Войти
Закрыть

Гіпофіз, епіфіз, щитоподібна залоза

8 Клас , Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)

 

§ 56. Гіпофіз, епіфіз, щитоподібна залоза

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: гіпофіз, гормон росту, гігантизм, карликовість, меланотропін, епіфіз, мелатонін, щитоподібна залоза, тироксин, зоб, кретинізм, мікседема, базедова хвороба.

Гіпофіз (мозковий придаток) — це маленька, масою всього 0,5-0,6 г, залоза внутрішньої секреції, що міститься на дні черепа в турецькому сідлі. Гіпофіз сполучається з мозком за допомогою ніжки. Він складається з двох часток: передньої — залозистого гіпофіза, або аденогіпофіза, і задньої — нейрогіпофіза (рис. 183).

Функція задньої частки гіпофіза полягає у виділенні двох гормонів, що продукуються нервовими клітинами гіпоталамуса, накопичуються в нейрогіпофізі, а за необхідності виділяються в кров. Перший із них — антидіуретичний гормон. Він підвищує артеріальний тиск, тому має ще другу назву — вазопресин. Другий гормон (окситоцин) керує скороченнями матки під час пологів і виробленням молока молочними залозами.

Секреторна функція аденогіпофіза здійснюється під впливом нейрогормонів, що продукуються нейронами гіпоталамуса. Передня частка гіпофіза виробляє вісім гормонів. Два з них — гормон росту (соматотропін) і меланотропін — ефекторні гормони. Інші гормони — регуляторні й контролюють діяльність щитоподібної, надниркових і статевих залоз.

Гормон росту діє на процеси росту й поділу клітин тіла. Особливо чутливі до нього кісткова та хрящова тканини. Він насамперед сприяє збільшенню лінійних розмірів тіла.

Якщо внаслідок певних порушень у дитячому віці гіпофіз виробляє надто багато гормону росту, то розвивається гігантизм (зріст людини може досягати 280 см). При його нестачі в дитячому віці спостерігається карликовість. Найменша жінка на землі мала зріст 59 см, а найменший чоловік — 67 см. Після 21 року продукування гормона росту припиняється (рис. 184).

Якщо в дорослої людини відбувається виділення цього гормону, розвивається акромегалія (від грецьк. кінцівка і великий). Унаслідок цього захворювання збільшуються розміри не всього тіла, а тільки окремих його частин — носа, підборіддя, язика, рук, ніг, вигляд людини спотворюється (рис. 185).

Меланотропін впливає на пігментні клітини шкіри, стимулюючи утворення пігменту меланіну, завдяки якому шкіра темніє під впливом сонячного світла.

Рис. 184. Гігантизм і карликовість

Рис. 185. Обличчя хворого на акромегалію

Епіфіз (шишкоподібна залоза) знаходиться в середньому мозку. У Стародавній Греції його вважали «центром душі людини». Однак тривалий час функції епіфіза були невідомі. У нижчих хребетних тварин — це «тім’яне око» — фоторецепторне утворення. Завдяки цій структурі тварини визначають зміну дня й ночі. У людини епіфіз виконує функцію біологічного годинника, що регулює відчуття добового біологічного ритму. Він продукує гормон мелатонін. Цей гормон стримує розвиток статевих залоз і тим самим запобігає передчасному статевому розвитку. Пригнічення діяльності епіфіза в дітей спричиняє передчасний статевий розвиток і затримання росту внаслідок гальмівної дії на гіпофіз. Інформацію про рівень освітлення епіфіз отримує через нервові шляхи від органів зору.

Рис. 186. Ендемічний зоб (а), базедова хвороба (б)

Мелатонін, на відміну від меланотропіну, пригнічує утворення темного пігменту шкіри й викликає її посвітління. Порушення продукування цього гормона може призводити до побіління ділянок шкіри (вітиліго) або до надмірної пігментацїї.

Щитоподібна залоза — одна з найбільших залоз внутрішньої секреції людини. Вона розміщена перед трахеєю, має вагу 25-30 г, утворена двома частками, які з’єднані між собою перешийком.

Основний гормон щитоподібної залози — тироксин. До його складу входить Йод. Цей гормон активізує всі види обміну речовин у всіх органах і системах. Через порушення функції щитоподібної залози виникають тяжкі захворювання. Її робота контролюється гормоном гіпофіза тиреотропіном.

Збільшення розмірів щитоподібної залози називають зобом. Якщо в питній воді певної місцевості не вистачає Йоду, необхідного для функціонування щитоподібної залози, відбувається збільшення її розмірів, виникає ендемічний зоб (рис. 186, а). При цьому продукування гормону є недостатнім, унаслідок чого розвивається гіпотиреоз. Якщо це відбувається в дитячому віці, то призводить до затримки росту й розвитку недоумкуватості — кретинізму (рис. 187).

У дорослої людини гіпофункція щитоподібної залози призводить до розвитку мікседеми. Через нестачу гормону відбувається зниження обміну речовин, людина стає сонливою, млявою, загальмованою, у неї погіршується пам’ять і знижується працездатність, випадає волосся, шкіра стає сухою, збільшується маса тіла. Основною причиною цієї хвороби є також нестача Йоду в організмі.

Мешканцям йододефіцитних регіонів необхідно вживати йодовану сіль. Їм корисно їсти морепродукти.

Базедову хворобу (уперше вона описана німецьким ученим Карлом Базедовим) спричиняє підвищення функції (гіперфункція) щитоподібної залози. Під час перебігу цієї хвороби значно прискорюється обмін речовин, підвищується збудливість нервової системи, спостерігаються тремтіння кінцівок, схуднення (рис. 186, б).

Рис. 187. Кретин. Малюнок Д. Дідро, який уперше описав це захворювання на початку XIX ст.

Це треба пам’ятати! Майже на всій території України в питній воді та продуктах харчування не вистачає Йоду.

Думаємо, розуміємо, відповідаємо. 1. Поясніть особливості будови та функції гіпофіза. 2. З’ясуйте механізм дії гормонів гіпофіза. 3. Визначте, унаслідок чого виникає порушення функцій гіпофіза. 4. Визначте й обґрунтуйте значення епіфіза для організму людини. 5. Яка частина головного мозку є водночас і відділом центральної нервової системи, і головним регулятором діяльності залоз внутрішньої секреції? 6. Визначте взаємозв’язок будови та функцій щитоподібної залози. З яких відділів складається щитоподібна залоза? 7. Поясніть, до яких наслідків призводять захворювання щитоподібної залози. 8. Коли виникають і чим проявляються ендемічний зоб, мікседема, базедова хвороба?

Запитання для допитливих. Поясніть, чому гіпофіз називають «диригентом оркестру залоз внутрішньої секреції».

Домашнє завдання. Користуючись додатковою літературою, аргументовано доведіть необхідність постійної профілактики йододефіцитних захворювань в Україні.

Це треба знати. Удар по голові може спричинити гігантизм або акромегалію, на все життя спотворити тіло й обличчя людини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду