Диня

 

Морфобіологічні та екологічні особливості. Диня належить до роду Melo, який об'єднує близько 15 видів, більшість з яких – культурні рослини. В нашій країні культивують такі види динь: Касаба (М. cassaba Pang.) – плоди сферичні, зморшкуваті, м'якоть майже без запаху. Сорти цього виду відзначаються транспортабельністю; Килікійська (М. odana Pang.) – плоди невеликі з сітчастою жовто-коричневою корою, м'якоть суха, нещільна, розсипчаста; Канталупа (М. cantalupa Pang.) – плоди жовто-оранжеві, сплюснуті, часто сегментовані, м'якоть щільна з приємним ароматом; Хандаляк (М. chandalak Pang.) – плоди невеликі, сферичні, сплюснуті, жовті або зелені, м'якоть соковита, нещільна; Амері (М. ameri Pang.) – плоди видовжені, темно-зелені, м'якоть хрустка із запахом ванілі; Чарджоуська (М. zard Pang.) – плоди темно-зелені, видовжені, м'якоть свіжозібраних плодів тверда, несоковита і недостатньо солодка, після лежання стають солодкими і приємними на смак.

Культурна диня –- рослина однорічна, роздільностатева (інколи квітки двостатеві). Коренева система дині менш розвинена, ніж у кавуна, складається із головного кореня, який проникає на глибину до 3- 4 м, і поверхнево розміщених численних бічних відгалужень. Стебло сланке, циліндричне, порожнисте, дуже галузисте, покрите жорсткими волосками. Листки нирко- або серцеподібні на довгих черешках. Квітки оранжево-жовті, плоди великі, різні за формою і забарвленням (рис. 95). М'якоть нещільна або щільна, містить до 12% цукру. Насіння яйцеподібне, плоске, біло-жовте, 0,5-1 см завдовжки, містить 25-30% олії. Маса 1000 насінин 35-50 г.

За біологічними особливостями диня наближається до кавуна. Це теплолюбна, стійка проти посухи і спеки, світлолюбна культура короткого дня. Насіння її починає проростати при 15°С. Від зав'язування плодів до дозрівання минає 20-70 днів. Найкраще росте диня на чорноземах, каштанових ґрунтах, сіроземах. Важкі глинисті грунти для неї непридатні.

В Україні районовано близько 16 сортів дині, з яких найпоширеніші: Амалік F1, Воллер, Дніпро F1, Думка, Міра F1, Оксана, Престиж, Соккар, Фантазія та ін.

Агротехніка істотно нічим не відрізняється від агротехніки кавунів. Проте для дині встановлюють дещо меншу площу живлення, ніж для кавунів (1,5×1,5 м або 1,5x1 м), залишаючи по дві рослини в гнізді. Норма висіву насіння 3-4 кг/га, глибина загортання 3-4 см.

Плоди дині найкраще зберігати при температурі 0-2°С і відносній вологості повітря 80-85%.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы