Войти
Закрыть

Їсти молоко, щоб рости

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Їсти молоко, щоб рости

Новонароджені ссавці часто бувають сліпими, не здатними стояти на ногах і беззахисними.

І в цей період їм особливо потрібні захист і харчування, забезпечені батьками. Один із найважливіших елементів турботи — материнське молоко, яким харчуються всі без винятку ссавці в цей період. Спробуймо дослідити значення молока для ссавців на прикладі кроликів.

Теля ссе материне молоко

Для проведення експерименту тобі знадобляться кроленята з кролицею, три клітки для відсаджування молодняку, ваги та миска, у якій ти зважуватимеш кроленят. Кроленят одного приплоду, що досягли місячного віку, поділи на три групи. Одну групу відсади в окрему клітку в місячному віці, другу — через 10 днів, третю — ще через 10. Після відсаджування давай кроленятам кожної групи однакову кількість їжі й води (у розрахунку на одного кроля). Зважуй кроленят кожні 10 днів. Спостерігай, кроленята якої групи швидше ростуть. Веди спостереження впродовж трьох місяців. При цьому відзначай активність молодняку, його зовнішній вигляд (стан шерсті, положення вух тощо). Час від часу знімай відео, щоб потім змонтувати ролик, а всі результати не забувай записувати в лабораторний журнал для наступного аналізу.

Кроленята, які довше підгодовувалися молоком матері, під час переходу на харчування рослинним кормом, ростуть і розвиваються значно швидше, порівняно з відлученими від матері в більш ранньому віці. Їх зовнішній вигляд часто кращий, активність вища, ніж у «недогодованих». «Пізні» кроленята здоровіші на вигляд й рідше хворіють.

Вигодовування молоком корисне й необхідне юним ссавцям. Молоко містить важливі поживні речовини та захищає від хвороб. Важливу роль у підтриманні імунної системи відіграє білок лактоферин, що міститься в грудному молоці. Крім того, фізична близькість із матір’ю заспокоює дитинчат. Годування молоком оптимально пристосоване природою для фізичного розвитку молоді, який у різних видів ссавців протікає по-різному. По завершенню періоду вигодовування в матерів зупиняється вироблення грудного молока, а в дитинчат, які підростають, — знижується активність ферментів для його перетравлювання. Тому годувати дорослих котів і їжаків молоком не варто!

Кролиця та кроленята

  • 1. Чому новонароджені дитинчата ссавців не здатні живитися іншими продуктами, окрім молока?
  • 2. Які інші причини, крім раннього відлучення від матері, можуть пояснювати сповільнений ріст кроленят у досліді? Як вони можуть уплинути на висновок?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду