Войти
Закрыть

Хемосинтез і фотосинтез

10 Клас , Біологія 10 клас Балан, Вервес, Поліщук (рівень стандарту, академічний рівень)

 

§ 28. Хемосинтез і фотосинтез

Пригадайте: що таке хлорофіл? Яка роль фотосинтезу в біосфері? Які особливості клітин прокаріотів? Яка будова хлоропластів? Що таке тилакоїди? Що таке протони та електрони?

• Різноманітність автотрофних організмів. Ви вже знаєте, що автотрофні організми для синтезу органічних сполук з неорганічних здатні використовувати різні джерела енергії.

• Хемосинтез - це тип автотрофного живлення, за якого органічні сполуки синтезуються з неорганічних з використанням енергії, що вивільняється внаслідок певних хімічних реакцій. До хемосинтезуючих організмів, або хемотрофів (від грец. хемейя - хімія та трофе - живлення), належать деякі групи бактерій: нітрифікуючі, залізобактерії, безбарвні сіркобактерії та інші. Процес хемосинтезу відкрив 1887 року видатний російський мікробіолог С.М. Виноградський.

Нітрифікуючі бактерії окиснюють аміак спочатку до нітритів (солі нітритної кислоти), а згодом - до нітратів (солі нітратної кислоти). Значення цих процесів важко переоцінити, оскільки нітрати потрібні рослинам для повноцінного живлення. Залізобактерії отримують енергію за рахунок окиснення сполук двовалентного Феруму до тривалентного. А безбарвні сіркобактерії окиснюють сірководень та інші сполуки Сульфуру до сульфатної кислоти.

Яка роль хемотрофних організмів у природі? Насамперед, вони беруть участь у процесах колообігу певних хімічних елементів в екосистемах. Нагадаємо, колообігом речовин називають закономірне переміщення (міграцію) певних сполук між живою та неживою частинами екосистем та біосфери в цілому. Перетворення багатьох хімічних елементів у біосфері відбуваються лише за участі хемотрофних організмів, які здатні синтезувати органічні сполуки з неорганічних у тих частинах біосфери, куди не досягає світло. Зокрема, залізобактерії беруть участь у створенні покладів залізних руд.

• Фотосинтез - це процес утворення органічних сполук з неорганічних завдяки перетворенню світлової енергії в енергію хімічних зв’язків синтезованих вуглеводів. Більшість автотрофних істот належить до фотосинтезуючих організмів, або фототрофів (від грец. фотос - світло). Ви пам’ятаєте, що в клітинах рослин фотосинтез відбувається в хлоропластах, які містять фотосинтезуючі пігменти - хлорофіли. За своєю структурою вони нагадують гем гемоглобіну, але в них замість Феруму в центрі молекули розміщений атом іншого двовалентного металу - Магнію. До фототрофів належать зелені, пурпурові бактерії, ціанобактерії та рослини.

Фотосинтез ґрунтується на послідовності біохімічних реакцій, пов’язаних з утворенням вуглеводів з неорганічних сполук і виділенням в атмосферу молекулярного кисню (за винятком фотосинтезуючих бактерій).

У процесі фотосинтезу в зелених рослинах і ціанобактеріях беруть участь дві фотосистеми - перша (І) і друга (II) (мал. 28.1). Фотосистемою називають структурну одиницю, що складається з пігментів та інших молекул, які беруть участь у процесах фотосинтезу і містяться у тилакоїдах хлоропластів. Кожна із фотосистем має свій функціональний активний комплекс - реакційний центр, що складається з молекул хлорофілу. У реакційному центрі енергія світла використовується для здійснення подальших біохімічних процесів світлової фази фотосинтезу.

Обидві фотосистеми розділені просторово, але пов’язані між собою механізмами перенесення електронів (мал. 28.1). У процес фотосинтезу вони включаються послідовно.

Фотосинтез відбувається у дві фази - світлову і темнову. Світлову фазу названо так тому, що її реакції перебігають лише на світлі в мембранах тилакоїдів (див. мал. 28.1).

Мал. 28.1. Структури, які забезпечують фотосинтез: І - фотосинтезуюча рослина; II - зріз через листкову пластинку; зверніть увагу на стовпчасті (1) та губчасті (2) клітини, в яких розташовані хлоропласти; III - внутрішня будова рослинної клітини; IV. Деталі будови хлоропласта: окремі тилакоїди (4) та грани (3);V - процес перенесення електронів під час фотосинтезу

Фотосинтез починається з того, що світлову енергію поглинають світлозбиральні пігменти фотосистеми І. Далі вона передається в реакційний центр, де спричиняє збудження молекули хлорофілу. Електрон, якому надана додаткова енергія, електрон-транспортним ланцюгом (утвореним транспортними білками) транспортується на зовнішню поверхню мембрани тилакоїда. Згаданий процес можна порівняти з тим, що коли людина піднімає камінь догори, вона надає йому певної потенційної енергії. А коли цей камінь падає додолу, він віддає цю енергію (мал. 28.2).

У фотосистемі І «збуджений» електрон може взаємодіяти з протонами Гідрогену особливої органічної сполуки зі скороченою назвою НАДФ2+, відновлюючи її до НАДФ • Н. Ця сполука бере участь у реакціях темнової фази фотосинтезу. В іншому випадку «збуджений» електрон, повертаючись на свій попередній енергетичний рівень, може відновлювати фотосистему І, заповнюючи «електронну вакансію», яка там утворилася.

Мал. 28.2.1. Схема, що ілюструє перетворення потенційної енергії в кінетичну. Коли людина піднімає кулю на гору, вона надає їй потенційної енергії. Коли куля котиться з гори, вона віддає цю енергію. Ця енергія розсіюється. 2. Те саме відбувається з електроном: коли він переходить на вищий енергетичний рівень, то отримує потенційну енергію. Коли ж за допомогою ланцюга перенесення електронів він повертається на нижчий рівень, то віддає цю енергію. Частина енергії розсіюється у вигляді тепла, однак вона переважно запасається у вигляді макроергічних зв’язків молекул АТФ

Повна назва НАДФ - нікотинамідаденіндинуклеотидфосфат. Ця сполука - частина багатьох складних ферментів, що забезпечують окисно-відновні реакції клітинного метаболізму.

Подібні процеси відбуваються й у фотосистемі II. «Збуджені» електрони від реакційного центру фотосистеми II електрон-транспортним ланцюгом переносяться на вищий енергетичний рівень. Там його сприймає особлива сполука - акцептор електронів. Далі за участі інших акцепторів електрон надходить до реакційного центру фотосистеми І, відновлюючи його. Водночас реакційний центр фотосистеми II відновлюється за рахунок фотолізу води H2O —> H+ + H-. Унаслідок цього процесу молекула води віддає електрони реакційному центру фотосистеми II. При розщепленні молекули води також утворюються протони (Н+) та молекулярний кисень. Цей кисень зрештою надходить у атмосферу.

Транспорт електронів у світлових реакціях спряжений з перенесенням через мембрану тилакоїдів йонів Гідрогену від зовнішньої поверхні мембрани до внутрішньої. Унаслідок цього на мембрані тилакоїдів зростає різниця електричних потенціалів: на її зовнішній поверхні накопичується негативний електричний заряд, а на внутрішній - позитивний. Крім того, по обидва боки мембрани виникає різниця концентрації йонів Гідрогену.

У мембрані тилакоїдів, подібно внутрішній мембрані мітохондрій, розташована особлива ферментна система, завдяки якій синтезуються молекули АТФ. Це відбувається внаслідок того, що йони Н+ через канал у молекулі ферменту, який забезпечує синтез АТФ, переносяться з внутрішньої поверхні мембрани тилакоїдів на зовнішню. При цьому вони вивільняють певну кількість енергії (мал. 28.3).

Реакції темнової фази фотосинтезу відбуваються у стромі хлоропластів без участі світла, цілодобово. Вони починаються з того, що особлива сполука (рибульозобіфосфат) фіксує молекулу СО2. У процесі подальших біохімічних перетворень синтезується молекула глюкози або інших моносахаридів.

Мал. 28.3.1. Внутрішня будова хлоропласта: 1 - тилакоїди, зібрані в грани (2); 3 - строма, де запасається крохмаль. II. Процеси фотосинтезу, що відбуваються в тилакоїдах: 4 - фотосистема; 5 - сонячне світло; 6 - реакції світлової фази; 7 - реакції темнової фази

На всі ці процеси витрачається енергія, що запаслася у хімічних зв’язках АТФ. У реакціях темнової фази використовується і НАДФ • Н. Для перетворення шести молекул СО2 на молекулу глюкози (С6Н12О6) витрачається 18 молекул АТФ та 12 молекул НАДФ • Н. Через низку послідовних реакцій за участі специфічних ферментів утворюються глюкоза ті інші моносахариди:

6CO2 + 24H —> C6H12O6 + 6H2O

Згодом з них синтезуються полісахариди (наприклад, крохмаль, целюлоза та ін.).

• Значення фотосинтезу для існування біосфери. Завдяки цьому процесу фотосинтезуючі організми вловлюють світлову енергію Сонця і перетворюють її на енергію хімічних зв’язків синтезованих вуглеводів. Коли організми-гетеротрофи (тварини, гриби тощо) споживають живих автотрофів або їхні рештки, то разом з їжею отримують і запасену в ній енергію. Тож існування біосфери можливе саме завдяки фотосинтезу. Уперше на це звернув увагу видатний російський учений К. А. Тимірязєв, обґрунтувавши положення про космічну роль зелених рослин. Зелені рослини і ціанобактерії, вбираючи вуглекислий газ і виділяючи кисень, підтримують сталий газовий склад атмосфери.

Щорічно завдяки фотосинтезу на Землі утворюється приблизно 150 млрд тонн вуглеводів і виділяється понад 200 млрд тонн газоподібного кисню, який забезпечує дихання всіх організмів. Крім того, під дією космічних променів кисень перетворюється на озон (О3), який формує озоновий шар (екран) атмосфери. Він поглинає короткохвильові (ультрафіолетові) космічні промені, які згубно діють на живу матерію.

Ключові терміни та поняття. Фототрофні та хемотрофні організми, хемосинтез, світлова та темнова фази фотосинтезу, озоновий шар.

Коротко про головне

  • Серед автотрофних організмів розрізняють хемотрофні (хемотрофи) і фототрофні (фототрофи). Перші для синтезу органічних речовин використовують енергію, яка звільняється під час окиснення деяких неорганічних сполук, другі - використовують енергію світла. До хемотрофів належать деякі групи бактерій: нітрифікуючі, залізобактерії, безбарвні сіркобактерії та інші. Вони здатні синтезувати органічні сполуки з неорганічних незалежно від освітлення. До фототрофів належать зелені рослини, деякі одноклітинні тварини (евглена зелена тощо) та прокаріоти (ціанобактерії, пурпурові бактерії, зелені сіркобактерії).
  • В еукаріотів фотосинтез відбувається в хлоропластах, які містять фотосинтезуючі пігменти - хлорофіли. У процесі фотосинтезу в зелених рослин і ціанобактерій беруть участь дві фотосистеми - перша (І) і друга (II). Кожна має свій реакційний центр, до складу якого входять молекули хлорофілу.
  • Процес фотосинтезу відбувається в дві фази - світлову і темнову. Світлову фазу названо так тому, що її реакції перебігають лише на світлі в мембранах особливих структур хлоропластів - тилакоїдів. Процеси темнової фази можуть перебігати і за відсутності світла.
  • Основні процеси світлової фази: уловлення квантів світла молекулами хлорофілу; синтез АТФ; фотоліз води; виділення молекулярного кисню та відновлення особливої сполуки - НАДФ.
  • Реакції темнової фази відбуваються у внутрішньому середовищі хлоропластів незалежно від освітлення. За рахунок фіксації СО2 та використання енергії АТФ у процесі циклічних біохімічних реакцій синтезуються вуглеводи, як-от глюкоза.
  • Фотосинтезуючі організми вловлюють світлову енергію Сонця і перетворюють її на енергію хімічних зв’язків синтезованих вуглеводів. Ці сполуки споживають організми-гетеротрофи. Зелені рослини і ціанобактерії, вбираючи вуглекислий газ і виділяючи кисень, підтримують сталий газовий склад атмосфери. Під дією космічних променів кисень перетворюється на озон (О3), який формує захисний озоновий шар (екран) атмосфери.

Запитання для самоконтролю

1. Які організми називають фототрофами та хемотрофами? 2. Які фізико-хімічні умови здійснення хемосинтезу? 3. Які організми здатні до хемосинтезу? 4. Яке біологічне значення хемосинтезу? 5. Як відбувається фотосинтез? 6. Що відбувається у світлову фазу фотосинтезу? 7. Які умови потрібні для здійснення темнової фази фотосинтезу? 8. Чому без зелених рослин неможливе існування сучасної біосфери?

Поміркуйте

Що спільного і відмінного між здійсненням хемосинтезу й фотосинтезу?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду