Войти
Закрыть

Особливості будови грибів: грибниця, плодове тіло. Розмноження (на прикладі печериці)

6 Клас , Біологія 6 клас Костіков

 

§ 48. Особливості будови грибів: грибниця, плодове тіло. Розмноження (на прикладі печериці)

Ви дізнаєтеся про особливості будови грибів, а також про те, чим клітини грибів схожі на клітини рослин та клітини тварин.

З чого складаються гриби? Яка внутрішня структура грибів? Як розмножуються гриби?

З будовою грибів ми познайомимося на прикладі печериці. Цей гриб вирощується на підприємствах промислового грибоводства і його можна побачити в будь-якому супермаркеті. В природних умовах печерицю можна знайти, в першу чергу, на полях і луках, у лісосмугах, хоча деякі види печериці зростають і в лісах.

Тіло печериці утворює грибниця, яку науковці називають міцелій — це система дуже довгих та розгалужених мікроскопічних ниток, що знаходиться в ґрунті (мал. 209). Такі нитки називаються гіфами. Кожна гіфа утворена ланцюжком видовжених безбарвних клітин. Таким чином, клітини утворюють гіфу, а гіфи — багатоклітинний міцелій.

Мал. 209. Будова печериці

Клітини гіф вкриті щільною клітинною оболонкою, основу якої складає нерозчинна у воді та хімічно стійка речовина — хітин. Під клітинною оболонкою знаходиться клітинна мембрана. В оптичний мікроскоп у цитоплазмі можна побачити два ядра та велику вакуолю. У вакуолі міститься клітинний сік, краплини олії та запаси вуглеводу — глікогену. Глікоген є запасним вуглеводом не лише у грибів, але й у тварин, включаючи людину. Під електронним мікроскопом у клітині також помітні мітохондрії та рибосоми (мал. 210).

Мал. 210. Будова клітини шапинкового гриба (на прикладі верхівкової клітини гіфи)

Таким чином, клітини грибів мають ядро, чим, у першу чергу, схожі з рослинними та тваринними клітинами. Крім того, схожості з клітинами рослин їм надає наявність клітинної оболонки та вакуолі, а з клітинами тварин — відсутність хлоропластів.

У верхівковій клітині, крім звичайних для інших клітин органел та структур, біля клітинної оболонки на самій верхівці є велика кількість дрібних ростових пухирців (мал. 210). Завдяки роботі цих пухирців верхівкова клітина росте і з часом ділиться. Внаслідок цього росте і вся гіфа. Отже, весь міцелій гриба росте лише верхівками гіф.

У деяких частинах міцелію гіфи дуже щільно переплітаються і утворюють плодове тіло. Саме його в повсякденному житті називають «грибом». Плодове тіло є тією структурою, де після особливого статевого процесу розвиваються органи спороношення і утворюються спори.

Плодове тіло складається з ніжки та шапинки. На нижньому боці шапинки печериці знаходяться пластинки темно-рожевого або темно-коричневого кольору. Пластинки — це складки плодового тіла, утворені гіфами. На верхівках цих гіф розвиваються темно-коричневі спори. Складки, на яких утворюються спори, називають гіменофор. У печериці гіменофор пластинчастий, а у білого гриба та маслюка — трубчастий. Якщо шапинку печериці відрізати від ніжки і покласти пластинками вниз на листок білого паперу та залишити на ніч, то наступного дня на папері під шапинкою з’явиться темно-коричневий рисунок. Він повторює вигляд шапинки з нижнього боку. Цей рисунок утворений спорами, які відірвалися від гіф гіменофора. Під мікроскопом спори виглядають яв клітини, вкриті темно-жовтою клітинною оболонкою. Саме спори надають гіменофору печериці темно-коричневого забарвлення.

На ніжці плодового тіла печериці є тоненьке біле плівчасте кільце — це часткове покривало. До моменту повного дозрівання спор воно закриває гіменофор і захищає пластинки від зовнішніх пошкоджень. Коли спори дозрівають, ніжка видовжується, шапинка розгортається, покривало розривається, і спори починають висіватися. Потоки повітря підхоплюють спори і відносять їх від плодового тіла — гриб розмножується і розселяється. Згодом зі спор розвивається новий міцелій.

ВИСНОВКИ

  • 1. Тіло гриба — це міцелій. Вік утворений гіфами. Гіфи складаються з клітин.
  • 2. Клітини грибів, подібно до клітин тварин та рослин, мають еукаріотичну будову. Від клітин тварин вони відрізняються наявністю клітинної оболонки та вакуолі з клітинним соком, від клітин рослин — відсутністю хлоропластів.
  • 3. До поділу здатна лише верхівкова клітина гіфи. Тому міцелій росте верхівками гіф.
  • 4. Шапинкові гриби розмножуються спорами.

ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ, ЯКІ ПОТРІБНО ЗАСВОЇТИ

Гіфи, міцалій, хітин, глікоген, плодове тіло, часткове покривало.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  • 1. Чим клітини грибів відрізняються від клітин бактерій?
  • 2. Чим грибна клітина відрізняється від клітини тварин та рослин?
  • 3. Що являє собою та частина тіла гриба, яку в побуті власне грибом і називають?
  • 4. Як розмножується печериця?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 6 клас Костіков", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду