Утримання холостих маток

 

Утримання свиноматок

Утримання холостих маток.

Холостих та умовно поросних маток утримують у індивідуальних та групових станках (10 – 12 голів у станку) (рис. 2.31, 2.32). На товарних фермах доцільне групове утримання свиноматок з організацією вигульних майданчиків з твердим покриттям.

Утримання холостих маток в індивідуальних станках

Рис. 2.31. Утримання холостих маток в індивідуальних станках

Вигульні майданчики будують на одну технологічну секцію, що дозволяє утримувати свиноматок ізольовано (по клітках) (рис. 2.33).

Утримання умовно поросних маток у групових станках

Рис. 2.32. Утримання умовно поросних маток у групових станках

Утримання в індивідуальних станках

Рис. 2.34. Утримання в індивідуальних станках

На великих промислових комплексах запроваджують індивідуальне утримання холостих і умовно поросних маток. Таке утримання має свій недолік – обмежується рух тварин, але це дає змогу контролювати переміщення свиноматок. Тварини знаходяться в боксах довжиною 114-122 см, шириною 66 – 68 і висотою 91 – 98 см (рис. 2.34). Перевага цього способу – економне витрачання кормів, низькі затрати праці, полегшення праці обслуговуючого персоналу по догляду за тваринами. При цьому станок монтують таким чином, щоб підлога мала нахил до каналу збору гною. Частішу підлоги обладнують решітками, через які протоптується гній у канал. Ширина щілин решітки 2,0 – 2,5 см, а планок – 5,0 – 7,8 см.

Індивідуальний спосіб утримання дозволяє запобігати конкурентній боротьбі тварин за корм та їх травмуванню. Площа станка для утримання свиноматки повинна бути не менше 1,9 м2 Залежно від конструктивних рішень приміщень для утримання холостих маток використовують дво- або чотирирядне розміщення станків. Станок для утримання свиноматки поділяють на зону відпочинку і зону дефекації.

Якщо технологією передбачена годівля свиней рідким кормом, то годівниці монтують у зоні решітчастої підлоги. Ширина решіток 1 м, а майданчика біля годівниці – 30 – 40 см.

Станки обладнують різними типами годівниць та напувалок.

Холості матки на вигульному майданчику

Рис. 2.33. Холості матки на вигульному майданчику

Підлога має нахил 4-5%. Висота загорожі 100 см, перегородка між станками суцільна, а з боку проходу – решітчаста.

При сухому типі годівлі годівниці розміщують з протилежного боку станка від гнойового каналу.

Годівля холостих маток, як правило, дворазова. Фронт годівлі на одну голову повинен бути 40 – 45 см. Для напування краще використовувати напувалки ПАС-2 "Б", ніпельні або чашкові (рис. 2.35, 2.36). Чашкові напувалки закріплюють на висоті 75 см від підлоги.

Ніпельні напувалки для свиней

Рис. 2.35. Ніпельні напувалки для свиней

Чашкові напувалки для свиней

Рис. 2.36. Чашкові напувалки для свиней

Рідкі корми роздають за допомогою труб під тиском; розсипчасті і гранульовані – шайбовим кормороздавачем або мобільними засобами КС-0,4, КСС-1,5, РС-5Б та стаціонарною установкою РК-1000.

Для прибирання гною використовують гідрозмив або самоплив. При видаленні гною з гнойового каналу використовують транспортери ТС-1, ТСН-ЗБ і ТСН-2 та ін.

У приміщеннях підтримують наступні параметри мікроклімату: температура +10 – +16 °С, відносна вологість 70 – 75 %, вміст аміаку не більше 20 мг/м3 %, вуглекислого газу 0,25 %, швидкість руху повітря не повинна перевищувати 0,2 – 0,3 м/с. Для створення оптимального мікроклімату використовують різні типи електрокалориферів, теплогенераторів, припливно-витяжну вентиляцію – установки системи "Клімат" та ін. (рис. 2.37).

Норма обслуговування холостих і поросних маток на товарних фермах – 300 – 400 голів на одного працівника. Утримання повинно передбачати мінімальне переміщення тварин після осіменіння. На невеликих фермах свиноматок утримують групами у станках висотою 1,1 м.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы