Войти
Закрыть

Будова та функції спинного мозку

8 Клас , Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)

 

§ 36. Будова та функції спинного мозку

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: оболонки мозку, передні, бічні та задні роги, рухові та чутливі корінці, висхідні та низхідні провідні шляхи, соматичні та вегетативні рефлекси, довільні й мимовільні реакції.

Будова спинного мозку (рис. 109). Спинний мозок має вигляд циліндричного тяжа завдовжки 40-45 см, що розміщується в каналі хребта. Зверху він безпосередньо переходить у довгастий мозок. Знизу, у поперековому відділі хребта, спинний мозок стоншується до кінцевої нитки (конячий хвіст). У дорослої людини його діаметр становить 1 см, маса — 35 г, або 2 % від маси головного мозку.

Ззовні спинний мозок захищений трьома шарами сполучної тканини — оболонками мозку. Додатковий захист йому забезпечує спинномозкова рідина, що міститься між оболонками та в центральному каналі, який сполучається зі шлуночками головного мозку.

Усередині спинного мозку є сіра речовина — тіла вставних (95 %), рухових і секреторних (5 %) нейронів. На поперечному розрізі вона утворює фігуру, подібну до метелика. Розрізняють передні й задні роги сірої речовини спинного мозку. Передні роги утворені скупченням тіл рухових нейронів, задні — вставні нейрони аферентних висхідних шляхів. Окрім передніх і задніх рогів у грудному та поперековому відділах спинного мозку, сіра речовина формує бічні роги. У них містяться тіла нейронів вегетативної нервової системи.

Аксони нейронів, що виходять із передніх рогів, утворюють руховий (передній) корінець спинномозкового нерва. До задніх рогів підходять аксони чутливих нейронів, тіла яких розміщені у вузлі чутливого (заднього) корінця. З бокових рогів через рухові (передні) корінці виходять аксони нейронів вегетативної нервової системи. Об’єднуючись разом, передні й задні корінці утворюють 31 пару змішаних спинномозкових нервів (рис. 104).

Біла речовина складається з відростків нейронів спинного та головного мозку. Вони зібрані в пучки, що утворюють висхідні та низхідні провідні шляхи, якими нервові імпульси надходять від рецепторів до нервових центрів спинного й головного мозку або, навпаки, — від нервових центрів до робочих органів.

Функції спинного мозку. У спинному мозку замикається величезна кількість рефлекторних дуг, за допомогою яких регулюється рух скелетних м’язів (соматичні рефлекси) і діяльність внутрішніх органів (вегетативні, або вісцеральні, рефлекси). Тут є центри рефлексів сухожильних і згинальних, таких, що регулюють тонус (напруження) скелетних м’язів і позу тіла, діяльність шлунка й кишечнику, судин, сечового міхура, серцевого м’яза тощо. Зазвичай рефлекси спинного мозку здійснюються під контролем нервових центрів, розміщених у головному мозку. При цьому вищі центри регуляції соматичних рефлексів містяться в корі великих півкуль, і людина може довільно контролювати їх прояв. Вищі центри вісцеральних рефлексів розміщені в стовбурі головного мозку та в проміжному мозку. Тому вплив на діяльність внутрішніх органів не контролюється свідомістю, а здійснюється мимовільно (автономно).

Рис. 109. Будова спинного мозку: 1 — нервові волокна; 2 — біла речовина; 3 — сіра речовина; 4 — чутливий корінець; 5 — спинномозковий нерв; 6 — руховий корінець; 7 — оболонки мозку; 8 — центральний канал; 9 — передні роги; 10 — бічні роги; 11 — задні роги

При травмах спинного мозку можуть руйнуватися його провідні шляхи. Це супроводжується частковою або повною втратою чутливості й нездатністю людини до виконання довільних рухів.

Думаємо, розуміємо, відповідаємо. 1. Визначте взаємозв’язок будови та функцій спинного мозку. 2. Охарактеризуйте роги сірої речовини спинного мозку. 3. У виконанні яких рефлексів бере участь спинний мозок? 4. Обґрунтуйте, чому травми хребта й спинного мозку є небезпечними.

Самостійна робота з підручником. Користуючись матеріалом, намалюйте в зошиті схему колінного рефлексу.

Домашнє завдання. 1. Намалюйте в зошиті спинний мозок у поперечному розрізі. Укажіть білу й сіру речовину спинного мозку. Схематично покажіть розміщення тіл чутливих, рухових і вегетативних нейронів. Користуючись додатковою літературою, позначте на рисунку основні аферентні й еферентні шляхи спинного мозку. 2. Підготуйте реферат на тему «Надання домедичної допомоги при травмах хребта й спинного мозку».

Це треба знати. Особливо небезпечними є ушкодження спинного мозку в ділянці шийних хребців.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація