Вирощування молодняку перепелів

 

Перепеленята виводяться із яйця майже самостійними: вкриті пухом, бачать, здатні рухатися, самостійно споживати корм і пити воду. Молодняк перепелів перевищує розмір інкубаційного яйця. Маса добового пташеняти 6-8 г (для більшості порід). Перепеленята швидко набирають масу. По статистиці самок і самців перепелів вилуплюється приблизно однакова кількість. Перепеленят обох статей вирощують спільно.

Обсохле перепеленя з переміщують у ящик або коробку, обладнану електрообігрівачами. Важливою умовою при вирощуванні молодняку є підтримка необхідної температури в приміщенні й, особливо в ящиках з перепеленятами (рис. 6.43). Температура в перші 10 днів вирощування в клітці із пташенятами 35 – 38 °С, у приміщенні – 27 – 28 °С.

Починаючи з 10-ти до 17-ти денного віку температуру повітря поступово знижують до 30 °С у клітках та 25 °С у приміщенні (табл. 6.5).

Пташенят 17-25-денних утримують при 25 °С у клітках та 22 °С у приміщенні. У приміщенні, де вирощують перепеленят забезпечують оптимальну відносну вологість. Краще мати дві шухляди-клітки для вирощування молодняку.

Вирощування одноденних перепелят

Рис. 6.43. Вирощування одноденних перепелят

В одній вирощують здорових пташенят, в іншій ослаблених, з дефектами ніг, недостатньою масою тіла, і пізно виведених. Молодняк першого тижня життя не рекомендується перевозити на значні відстані. Пташенят з істотними дефектами ніг вибраковують.

6.5. Умови вирощування перепеленят

Вік, днів

1-9

9-15

15-21

21-30

Температура в клітці, °С

35-36

30-32

25-27

20-22

Температура в приміщенні, °С

27-28

25-26

23-25

20-22

Потреба в кормі г/на добу на голову

4

7

13

15

Тривалість освітлення год./на добу

24

24

22-20

20-17

Жива маса (для японських), г

6-20

-

20-60

-

В інших типах кліток сітчасті дверцята встановлюються попереду, а нижня частина передньої стінки повинна бути по можливості стаціонарна, висотою 7-10 см. Така перешкода захищає перепеленят від випадання із клітки при роздачі корму, води, заміні підстилкового паперу. Висота кліток для молодняку повинна становити 14 см. Всі типи кліток для вирощування перепеленят повинні бути обладнані електрообігрівачами.

В перші три-чотири дні вирощування перепеленят підлогу в клітці покривають брезентом або мішковиною, яку можна використовувати багаторазово. Забруднену підстилку необхідно щодня міняти.

У теплих приміщеннях можливий підлоговий спосіб утримання перепеленят, при якому підлогу вкривають чистою торф'яною підстилкою шаром до 20 мм. Насипають торф із розрахунку 3,2 кг на 1 м2. Підсипають торф по мірі його забруднення послідом і кормом.

Для першого тижня вирощування перепеленят застосовують годівницю-лист. Годівницю можна покрити рідкою сіткою, тоді пташенята будуть менше розкидати корм, забруднювати підлогу клітки. Глибина годівниць-листів не повинна перевищувати 2 см.

З підростанням пташенят, годівницю-лист змінюють жолобковою годівницею. Краща конструкція напувалки для перепеленят – це чашка Петрі, пофарбована в червоний колір, глибиною не більше 5 мм.

Перепеленятам підійдуть і наявні в продажі вакуумні напувалки для співочих птахів (рис. 6.44).

Воду у вакуумних напувалках міняють два рази в день, напувалки ретельно миють.

Воду для напування краще використати кип'ячену.

Однією з важливих умов вирощування перепелів є дотримання режимів освітлення. При підвищеній освітленості може початися розкльовування у перепелів. Самки перепелів, вирощені при яскравому освітленні (100 лк), як правило несуть дрібні яйця. Перепелів японської породи, у перші 2 тижні життя освітлюють цілодобово. Потім скорочують тривалість освітлення на 2 год., і плавно доводять його до 17 год. на добу.

Перепелів у віці трьох тижнів пересаджують у клітки для дорослого птиці. Більш пізня пересадка молодих самок не бажана, тому що викликає затримку яйцекладки (на два тижні). Збереженість японських перепелів у процесі вирощування в нормальних умовах досягає 98 %, що перевищує збереженість молодняку птиці інших видів.

Використання вакуумних напувалок при вирощуванні перепелів

Рис. 6.44. Використання вакуумних напувалок при вирощуванні перепелів

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы