Войти
Закрыть

Народження нового європейського мистецтва та науки (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач 2021

 
§ 8. Народження нового європейського мистецтва та науки
1. У чому полягає своєрідність стилю бароко? Які проблеми хвилювали митців тієї доби?
Мистецтво епохи Бароко змінилося за змістом. Головну увагу воно приділяло пристрастям і почуттям людини, поєднувало дійсне та уявне. Митці ігнорували розміри й норму, зображували контрасти, які створювали ілюзію реальності. Бароко відображало бажання людини насолоджуватися життям, мистецтвом та природою.
2. Які умови сприяли піднесенню саме природничих наук?
Поява нових розробок у сфері природничих наук диктувалася потребами дедалі зростаючого виробництва й практичної діяльності людини. Далекі морські подорожі сприяли розвитку астрономії. Застосування компаса спричинило вивчення явищ магнетизму. Успіхи у фарбувальній справі, металургії, виготовленні ліків вели до накопичення нових знань з хімії. Потреба визначати відстань польоту ядра під час стрільби з гармати спонукала до вивчення законів падіння та руху тіл.
3. Як відкриття М. Коперника змінили уявлення про Сонце, Землю та інші планети?
Шляхом досліджень Коперник дійшов висновку, що Земля разом з іншими планетами обертається навколо Сонця та навколо своєї осі, і розробив теорію про геліоцентричну систему (із Сонцем у центрі).
4. Чому обурення церкви сприяло відкриттям в галузі астрономії?
Вчені прагнули довести хибність поглядів католицьких богословів. За що їх переслідували, оголошували єретиками, забороняли публікувати твори, тощо.
5. Який метод, на думку Ф. Бекона, має першочергове значення для дослідника? Якою була позиція Р. Декарта?
Бекон вважав, що тільки багаторазові експерименти можуть дати підстави для узагальнювальних висновків, тільки дослід становить основу наукових знань, є єдиним джерелом істини та її єдиним підтвердженням. На відміну від Бекона, видатний французький філософ і математик Рене Декарт відводив досліду другорядну роль. Джерелом справжнього знання він вважав розум.
6. Із чиїми іменами пов’язано початок нової доби в розвитку математики й фізики?
Математика – Рене Декарт, Франсуа Вієт, Бонавентур Кавальєрі, Йоганн Кеплер. Фізика – Ісаак Ньютон.
7. Чим можна пояснити той факт, що водночас із розвитком науки відбувалося «полювання на відьом»?
Доба наукового перевороту збіглася з розпалом «полювання на відьом», коли небачені хвилі жорстоких переслідувань захлеснули Європу. Віра в «темні сили» існувала здавна. Часті епідемії, тривалі війни, важкі голодні роки виснажували людей. Це породжувало страхи й бажання покарати винуватців. Ворога знаходили в подобі відьми. «Полювання на відьом» було прибутковою справою. Донощик отримував частину майна своєї жертви, а судді й кати – високу платню.
1. У зошитах заповніть таблицю «Визначні вчені XVI-XVII ст.».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація