Шедова система утримання кролів

 

Нині деякі господарства вирощують й утримують кролів у шедах. Це будівлі, в яких компактно в два ряди фасадом один до одного розміщені блоки одноярусних або двоярусних кліток, обладнаних годівницями та напувалками. Шеди дають змогу використовувати найпростішу механізацію для доставки кормів, напування тварин, видалення гною, охороняти кролів від негоди: дощу, холодних вітрів, снігових заносів. Посередині шеда роблять асфальтовий або бетонований прохід. Освітлення його здійснюють за допомогою скляних фрамуг ліхтарного типу, розміщених безпосередньо під двосхилим дахом по всій довжині. Ці ж фрамуги використовують як вентиляційну систему в теплу пору року. Крім того, у деяких конструкціях шедів, у поздовжніх стінах передбачено вікна розміром 20 X 100 см, їх завішують металевою сіткою. При розміщенні кліток у два яруси односхилий дах кліток нижнього ряду є суцільною підлогою кліток верхнього ярусу.

Поширені ферми на 400 кролематок для утримання поголів'я у шедах (рис. 5.5).

Основне стадо цих ферм розмішують у двоярусних, а молодняк – у одноярусних клітках.

Існують ферми на 1200 і 2400 кролематок, а також розроблені проекти на 1800 і 3000 кролематок у шедах дерев'яної та залізобетонної конструкцій. Так, ферма на 3000 кролематок розрахована на виробництво 272 т м'яса за рік. В одному шеді одночасно утримують 170 кролематок із приплодом до 40-денного віку, 20 дорослих самців, 95 голів ремонтного молодняку, у тому числі 10 самців і 1020 голів молодняку на відгодівлі до 110-денного віку.

Клітки (384 шт.) розмішують в один ярус у чотири ряди (рис. 5.6). Крім основних будівель, на території ферм споруджують бригадний будиночок, приміщення для інвентарю, стелажі з навісом для зелених кормів, кормоцех, сховище для кормів, забійний пункт, ізолятор місткістю 1 % основного стада.

На відстані 100 м від основних будівель розмішують карантинне приміщення, де новоприбулих кролів утримують тільки в індивідуальних клітках. Двосекційна клітка має таку ж будову, як і клітка для зовнішньокліткового утримання. Останнім часом

Двохярусне розміщення кліток

Рис. 5.6. Двохярусне розміщення кліток

Шеди для утримання кролів

Рис. 5.5. Шеди для утримання кролів

почали використовувати односекційні клітки з переносними маточниками, якими комплектують клітки лише протягом періоду вирощування кроленят.

Молодняк після відлучення утримують у групових клітках з розрахунку 0,1 м2 на голову. Забороняється переводити кролів з однієї групи в іншу. В разі крайньої потреби здорових тварин однієї статі й віку з різних кліток одного шеда можна в однаковій кількості розмістити в окремій, вільній і попередньо продезінфікованій клітці. Ремонтних самочок утримують групами по чотири голови, а самців – індивідуально; норма площі відповідно становить 0,17 і 0,23 м2 (рис. 5.7).

Утримання молодняку кролів

Рис. 5.7. Утримання молодняку кролів

На фермах промислового типу кролів утримують у кліткових батареях різної модифікації при обов'язковому дотриманні умови: основне стадо та ремонтний молодняк – в одноярусних, а молодняк на відгодівлі – в одно- або багатоярусних (не більше трьох) кліткових батареях. Дорослих кролів і ремонтних самців утримують індивідуально, ремонтних самок і молодняк на відгодівлі – групами.

Незалежно від конструкції всі клітки повинні забезпечувати кролям вільний доступ до кормів 1 води, а дно кліток сприяти вільному видаленню екскрементів, не травмувати кінцівок кролів. При груповому утриманні молодняку переміщення з місця відпочинку до годівниці не повинне турбувати тварин, які відпочивають.

Клітки або кліткові батареї розміщують паралельно повздовжній осі приміщення в один, два або три ряди. Вони не повинні перешкоджати руху повітряних потоків, створювати "застійні зони", затримувати світлові промені.

У багатоярусних кліткових батареях суцільні лотки різко знижують освітленість усередині кліток, зменшують повітрообмін. Усе це потребує складного обладнання для налагодження вентиляції й опалення для створення однакового повітряного середовища на різних висотах. Багатоярусні кліткові батареї незручні в обслуговуванні, ускладнюють контроль стану здоров'я поголів'я. При вирощуванні кролів у двоярусних клітках затрати праці зростають на 30 – 40, триярусних – на 80 %.

Компромісним варіантом, який усуває недоліки багатоярусних кліток і дає змогу ефективніше використовувати виробничі площі, а також найоптимальнішим із гігієнічної точки зору, є каскадні кліткові батареї для утримання кролематок і молодняку (рис. 5.8).

Каскадність двоярусних кліток формують перекриттям кліток нижнього ярусу верхнім на % глибини клітки. Проектування кролівничих ферм промислового типу з утриманням поголів'я у приміщеннях із регульованим мікрокліматом рекомендується лише

Каскадні кліткові батареї для утримання кролів

Рис. 5.8. Каскадні кліткові батареї для утримання кролів

для господарств, здатних забезпечити тварин повноцінними гранульованими кормами. Приміщення комплектують обладнанням типу ОКФ у семи різних модифікаціях залежно від розмірів приміщення (ОКФ-1, ОКФ-2, ОКФ-3, ОКФ-4 для 5-6 тис. кролематок та ОКФ-5, ОКФ-6, ОКФ-7 для 2 тис ). Клітки, в яких розміщують кролів, можуть бути безкаркасними і каркасними. Одноярусна універсальна клітка (кліткова батарея КБКУ) безкаркасна з суцільнозвареної сітки.

Розміри клітки, мм: довжина 800-1200, ширина 500-600, висота 450. Стінку і верх клітки (верхня стінка є дверною) виготовляють з оцинкованої сітки із розмірами вічок 25 × 25 мм; стінки, які утворюють годівницю для грубих кормів, роблять із сітки з розмірами вічок 25 × 50 мм, дно клітки для кролематки з кроленятами із розмірами вічок 16 × 18 мм, 16×48 і 19x19 мм, для молодняку після відлучення 18×20 і 19×19 мм. Дно кліток можна виготовляти з рейок шириною 25-30 мм і просвітом між ними 19 мм. Бажані рейки із дерева твердих порід, полістиролу, поліетилену та металу. При тривалому утриманні кролів на металевій сітчастій підлозі використовують змінні рейкові решітки розміром 500 × 300 мм, які запобігають виникненню пододерматитів у кролів і сприяють своєчасному стиранню зубів (особливо різців). Замість решіток можна використовувати дошки таких же розмірів. Молодняк на відгодівлі утримують на сітчастій підлозі з діаметром дроту не менше 1,8-2 мм. Металеві рейки та дріт оцинковують або покривають пластмасою.

Годують кролів із годівниць бункерного і жолобкового типів. Годівниці повинні мати загнутий усередину бортик шириною 8-10 мм (рис. 5.9, 5.10, 5.11).

Годівниця бункерна

Рис. 5.9. Годівниця бункерна

Годівниця двохсекційна

Рис. 5.10. Годівниця двохсекційна

Годівниця чотирьохсекційна

Рис. 5.11. Годівниця чотирьохсекційна

При цьому з метою запобігання псуванню кормів та їх вигрібанню рекомендуються певна висота підвішування годівниці й величина фронту годівлі (табл. 5.2).

5.2. Норми розміщення кролів і розміри технологічних елементів клітки

Група кролів

Утримання

Площа на одну голову,

Величина групи

Фронт годівлі на одну

Висота підвішування

Самці до 90-

групове

0,17 – 0 20

3

-

-

Самці віком

індивідуальне

0,5 – 0,6

-

не

120 – 150

Дорослі

-"-

0,5 – 0,6

-

не

50 – 60

Ремонтний молодняк до 90-

групове

0,125 – 0,15

4

не менше

120 – 150

Ремонтний молодняк віком

-"-

0,25 – 0,3

2

не менше

120 – 150

Молодняк на відгодівлі

-"-

0,09 – 0 10

6

не менше

120 – 150

Напувають кролів за допомогою індивідуальних

автонапувалок АУЗ-80, встановлених на висоті 50 – 70 мм від дна клітки, для молодняку після відлучення – 100-150 мм (рис. 5.12, 5.13). Проте при підвищеній твердості води ці напувалки, як і ніпельні та соскові, а також важільні, не виправдали себе.

Напування кролів із керамічних чашок, жолобкових напувалок і АУЗ-80 не виключає можливості забруднення води кормовою масою, калом, сечею, що зумовлює поширення інфекційних та інвазійних захворювань.

Догляд за водонапувальним інвентарем зводиться до підтримання його в належній чистоті й справності. Водонапувальний інвентар періодично миють чистою водою і дезінфікують вітчизняними чи імпортними дезінфікуючими засобами, зареєстрованими в Україні. Після дезінфекції водонапувальний інвентар промивають чистою водою.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы