Войти
Закрыть

Захворювання травної системи та запобігання їм

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний, Рудич (поглиблене вивчення біології, нова програма)

 

§ 11. Захворювання травної системи та запобігання їм

Поміркуйте

  • Блювання є рефлекторною реакцією. Які переваги надає наявність цього рефлексу?

Згадайте

  • Склад травної системи людини
  • Склад мікробіоти шлунково-кишкового тракту

Захворювання травної системи та запобігання їм

Травна система є одним зі шляхів потрапляння в організм людини збудників інфекцій, токсинів (отруйних речовин, що виробляються живими клітинами або організмами) та небезпечних речовин (див. таблицю).

Захворювання травної системи

Мал. 11.1. Холерний вібріон (а), аскарида людська (б)

Серед захворювань травної системи виділяють декілька типів:

  • інфекційні — захворювання, які спричиняють віруси, бактерії;
  • паразитарні — захворювання, збудниками яких є найпростіші та гельмінти — паразитичні черви;
  • неінфекційні — захворювання, що виникають унаслідок неправильного способу життя людини, а саме: порушення режиму харчування, незбалансованого харчування, паління, уживання алкоголю, — гастрит, холецистит, панкреатит, коліт тощо.

Харчові отруєння та перша допомога

Харчові отруєння виникають унаслідок потрапляння до організму з їжею отруйних продуктів.

Ознаки харчового отруєння: біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури, головний біль, слабкість, запаморочення.

Причини харчових отруєнь можуть бути різними: отруйні гриби, плоди тощо. Отруйними можуть стати й їстівні види грибів або рослин унаслідок накопичення токсичних речовин із навколишнього середовища.

Отруєння спричиняють продукти, що були неотруйними, але стали токсичним під дією мікроорганізмів, які в них оселилися, або речовин, що утворилися під час зберігання продукту. Прикладом є ботулізм, що виникає після вживання продуктів (насамперед м’яса й риби), де накопичилися токсини, які виробляються певними бактеріями.

Дізнайтеся більше

Назва «ботулізм» виникла від латинського слова «ботулюс» — ковбаса. Це захворювання вперше описали ще у XVIII столітті як наслідок уживання в їжу кров’яних ковбас.

Ботулотоксин, який спричиняє розвиток ботулізму, використовують у медицині для виготовлення косметичних засобів (наприклад, ботоксу).

Токсичні речовини можуть утворюватися також у заморожених продуктах, режим зберігання яких було порушено (наприклад, у замороженій рибі).

Для запобігання харчовим отруєнням слід дотримуватися таких правил:

  • уживати в їжу лише якісні продукти;
  • не вживати незнайомих продуктів, зокрема гриби й рослини;
  • не вживати продуктів, термін придатності яких закінчився;
  • ретельно мити продукти та добирати правильну кулінарну обробку.

У разі харчового отруєння вчасна допомога може знизити кількість токсичної речовини й урятувати людині життя.

Алгоритм дій у випадку харчового отруєння

  • 1. Виведення токсинів із травного каналу шляхом промивання шлунка.
  • 2. Припинення поширення токсинів шляхом прийому сорбентів (наприклад, активованого вугілля).
  • 3. Запобігання зневодненню організму (слід пити багато води).
  • 4. Забезпечення «відпочинку» для органів травлення (голодування впродовж першої доби після отруєння й обмежене харчування на декілька наступних днів).

Ключова ідея

Небезпечними захворюваннями є харчові отруєння, інфекційні захворювання та розлади травлення, спричинені неправильним способом життя. Для їхнього попередження важливо дотримуватися правил особистої гігієни та збалансованого харчування. Слід знати ознаки харчового отруєння та правила надання першої допомоги постраждалому.

Перевірте свої знання

1. Укажіть причини гастриту та панкреатиту. 2. Що є причиною харчових отруєнь? 3*. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунково-кишкових захворювань? 4*. Чи можна отруїтися продуктами, які були куплені в магазині?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду