Войти
Закрыть

Володіння Габсбургів. Національно-визвольна війна в Нідерландах

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 11. Володіння Габсбургів. Національно-визвольна війна в Нідерландах

ОПРАЦЮВАВШИ ЦЕЙ ПАРАГРАФ, ВИ ДІЗНАЄТЕСЬ: про те, що сталося з володіннями Габсбургів після зречення Карла V; яким було становище Нідерландів під владою іспанських Габсбургів у XVI ст.; про причини й початок національно-визвольної боротьби в Нідерландах; яку політику проводив у Нідерландах герцог Альба та як перемогло повстання на півночі країни; про результати, значення та наслідки Національно-визвольної війни в Нідерландах.

ПРИГАДАЙТЕ: 1. Покажіть на карті атласу територію Священної Римської імперії наприкінці правління Карла V. 2. Коли та під впливом яких подій Карл V зрікся влади? 3. Якими були особливості вчення Ж. Кальвіна? 4. Чим кальвінізм приваблював буржуазію?

1. Володіння Габсбургів у другій половині XVI ст. Після зречення престолу в 1556 р. Карла V володіння Габсбургів було поділено. Іспанія, Нідерланди та Італія відійшли до його сина Феліпе II (1556—1598 рр.), а австрійські землі та посаду імператора отримав його брат Фердінанд I (1556—1564 рр.). Такий розподіл загалом позитивно вплинув на становище в імперії. На відміну від ревного католика Феліпе II, схильний до компромісів Фердінанд I був одним з авторів Аугсбурзького релігійного миру.

У другій половині XVI — на початку XVII ст. Фердінанду I вдавалося підтримувати територіальну цілісність імперії та релігійний мир, вирішуючи конфлікти, що виникали, переважно правовими засобами (без застосування сили).

Проте відносини між католиками, лютеранами й кальвіністами залишалися напруженими. Під впливом рішень Тридентського собору активізувалася Контрреформація. У деяких німецьких князівствах почалося переслідування католиками протестантів. До цього додавалося поступове посилення невдоволення імперськими порядками.

Феліпе II, успадкувавши трон батька та значну частину його володінь, став власником земель, які розташовувалися не лише в Європі, але й у Новому Світі. Цю ситуацію відображало тогочасне висловлювання, що він володіє «імперією, над якою ніколи не заходить сонце». Себе Феліпе II оголошував захисником католицької церкви в боротьбі з протестантизмом, ісламом та єресями. За умовами Іберійської унії 1580 р. він став королем Португалії та отримав усі її колонії.

Феліпе II допомагав католицькій владі Франції перемогти гугенотів у релігійних війнах. Він намагався підкорити протестантську Англію, але зазнав поразки в боротьбі з нею на морі. Здобувши перемогу біля Лепанто в 1571 р., Феліпе II захистив від турецької агресії Західне Середземномор’я. Складним випробуванням для короля стала ситуація в Нідерландах. Унаслідок його політики там спалахнула Національно-визвольна війна проти іспанського панування, яка завершилася перемогою повсталих.

Яку роль відігравав король Іспанії Феліпе II у тогочасній Європі? Поясніть свою думку.

Фердінанд I. Художник Ганс Боксбергер (Старший). XVI ст.

Нідерланди («нижні землі») — землі, розташовані в Нижньому Рейні, на Маасі, Шельді та узбережжі Північного моря. Національно-визвольна війна — збройна боротьба народів проти чужоземного панування і за зміну свого становища.

Чи згодні ви з тим, що іспанське панування заважало розвитку Нідерландів у XVI ст.? Поясніть свою думку.

2. Нідерланди під владою Іспанії в XVI ст. Із величезних володінь Іспанії досить сильно виділялися Нідерланди. У середині XVI ст. вони займали територію, на якій сьогодні розташовані Нідерланди, Бельгія, Люксембург і частина Північної Франції.

Тут не було родючих земель, корисних копалин, країна постійно потерпала від повеней. Головним її багатством стали працелюбні жителі. Вони з гордістю казали: «Бог створив небо, а ми — суходіл». Нідерландці відвойовували в моря землю, на якій створювали нові поля та будували свої поселення.

Нідерланди поділялися на 17 провінцій, які відрізнялися за рівнем розвитку. На півночі земля належала вільним селянам, які часто використовували найману робочу силу. Саме тут поступово формувалися нові, ринкові відносини. На півдні більша частина землі перебувала у власності дворян. На ній працювали вільні селяни, які виконували повинності за користування землею. Однак і на півдні Нідерландів розвивалися ринкові відносини, особливо в промисловості. Широко відомі ткацькі мануфактури Фландрії виготовляли сукно, шовкові вироби, килими.

