Войти
Закрыть

Підіб’ємо підсумки. Гриби

6 Клас , Біологія 6 клас Костіков

 

Підіб’ємо підсумки

1. Ми зрозуміли, що гриби — це еукаріоти, що живляться гетеротрофно, поглинаючи розчинені прості органічні речовини шляхом всмоктування. Гриби багаті на ферменти, завдяки яким розкладають складні органічні речовини, недоступні більшості інших організмів. Вони бувають макро- та мікроскопічними, багатоклітинними і вторинно спрощеними до одноклітинних організмів.

2. Ми запам’ятали, що за джерелом отримання органічних речовин гриби можуть бути сапротрофами, паразитами та симбіотрофами.

3. Ми довідалися, що гриби можуть розмножуватися спорами (макроскопічні та більшість мікроскопічних грибів), конідіями (переважно мікроскопічні гриби) та брунькуванням (дріжджі).

4. Ми дізналися, що в природі гриби забезпечують розкладання відмерлих решток, беруть участь у процесі ґрунтоутворення, вивітрюванні гірських порід, забезпеченні рослин водою та елементами мінерального живлення.

5. Ми усвідомили, що по відношенню до людини гриби можуть бути як корисними, так і небезпечними та шкідливими.

Знаю — вмію

• Я знаю, чим клітина гриба відрізняється від клітин бактерій, рослин та тварин, і вмію розпізнавати грибну клітину за зображенням або мікрофотографією.

• Я знаю, чим спосіб живлення грибів відрізняється від способів живлення рослин та тварин, і вмію ці відмінності пояснювати.

• Я знаю всі смертельно отруйні гриби нашої країни і вмію ці гриби відрізняти від інших.

• Я знаю характерні ознаки небезпечних отруйних грибів і вмію за допомогою цих ознак розпізнавати групи грибів потенційно небезпечних для здоров'я.

• Я знаю основні правила запобігання первинним та вторинним отруєнням шапинковими грибами і вмію ними користуватися.

• Я знаю, що таке пліснява, чим вона небезпечна і яких умов потребує для розвитку, і вмію не створювати для цвілевих грибів сприятливих умов.

• Я знаю, як поводитись із харчовими продуктами, якщо на них з’явилася пліснява, і вмію вберегти себе від потрапляння спор та конідій в дихальні шляхи.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 6 клас Костіков", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація