Утримання страусів
Технологічні параметри вирощування та утримання страусів визначаються відповідно з завданням на проектування підприємства (ферми), в основу якого покладено інструкції та рекомендації фірми-постачальника птиці.
Дня розведення використовують африканських чорних страусів, австралійського Ему та південноамериканського Нанду. Жива маса, висота та вік досягнення статевої зрілості птиці наведені в таблиці 6.6.
6.6. Характеристика різних порід страусів
Показник |
Різновидність страусів |
||
африканський чорний страус |
австралійський Ему |
південноамериканський Нанду |
|
Жива маса дорослої птиці, кг: |
|||
самці |
100-180 |
55-75 |
35-40 |
самки |
100-120 |
40-50 |
20-30 |
Висота птиці (рівень піднятої голови), м |
2,0 – 3,0 |
1,5-1,8 |
1,3-1,7 |
Вік досягнення статевої зрілості, місяців |
|||
самці |
28 – 36 |
36 – 48 |
24-40 |
самки |
18 – 28 |
24 – 36 |
24-36 |
Найбільш перспективним для вирощування в умовах України є Африканський чорний страус – гібридна птиця, ідеально пристосована для утримання в неволі. Африканський чорний страус вирощується зараз у більш, ніж у 60-ти країнах світу. Він добре переносить, як високі +30 – 35 °С, так і низькі -20 – 25 °С температури. У зимовий період дорослі страуси утримуються в неопалюваних приміщеннях на глибокій підстилці з вільним виходом у вигульний майданчик (загін). Молодняк страусів (до 6 місяців) утримують у опалювальному приміщенні при температурі 12-18 °С.
Страуси полігамні тварини й утримуються у співвідношенні один самець на дві або три самки. Розрізнити особин можна по чорному оперенню самця й сіро-коричневому оперенню самки, а також за їх розмірами.
Статева зрілість у самців наступає у віці 3-4 роки і виражається в появі червоного кольору на ногах, дзьобі й навколо очей, у самок у віці 2-3 роки. Яйценосність самки страуса становить від 40 до 80 яєць за сезон з березня по жовтень. Яйцекладка у самки розвивається й досягає максимуму протягом 3- х років. Вік страуса досягає 70 – 75 років, з них 30 – 35 років продуктивні (табл. 6.7).
6.7. Господарські показники страусів
Параметри |
Різновидність страусів |
||
африканський чорний страус |
австралійський Ему |
південноамериканський Нанду |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
Яйценосність за 1 цикл яйцекладки, яєць |
15 – 25 |
15 – 30 |
35- 45 |
інтервал між знесенням кожного яйця, днів |
1 |
3-6 |
1 |
Несучість за рік, яєць |
30-130 |
20-40 |
40-60 |
Несучість за один цикл, яєць |
18 – 20 |
20-40 |
40-60 |
кількість циклів за сезон продуктивності, шт. |
2-7 |
1 |
1 |
lay за між циклами, діб |
7-10 |
- |
- |
інтервал між кладкою яєць, діб |
1 |
3-6 |
2 |
Маса одного яйця, кг |
1,4 – 2,3 |
0,5 – 0.8 |
0,4 – 0,7 |
Забарвлення шкаралупи яєць |
світло- жовте, біле |
зелене |
жовте |
Придатність яєць для інкубації, % |
80 – 95 |
80 – 90 |
80 – 95 |
Заплідненість яєць, % |
60 – 80 |
85 – 90 |
- |
Тривалість інкубації яєць, діб |
41 – 43 |
50 – 57 |
36 – 41 |
Оптимальна температура інкубації яєць, °С |
36,0 – 36,4 |
36,0 – 36,7 |
36,0 – 37,2 |
Відносна вологість повітря при інкубації яєць, % |
22 – 36 |
25 – 40 |
55 – 70 |
Оптимальна температура під час вилуплювання пташенят, С |
35,0 – 36,0 |
35,5 – 36,2 |
35,5 – 36,7 |
Відносна вологість повітря у вивідній шафі і інкубаторі, %: |
|||
• до початку виведення пташенят |
50 – 55 |
50 – 55 |
50 – 55 |
• після виведення першого пташеняти |
70 |
70 |
70 |
Вивід молодняку, % |
60 |
15 – 68 |
- |
Збереженість молодняку за 12 місяців, % |
75 – 85 |
70 – 80 |
- |
Склад сім'ї, голів: |
3 – 4 |
2 |
20 – 25 |
самці |
1 |
1 |
10 – 12 |
самки |
2 – 3 |
1 |
10 – 13 |
Період продуктивного використання самок, років |
17 – 30 |
2 |
2 |
Фронт годівлі не менше, метрів: |
|||
• для молодняку страусів до 2 місяців |
0,5 |
- |
- |
• для дорослої птиці |
1,5 |
- |
- |
Жива маса молодняку віком, кг: |
|||
добові |
- |
- |
- |
1 місяць |
3,1 |
1,6 |
0,35 – 0,40 |
2 місяці |
8,7 |
3,2 |
1,0 – 1,2 |
3 місяці |
18,6 |
6,0 |
3,0 – 3,8 |
4 місяці |
29,5 |
- |
- |
10 місяців |
70 – 80 |
- |
7,0 – 7,4 |
1 рік |
80 – 100 |
31 – 48 |
9,0 – 11,5 |
Забій молодняку на м'ясо: |
|||
• вік забою, місяців |
9 – 12 |
12 – 14 |
8 – 12 |
• жива маса, кг |
90 – 110 |
45 – 50 |
15 – 20 |
Витрата корму на 1 кг приросту живої маси, кормових одиниць |
3,0 – 3,5 |
||
Застосування засобів локального обігріву, тижнів |
до 2 – 3 |
локальний обігрів до 22 – 33 тижнів |
- |
Температура в приміщенні для молодняку в добовому віці, 0С |
30 – 34 |
- |
- |
Температура приміщення після 3 тижнів, 0С |
15 – 20 |
15 – 20 |
- |
Необхідність опалювання приміщення |
зовнішня температура нижче – 5 0С (в приміщенні нижче 0 0С) |
- |
- |
Вихід при забої однієї дорослої самки: |
|||
• м'яса, кг |
35 – 45 (забійний вихід 30 – 50 %) |
16 (забійний вихід 32 – 55 %) |
|
• цінного пір'я, кг |
1,8 – 2,5 |
- |
- |
• шкіри, м2 |
1,2 – 2,0 |
0,9 |
- |
Площа приміщення на сім'ю, м2 |
не менше 15 – 20 |
- |
- |
Площа загону для утримання сім'ї в теплий період року, м2 |
не менше 800 |
350 |
- |
Утримання страусів в опалюваних приміщеннях |
з листопада (в холодний період року) |
- |
з листопада |
Жива маса добового страусеняти – 800- 1200 г, ріст 20-25 см. Середньодобовий приріст становить 360-400 г, а при спеціальній відгодівлі до 500 – 600 г (рис. 6.45). Страусенята дуже чутливі до світла. Так, при недостатній освітленості й обмеженому просторі із суцільними стінами вони можуть осліпнути.
Особливістю страусенят є їхня лякливість і виняткова "товариськість". Протягом дня особливо при відсутності дорослої птиці поруч з ними, рядом повинен бути обслуговуючий персонал.
Рис. 6.45. Групове утримання страусенят
Страусенята швидко звикають до обслуговуючого персоналу й слідують за ними. Раптовий стрес у вигляді різкого стороннього шуму, появи незнайомих предметів або речей, може викликати "паніку" у страусенят і навіть загибель, як від різкого підвищення тиску, розриву аорти, так і травм.
Для вирощування й відгодівлі страусенят після 8-10- тижневого віку страусенят розміщують у загонах із щільністю посадки 1 м2/гол. під навісом (укриттям) і 3 м2/гол. відкритого простору (вигулу) (рис. 6.46). На відгодівлю страусенят переводять у 5 – 6-тижневому віці влітку й 6 – 7-тижневому – восени й навесні. Відгодівля триває до 40 тижнів. Забивають страусенят у 10- місячному віці. Жива маса страусів у літній період у 8-9- місячному віці й 11 – 12-місячному в зимовий повинна бути в межах 110- 120 кг. Дорослий африканський страус досягає висоти 2,1 м і живої маси 215 – 240 кг.