Після Великих географічних відкриттів Нідерланди опинилися на перетині нових торговельних шляхів, а місто Антверпен стало центром світової торгівлі. Завдяки економічному зростанню Нідерланди перетворилися на найбільш населену територію тогочасної Європи.

У другій половині XV ст. Нідерланди увійшли до складу Священної Римської імперії. Ця невелика територія давала їй у 4 рази більше прибутку, ніж усі володіння в Новому Світі. Однак значні податки, що збирали з Нідерландів, ішли на ведення війн імперії із сусідніми країнами в Європі, Османською імперією та протестантськими князівствами Німеччини. Нідерландці сприймали ці війни як непотрібні або шкідливі, оскільки вони велися з їхніми важливими торговельними партнерами. Поширення ідей Реформації спричинило появу в країні досить значної кількості прихильників лютеранства, а потім — кальвінізму. Для боротьби з ними влада імперії розпочала в Нідерландах діяльність інквізиції та видала особливі закони проти протестантів.

Переслідування владою протестантів викликало невдоволення та зростання напруженості в суспільстві.

3. Причини й початок Національно-визвольної війни в Нідерландах. Ситуація в Нідерландах, зумовлена політикою Феліпе II, який намагався перетворити їх на католицький регіон, ускладнилася. У країні збільшилася кількість іспанських військ, а вся влада зосередилася в руках Державної ради (консультів) із прихильників іспанців. Було створено 14 нових епископств, активізувала діяльність інквізиція, почалися переслідування єретиків. Феліпе II заборонив нідерландським купцям торгувати з Новим Світом, у 40 разів збільшив розмір мита на вовну, яку вони купували в Іспанії. У Нідерландах закривалися суконні мануфактури, чимало людей втрачали роботу.

Феліпе II. Художник Тіціан Вечелліо. 1551 р.

Чи є правильним судження, що Національно-визвольну війну в Нідерландах зумовила політика іспанського короля Феліпе II в країні? Чому?

У 1565 р. нідерландські дворяни звернулися до штатгальтера (намісника) іспанського короля в Нідерландах Маргрете (Маргарити) Пармської із проханням припинити діяльність інквізиції та скликати Генеральні штати (парламент). Один із її радників презирливо назвав скромно одягнених дворян гезами, тобто жебраками. Згодом це прізвисько поширилося на всіх, хто боровся за визволення Нідерландів від іспанської влади. Їхньою відзнакою стали портрет Феліпе II і напис «Вірні королю до жебрацької суми» як згадка про невдале звернення дворян та натяк на те, що іспанська влада руйнувала їхню країну. Опозицію в Нідерландах очолив Віллем фан Ораньє (Оранський).

В умовах зростання загального невдоволення владою Іспанії кальвіністські проповідники рішуче засуджували католицьке «шанування ідолів», маючи на увазі ікони, і закликали людей знищувати їх.

У Нідерландах розпочалися стихійні виступи. Улітку 1566 р. окремі заворушення набули форми повстання проти іспанської влади і католицької церкви. Озброєні ремісники й селяни нищили церкви, монастирі, спалювали ікони. Протягом кількох днів повстання іконоборців охопило 12 із 17 провінцій. Воно започаткувало Національно-визвольну війну проти іспанського панування в Нідерландах.

Налякана Маргрете Пармська погодилася на деякі поступки за умови, якщо нідерландці припинять боротьбу. Проте цього не сталося. За розпорядженням Феліпе II в 1567 р. до Нідерландів було введено 10-тисячну іспанську армію на чолі з Фернандо Альваресом де Толедо (герцогом Альбою). Він почав «заспокоювати» Нідерланди мечем і вогнищем інквізиції. Було засновано Раду в справах про бунти (нідерландці назвали її «Кривава рада»), яка мала необмежені повноваження. Майно бунтівників конфісковували. У країні збільшили податки. Упродовж перших трьох місяців влада стратила 1,8 тис. осіб. Багато людей через переслідування залишили країну.

Маргрете Пармська. Художник Антоніс Мор. 1562 р.

Віллем фан Ораньє (Мовчазний). Художник Адріан Кей. 1579 р.

У березні 1569 р. герцог Альба вирішив запровадити в Нідерландах нові податки: 10 % із продажу будь-якого товару, 5 % — із продажу земельної власності та 1 % — на все рухоме й нерухоме майно. Через те, що кожен товар проходив через кілька рук, перш ніж потрапити до споживача, економічне життя в Нідерландах занепадало. «Краще зберегти для Бога й короля збіднілу та зруйновану державу, — казав герцог Альба, — ніж мати її у квітучому стані для диявола та його поплічників — єретиків».

Усю країну охопило обурення. Нідерландці зрозуміли, що їм уже нічого втрачати.

4. Перемога повстання на півночі країни. Завершення війни. Населення Нідерландів розгорнуло боротьбу проти іспанської влади. У 1572 р. кораблі морських гезів кинули якір у порту Брілле. Разом із жителями міста вони знищили іспанський гарнізон, сформували велику морську ескадру й почали звільнення узбережжя, не допускаючи кораблі з допомогою для іспанської армії. У лісах з’явилися загони лісових гезів. Населення активно підтримувало їх.

Повстання охопило всю північ Нідерландів. Герцог Альба зневажливо назвав ці події «бунтом селюків» і додав: «Це не варте уваги». Проте він помилився. Повстанці на півночі перемагали, витісняючи іспанців. Для керівництва повстанням вони запросили В. фан Ораньє. Він прийняв цю пропозицію і в 1572 р. став штатгальтером звільнених провінцій Голландія, Зеландія, Фрисландія та Утрехт.

Період 1573—1576 рр. виявився для повстанців найтяжчим. Іспанська армія нищила нідерландські міста, які підтримували повсталих.

У 1575 р. Іспанія оголосила про банкрутство, після чого припинила забезпечувати платнею своїх найманців у Нідерландах, і ті вдалися до грабунків і насильства щодо місцевого населення. Так, було спалено місто Антверпен, де під час пожеж загинуло та було вбито близько 8 тис. осіб. Це спонукало більшість нідерландців до об’єднання зусиль у боротьбі з іспанською армією.

Восени 1576 р. північні (кальвіністські) і південні (католицькі) провінції Нідерландів підписали угоду «Гентське примирення», проголосивши взаємну релігійну терпимість та об’єднання зусиль для спільної боротьби з іспанськими силами. Цей союз протримався три роки.

У 1579 р. представники трьох провінцій, невдоволених діями кальвіністів, підписали Арраську унію та визнали владу іспанського короля Феліпе II. Згодом до них приєдналися інші провінції. У відповідь на це того самого року п’ять північних кальвіністських провінцій (пізніше їхня кількість збільшилася до семи) прийняли Утрехтську унію. Цей союз започаткував створення на півночі країни незалежної держави. Унія стала правовою основою держави Сполучені провінції Нідерландів, яку за назвою найбільшої провінції також називали Голландська республіка, або Голландія.

Фернандо Альварес де Толедо (герцог Альба). Художник Антоніс Мор. 1549 р.

Проаналізуйте портрети історичних особистостей на с. 56—59. Підготуйте повідомлення з презентацією про одну з них. Скористайтеся відповідною пам’яткою в електронному додатку до підручника.

Український історик Р. Бутенко порівняв Національно-визвольну війну в Нідерландах і Національно-визвольну війну українського народу середини XVII ст. Він зазначав, що як Нідерланди, так і Україна мали важливе економічне значення для країн, яким вони були підпорядковані. Нідерланди перебували в процесі поступового формування фермерських відносин. В Україні існували фільваркові господарства, а на її півдні, де створювалися козацькі зимівники, набули розвитку форми господарювання, тотожні фермерським господарствам.

Боротьба і в Нідерландах, і в Україні була спричинена посиленням суперечностей у політичній, національно-релігійній і соціально-економічній сферах.

Війна в Нідерландах перемогла лише на півночі країни. Нова держава стала однією з економічно розвинених країн Європи. Наслідки війни для України виявилися трагічними: створити незалежну державу не вдалося. Втрати від воєнних дій, голоду, хвороб тощо сягали 65—70% від тогочасного населення.

Республікою новостворена держава стала вимушено, оскільки монархи Англії та Франції, яким пропонували правити Нідерландами, не погодилися на це.

Протистояння Сполучених провінцій Нідерландів та Іспанії тривало до 1648 р. Стан війни між державами припинив Мюнстерський договір, що був складовою Вестфальського миру, яким завершилася Тридцятилітня війна. Під іспанською владою залишилися південні провінції Нідерландів (сучасна Бельгія).

5. Значення та наслідки Національно-визвольної війни в Нідерландах. Унаслідок перемоги Національно-визвольної війни проти іспанського панування було досягнуто незалежності північних провінцій Нідерландів і створено умови для розвитку тут протестантизму як ідейної основи нового суспільства. Розпочалося формування голландської (у північних провінціях) та фламандської (у південних провінціях) націй, які мали одну мову, але сповідували різні релігії. Сучасні дослідники визначають форму правління, що встановилася в Голландській республіці, як олігархічну (бюргерську) республіку.

Перемога Національно-визвольної війни в північних провінціях Нідерландів створила сприятливі умови для розвитку капіталістичних відносин. Тут почала швидко розвиватися торгівля, сюди перевели свої мануфактури багато підприємців із півдня. Усе більшого розвитку набувало мореплавство. У середині XVII ст. військово-морський і торговельний флот Голландської республіки вдвічі перевищував флоти Франції та Англії разом узяті. Величезної могутності набула заснована в 1602 р. Голландська Ост-Індська торговельна компанія, яку сучасники називали «державою в державі».

Першість серед портових міст Голландської республіки здобув Амстердам, який перебрав на себе колишню роль Антверпена. Кількість його жителів на початку XVII ст. перевищувала 100 тис. осіб. Щодня в його гавані стояло близько 2 тис. кораблів із різних країн. Амстердам перетворився на головний європейський ринок торгівлі індійськими товарами, зерном, рибою, хутром та деревиною. Він став також одним із європейських центрів банківської справи завдяки виникненню в 1609 р. Амстердамського національного банку.

Республіка — форма державного правління, за якої джерелом влади визнається народ, органи державної влади обираються на певний термін; існує поділ влади на законодавчу, виконавчу й судову гілки.

Олігархія — політичний режим, за якого політичне та економічне панування в державі здійснює невелика група людей, а також назва самої цієї групи.

Південні провінції Нідерландів певний час залишалися під владою Іспанії. Однак її панування негативно вплинуло на розвиток регіону та спричинило втечу на північ представників культури, інтелектуальної еліти, підприємців, фінансистів.

На початку XVII ст. голландці захопили землі на східному узбережжі Північної Америки та назвали їх Новою Голландією. Тут було засновано місто Новий Амстердам. Згодом англійці перейменували його на Новий Йорк — Нью-Йорк. Один із районів міста — Гарлем — зберіг голландську назву. У 1648 р. голландці витіснили португальців із півдня Африки й заснували там колонію Капська Земля. Упродовж XVII ст. утворилася величезна Голландська колоніальна імперія.

Працюємо з хронологією

1566—1648 рр. — Національно-визвольна війна в Нідерландах.

1579 р. — укладення Утрехтської унії.

Чи погоджуєтесь ви з тим, що... Чому?

  • У другій половині XVI ст. володіння Габсбургів, як і раніше, відігравали важливу політичну роль у житті Європи.
  • Національно-визвольна війна в Нідерландах стала першим випадком успішної боротьби проти іноземного панування в тогочасній Європі.
  • Перемога повстанців на півночі Нідерландів зумовила появу першої республіки в Європі Раннього Нового часу — Сполучених провінцій Нідерландів.

Запитання і завдання

Будівництво корабля на верфі Амстердама. Гравюра

1. Перевірте набуті знання за навчальною грою «Три речення». Правила гри. Учитель/учителька доручає учням та ученицям передати зміст визначеного питання трьома простими реченнями. Перемагають ті, чия розповідь буде точнішою та правильно передаватиме зміст матеріалу. Для зручного виявлення переможців гру можна провести в письмовій формі.

2. Яким було становище володінь Габсбургів у другій половині XVI ст.? Поясніть свою думку. 3. Визначте особливості становища Нідерландів напередодні Національно-визвольної війни. 4. Назвіть причини Національно-визвольної війни в Нідерландах і події, які її започаткували. 5. Як перемогло повстання на півночі Нідерландів і як завершилася війна? 6. Укажіть значення та наслідки Національно-визвольної війни в Нідерландах. 7. Колективне обговорення. Чому, на вашу думку, Іспанія, яка була однією з могутніх держав тогочасної Європи, не змогла приборкати повсталі Нідерланди?

8. Покажіть на карті атласу місця подій, пов’язаних із розгортанням Національно-визвольної війни в Нідерландах. 9. Продовжте роботу над складанням синхронізованої хронологічної таблиці «Європа в Ранньомодерну добу» (с. 5).

10. Робота в малих групах. Розподіліть ролі та підготуйте розповіді про події Національно-визвольної війни в Нідерландах, якими їх бачили нідерландський католик, нідерландський кальвініст і представник іспанської влади. 11. Колективне обговорення. Які висновки можна зробити, порівнявши події Національно-визвольної війни в Нідерландах і Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст.? 12. Висловіть обґрунтоване судження про соціальну активність і почуття відповідальності нідерландців за долю своєї країни, що проявилися в роки війни. Наведіть приклади. За необхідності скористайтеся додатковими джерелами інформації.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду