Войти
Закрыть

Комахи лікують

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Комахи

Перші комахи з’явились на Землі близько 400 млн років тому в девонський період. З тих пір вони стали найуспішнішою та найрізноманітнішою формою життя у світі. Земля — планета комах. Вони всюдисущі, адже заселили всі можливі території, окрім морів і льодовиків. Комахи лідирують навіть за кількістю видів — науковцям уже відомо понад 1,5 мільйона видів, а прогнозується відкрити ще близько п’яти. За кількістю особин комахи поступаються лише бактеріям, а от за біомасою вони є цілковитими переможцями. Нумо знайомитись із цими неймовірними істотами.

Комахи лікують

Щипавка (вуховертка)

Люди використовували комах з медичними цілями з дуже давніх часів. Найдавніші письмові відомості про лікування комахами, що збереглись до наших часів, — це єгипетські папіруси та китайські сувої, які датуються другим і першим тисячоліттям до нашої ери. Люди вірили, що використання комах може мати лікувальні властивості, тому їх ковтали живими або варили, запікали, настоювали на вині, вводили комашині отрути, виготовляли компреси, мазі тощо. Іноді така терапія мала якийсь ефект, проте в більшості випадків це було навіюванням і проявом ефекту плацебо — віри людини в лікувальну силу препарату, що її не має.

У Давньому Римі постільних клопів використовували як засіб проти малярії, запеченими тарганами лікували біль у вусі, смаженими цикадами й сараною — нетримання сечі, а висушену і настояну на вині сарану вважали помічною супроти скорпіонової отрути. У середньовічній Європі ковтанням тарганів лікували епілепсію, щипавками — вушний біль (звідси й походить їхня інша назва — вуховертки), а шпанську мушку (насправді це жук) використовували як афродизіак. Однак, шпанська мушка містить у своїй крові кантаридин — сильнодіючий токсин, який у великих дозах, окрім отруєнь, спричиняє гострі виразки кишківника й відмову нирок. Але найбільш широкого застосування комахи набули в китайській народній медицині. У давніх манускриптах описується застосування понад 150 видів комах проти найрізноманітніших болячок і недомагань.

Звичайно, чи не найбільш відомою терапією вважалась отрута бджіл та ос. За рецептами давньогрецького лікаря Гіппократа, жаління бджолами слід використовувати для лікування артриту й суглобових запалень. А давньоримський військовий лікар Діоскорид застосовував і бджіл, і ос для лікування найширшого кола захворювань у солдатів. Саме з часів Давнього Риму апітерапія — лікування бджолами — набула дуже широкого розповсюдження в Європі.

Сучасні доказова медицина та наука спираються на доведені факти ефективності використання комах у лікарській практиці. Фактично самих комах ніхто не використовує в лікуванні, а лише хімічно очищені речовини, які вони виробляють. Здебільшого, це різноманітні токсини, що спричинюють рвоту, утворення пухирів, збудження, серцеві аритмії, паралічі та ін. Однак цілеспрямоване використання їх у прийнятних дозах може мати значний терапевтичний ефект у лікуванні низки дуже складних захворювань.

Найбільш розповсюдженими речовинами, наявними в гемолімфі комах є антибактеріальні білки. Це пов’язано, перш за все, з тим, що їх імунна система працює по-іншому, ніж у хребетних, зокрема й у людини: вони продукують речовини для захисту від найрізноманітніших мікроорганізмів. Учені виокремили цілу низку таких білків із крові різних комах: церкопін, саркотоксин, сапецин, дефензин, атацин, маріцин та багато інших. Вони продемонстрували активність в боротьбі проти бактерій у лабораторних умовах. Ці речовини тестують на можливість штучного синтезу й упровадження в медичну практику, як альтернативу антибіотикам і вирішення проблеми виникнення антибіотикостійких штамів хвороботворних бактерій.

Із хітину панцирів комах вчені виділили речовину, яку назвали «хітозан». Виявилось, що хітозан має дуже широку антибактеріальну та стимулювальну дії. Зокрема, окрім знищення бактерій, хітозан знижує вміст холестерину в крові, запобігає тромбоутворенню, стимулює загоєння ран і розсмоктування рубців.

Жук шпанська мушка

Фармацевти використовують цю речовину для транспортування інших ліків в органи й тканини. Окрім цього, хітозан додають до матеріалів під час виробництва контактних лінз.

Білан брукв’яний

Серйозним і великим за своїм обсягом є фронт робіт із пошуку в комах активних речовин для боротьби з різними формами ракових захворювань людини. Один із протиракових препаратів, який широко застосовується в хіміотерапії, є ізоксантоптерин, що вперше був виділений із крил метелика-білана. Учені виявили ефективність цієї речовини в лікуванні деяких форм ракових захворювань, а простота її хімічного синтезу стала запорукою широкого застосування.

Різноманіття комах

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація