Войти
Закрыть

Сонце посміхається тим, хто умивається

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Сонце посміхається тим, хто умивається

Волосяний покрив потребує догляду. Тому значну увагу ссавці приділяють гігієні. Представники родини котячих, наприклад, присвячують умиванню третину свого життя! Як і багато інших ссавців, вони позбуваються бруду й пилу за допомогою особливої щіточки — власного язика. Такий язик-щітка має жорстку поверхню, яка добре вичісує забруднення, а в слині містяться речовини, що пригнічують розмноження бактерій.

Але не тільки котячі володіють здатністю підтримувати чистоту. Інші тварини також стежать за своїм зовнішнім виглядом, хоча іноді й у вельми незвичайний спосіб. Кабани, слони, бегемоти надають перевагу купанню в багнюці, яка згодом прилипає до шкіри, укриває її скоринкою і так захищає від укусів комах. На відміну від птахів і рептилій, шкіра ссавців багата на залози.

Особливо виражені в ссавців пітні та сальні залози. Сальні залози виділяють шкірний жир, який допомагає зберігати вологу у волосинах і змазує їх, а також створює потрібне кислотне середовище, яке бере участь у захисті тіла від збудників хвороб. Шиншили, тушканчики, білки приймають ванни з пилюки — «сухі шампуні» ефективно очищують хутро та регулюють роботу сальних залоз.

Котячий язик-щітка

Слониха у ванні з грязюки

Шиншила приймає пилову ванну

Для експерименту тобі знадобляться канцелярський ніж, блюдце з водою, мило, серветки. Відломи одну заздалегідь затуплену металеву пластинку від леза канцелярського ножа. Ретельно промий її милом та поклади пласкою поверхнею на воду. Лезо потоне. Дістань пластинку з води й насухо витри серветкою. Потри пластинку об шерсть собаки чи кота, щоб змазати її поверхню шкірним салом. Знову акуратно поклади пластинку пласкою поверхнею на воду. Що спостерігаєш? Чи змінилися результати експерименту? Дістань пластинку й струси воду — чи багато вологи залишилося на пластинці? Зніми відео для публікації в інтернеті, а спостереження запиши в журнал.

Потому, як пластинку змазали шкірним салом, вона не тоне. Це відбувається тому, що завдяки жиру поверхня пластинки не змочується водою. Так само шкірне сало захищає шкіру від проникнення вологи ззовні. Та чому тоді тварини регулярно «приймають ванни»? Мета їх не тільки видалення прилиплого бруду, а й стимулювання роботи сальних залоз. Свіжі порції шкірного жиру сприяють розвитку корисних мікробів (бактерій, вірусів, мікроскопічних грибків) на шкірі. Завдяки їм шкіра має додатковий захист від організмів, здатних спричинити захворювання, — корисні мікроорганізми слугують за імунний бар’єр. Тому в здорових тварин завжди доглянута, блискуча шерсть.

  • 1. Дізнайся, чи є шкірне сало в людини, та чи здатне воно зробити металеву пластину непотоплюваною?
  • 2. Хутро яких ссавців покрите найбільшою кількістю жиру? Чому?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду