Стадії розвитку квасолі за класифікацією ВВСН

 

Код

Стадії

 

МАКРОСТАДІЯ 0: ПРОРОСТАННЯ

 

00

Сухе сім'я

 

01

Початок набрякання сім'я

 

03

Кінець набрякання сім'я

 

05

Вихід зародкового корінця з сім'я

 

07

Гіпокотиль з сім'ядолями пробив сім'яну шкірку

 

08

Гіпокотиль з сім'ядолями росте до поверхні грунту

 

09

Сходи: гіпокотиль та сім'ядолі пробили поверхню грунту

 

МАКРОСТАДІЯ 1: ФОРМУВАННЯ ЛИСТКІВ (ПЕРШИЙ ПАГІН)

 

10

Сім'ядолі повністю розпущені

 

12

2 нероздільних листки (1-ша пара листків) розпущені

 

13

3-й справжній лист (1-й трійчастий лист) розпущений

 

1...

Стадії продовжуються до...

 

19

9 або більше справжніх листів (2 нероздільних), 7 або більше трійчастих)

 
 

МАКРОСТАДІЯ 2: ФОРМУВАННЯ БІЧНИХ ПАГОНІВ

 

21

Видно 1-й бічний пагін

 

22

Видно 2-й бічний пагін

 

23

Видно 3-й бічний пагін

 

2...

Стадії продовжуються до...

 

29

Видно 9 або більше бічних пагонів

 

МАКРОСТАДІЯ 3: – МАКРОСТАДІЯ 4: – МАКРОСТАДІЯ 5: ФОРМУВАННЯ ПОЧАТОК КВІТІВ (ГОЛОВНИЙ ПАГІН)

 

51

Видно перші бруньки квітів

 

55

Перші бруньки квітів збільшенні

 

59

Видно перші пелюстки; квіти ще закриті

 

МАКРОСТАДІЯ 6: ЦВІТІННЯ

 

60

Перші відкриті квіти в посіві

 

61

Початок цвітіння: 10% квітів відкриті1 Початок цвітіння2

 

62

20% квітів відкриті1

 

63

30% квітів відкриті1

 

64

40% квітів відкриті1

 

65

Повне цвітіння: 50% квітів відкриті1 Головна фаза цвітіння2

 

67

Цвітіння, щозавершуеться1

 

69

Закінчення цвітіння; помітно перші боби (5мм довжини)

 

МАКРОСТАДІЯ 7: УТВОРЕННЯ ПЛОДІВ

 

71

10% бобів достигли сортоподібної довжини1 Початок розвитку бобів2

 

72

20% бобів достигли сортоподібної довжини1

 

73

30% бобів достигли сортоподібної довжини1

74

40% бобів достигли сортоподібної довжини1

75

50% бобів достигли сортоподібної довжини; початок наливання насіння1' Головна фаза розвитку бобів2

76

60% бобів достигли сортоподібної довжини1

77

70% бобів достигли сортоподібної довжини; боби гладко переломлюються

78

80% бобів достигли сортоподібної довжини1

79

Боби: утворення насіння зовні добре видно1

МАКРОСТАДІЯ 8: УТВОРЕННЯ ЇІЛОД1ВІ НАСІННЯ

81

10% бобів дозріли (насіння тверді)1 Початок дозрівання насіння2

82

20% бобів дозріли (насіння тверді)1

83

30% бобів дозріли (насіння тверді)1

84

40% бобів дозріли (насіння тверді)1

85

50% бобів дозріли (насіння тверді)1 Головна фаза дозрівання насіння2

86

60% бобів дозріли (насіння тверді)1

87

70% бобів дозріли (насіння тверді)1

88

80% бобів дозріли (насіння тверді)1

89

Повна стиглість: боби повністю дозріли (насіння тверде)1

МАКРОСТАДІЯ 9: ВІДМИРАННЯ

97

Рослина відмерла

99

Продукти збирання (зерно)

         


1У сортів, що мають обмежений період цвітіння 2У сортів, що мають необмежений період цвітіння

 

Місце культури в сівозміні. Найкращими попередниками квасолі є удобрені озима пшениця, кукурудза та картопля. В південно- західних районах України її можна вирощувати в післяукісних посівах після озимих на зелений корм.

Зяблевий обробіток грунту під квасолю, нічим не відрізняється від обробітку під ярі зернові культури. Навесні, від початку польових робіт до сівби, площу потрібно утримувати в розпушеному стані да чистою від бур'янів, для чого проводять 2-3 -культивації та боронування.

Удобрення. Квасоля із всіх зернобобових культур найбільш вимоглива до умов живлення. Нестача азоту спричинює пожовтіння сходів, а нестача фосфору затримує ріст рослин. Від нестачі калію виникає хлороз, жовтіють листя і стебла.

Значно підвищується врожай квасолі від внесення добрив, особливо органічних. Проте доцільніше вносити гній під попередню культуру. Значне підвищення врожаю квасолі забезпечують мінеральні добрива, зокрема фосфорно-калійні, але найвищі врожаї збирають при внесенні повного мінерального добрива. Азотні добрива під квасолю рекомендується вносити в невеликих дозах – 20-30 кг/га діючої речовини, а фосфорні (Рзо-бо) та калійні Кбо-90 залежно від типу ґрунту і попередника.

Обов'язковим елементом технології вирощування квасолі є обробка насіння бактеріальними добривами, зокрема ризоторфіном. Якщо через 15-20 днів після сходів на коренях не утворилось достатньо бульбочок, посіви підживлюють азотними добривами – N40-45.

Важливу роль у формуванні високого врожаю квасолі відіграє сірка. Недостатня її кількість в ґрунті затримує розвиток культури, знижує врожай і погіршує його якість. З мікроелементів квасоля добре реагує на внесення бору, марганцю, молібдену, заліза, міді та ін..

Підготовка насіння до сівби. Сівба (строки і норми). В день сівби насіння обробляють спеціальним бактеріальним добривом, в складських приміщеннях, або під навісом. Прямі сонячні промені згубно діють на бульбочкові бактерії.

Для боротьби з антракнозом і бактеріозом, насіння протруюють Фундазолом з розрахунку 3 кг на 1 тонну насіння одночасно з обробкою бактеріальним добривом і мікроелементами. У Польщі для протруювання насіння також використовують Гаучо 350 FS, Промет 400 БС, Маршал DS, Офтанол Т та інші.

Сівбу розпочинають, коли грунт на глибині 10 см прогріється до +10...+12°С і мине загроза приморозків. В умовах Лісостепу України оптимальним строком сівби квасолі є 5–15 травня, в Степу – 20 квітня – 5 травня, а на Поліссі – 5-20 травня.

Висівають квасолю широкорядним способом з міжряддями 45- 60 см. Ширину міжрядь встановлюють залежно від форми куща та грунтово-кліматичних умов регіону. В південних Лісостепових районах квасолю рекомендується сіяти з шириною міжрядь 45 см. У більш посушливих районах України ширину міжрядь збільшують до 60 см.

Норми висіву встановлюють залежно від крупності насіння, способу сівби та району вирощування. При сівбі з міжряддям 45 см норма висіву для лісостепових районів становить 350-400 тис., для степових – близько 300 тис. насінин на 1 га. Проте, і в степових районах у роки достатнього зволоження та на зрошуваних землях вищі врожаї мають при нормі висіву 400 тис. зерен на га.

Глибина загортання насіння має бути 4–5 см. При недостатній вологості грунту глибину загортання насіння збільшують до 6-7 см.

Догляд за посівами. Обов'язковим агрозаходом є коткування посівів кільчасто-шпоровими або гладкими котками, що поліпшує умови проростання насіння. Для боротьби з бур'янами та знищення кірки до з'явлення сходів посіви боронують легкими боронами впоперек напряму рядків. Подальший догляд за квасолею полягає в розпушуванні міжрядь і знищенні бур'янів. Перший обробіток міжрядь проводять через 5-7 днів після з'явлення сходів, а наступні – залежно від стану забур'янення та ущільнення ґрунту.

На забур'янених полях для знищення однорічних дводольних та злакових бур'янів застосовують гербіцид Гезагард, 50 % з.п. (3,0 кг/га) до сходів культури. У фазі 6-8 листків використовують Базагран 600 SL (1,5–2,0 л/га). Проте, використання цих та інших гербіцидів в умовах України потребує узгодження з їх виробниками, адже вони не зареєстровані для використання на квасолі.

Збирання врожаю починають, коли у 70-80 % бобів побуріє та затвердне насіння, а листки почнуть засихати та опадати. Щоб запобігти втратам, збирати врожай краще вранці. Скошують квасолю переобладненими на низький зріз жатками, а також збирають квасолезбиральною машиною ФА-4 А, ФА-4М. При обмолоті зерно квасолі легко розбивається, тому потрібно зменшити швидкість барабана до 400-500 об./хв., опустити підбарабання та замінити стальні била на дерев'яні або гумові.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы