний собори.

1. Кельнський собор (Німеччина)

2. Шартрський собор (Франція)

3. Усміхнений ангел (Реймський собор, Німеччина)

4. Химери Собору Паризької Богоматері

5. Фрагмент вітража (Шартрський собор)

4. Хто були митці Раннього Відродження

Складіть каталог (список) ілюстрацій, уміщених у параграфі. Доберіть із тексту або складіть самі коментар до твору образотворчого мистецтва, який подобається вам найбільше, наприклад: «Твір Донателло... є шедевром епохи Відродження тому, що...».

Початок нового етапу розвитку мистецтва історики пов'язують із творчістю художників Джотто, Сандро Боттічеллі, архітектора Філіппо Брунеллескі та скульптора Донателло. Усі вони творили у Флоренції. Тому саме це італійське місто часто називають батьківщиною Відродження.

Філіппо Брунеллескі — перший архітектор епохи Відродження. Йому вдалося зробити те, що виявилося не під силу багатьом іншим майстрам: він перекрив величезним, понад сорок метрів у діаметрі, куполом флорентійський собор Святої Марії. Цей собор і досі вражає своєю красою та величчю.

Філіппо Брунеллескі. Купол собору Санта-Марія-дель-Фьйоре у Флоренції (XV ст.)

Донателло (1386-1466) став першим скульптором від часів античності, якому вдалося відтворити красу оголеного людського тіла. Такою є скульптура біблійного героя Давида, який переміг страшного велетня Голіафа. Ця скульптура стала першою, яку можна було оглядати з усіх боків, а не у стіні у храмі, як було раніше. Бронзовий Давид, більш ніж півтора метра заввишки, став для Флоренції символом свободи. Давид стоїть на відрубаній голові Голіафа, тримаючи в одній руці меч, а в другій — камінь.

Провісником Відродження в образотворчому мистецтві був художник Джотто ді Бондоне. До речі, цей митець був другом Данте, і той навіть зобразив його в «Божественній комедії».

Джотто ді Бондоне. Втеча до Єгипту (1306 р.)

Донателло. Статуя Давида (близько 1440 р.)

Навіть для мистецтва епохи Відродження незвичайним є живопис Сандро Боттічеллі1 (1445-1510). Історики й до сьогодні сперечаються з приводу прізвиська Боттічеллі (Бочонок), яке, вірогідно, дісталося йому від старшого брата. Митець створював портрети сучасників, за наказом папи римського розписував стіни Сікстинської капели2. Одна з картин Боттічеллі — «Поклоніння волхвів», на думку істориків, зображає родину правителів Флоренції — Медічі, меценатів, покровителів митців, зокрема і Боттічеллі.

1 Справжнє ім'я — Алесандроді Маріаноді Ванні Філіпепі.

2 Сікстинська капела — храм, створений за наказом папи Сікста IV, звідси й назва.

Сандро Боттічеллі. Поклоніння волхвів (1475 р.)

Сандро Боттічеллі. Весна (1481-1482 рр.)

Серед найкращих картин Боттічеллі — «Весна». Попри античний міфічний сюжет, пов'язаний із Венерою, картина відтворює земну красу, освячену любов'ю.

На півночі Європи також відбувалося дивовижне культурне піднесення. Митці Північного Відродження, крім картин на релігійні теми, почали писати портрети середньовічної людини, наприклад родини буржуа, купців, майстрів цехів тощо. Такі картини мають не тільки велику культурну цінність, а і слугують для нас незамінним джерелом знань про повсякденність середньовічної епохи.

Розгляньте подружжя, зображені на портретах. На які мистецькі та історичні деталі (одяг, меблі, освітлення, посуд тощо) ви звернули увагу? Висловіть судження, як ці картини допомагають нам зрозуміти епоху.

Петрус Крістус. Ювелір у своїй лавці (Святий Елігій1) (середина XV ст.)

1 Святий Елігій — покровитель ювелірів, нумізматів.

Ян ван Ейк. Портрет подружжя Арнольфіні (XV ст.) (Арнольфіні — відомі купці)

Заповніть у зошиті таблицю «Діячі літератури і мистецтва Раннього Відродження».

Україна — це Європа

Перші два загальноєвропейські архітектурні стилі — романський і готичний — прийшли в Україну з Польщі, Угорщини та Чехії. На думку дослідників, низка українських храмів зберігає лише елементи цих стилів. Риси романського стилю в поєднанні зі староукраїнською архітектурою можна побачити в церкві Святого Пантелеймона (ХІІ ст.) в Галичі, Успенському соборі Єлецького монастиря Чернігова та ін.

Церква Святого Пантелеймона (Івано-Франківщина)

Елементи готичного стилю збереглись у Луцькому замку, Львівському кафедральному костьолі, церкві Святої Єлизавети в місті Хуст, храмі Вознесіння у Виноградові на Закарпатті, у готичних соборах міста Городок, що на Львівщині, та ін. Дерев'яні церкви періоду готики й нині запрошують мирян.

Готуємося до уроку узагальнення і тематичного оцінювання

http://bit.do/fFQza

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду