Процес травлення в ротовій порожнині. Ковтання
- 27-11-2021, 16:12
- 1 021
8 Клас , Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)
§ 20. Процес травлення в ротовій порожнині. Ковтання
Основні поняття й ключові терміни: РОТОВА ПОРОЖНИНА. Зуби. Слинні залози. Язик. ГЛОТКА. Ковтання. СТРАВОХІД.
Пригадайте! Що таке травлення?
Поміркуйте!
Хліб - традиційний харчовий продукт, багатий на вуглеводи (наприклад, крохмаль) та білки (наприклад, клейковина). Особливо корисним є чорний хліб з житнього борошна. Він нормалізує роботу кишечнику, його рекомендують при недокрів'ї. У ньому міститься клітковина, що посилює рухи кишечнику, видаляє з організму шкідливі продукти обміну. А чому в ротовій порожнині з'являється солодкий смак, якщо декілька хвилин жувати чорний хліб?
ЗМІСТ
Як побудована ротова порожнина та які функції вона виконує?
РОТОВА ПОРОЖНИНА - відділ травної системи, яким починається травний канал. Спереду ротова порожнина обмежена губами, з боків - щоками, зверху - піднебінням, а дно утворене діафрагмою рота. В ротовій порожнині розташовані зуби, слинні залози та язик (іл. 37).
Іл. 37. Ротова порожнина людини: 1 - губа; 2 - піднебіння; 3 - піднебінний язичок; 4 - глотка; 5 - мигдалик; 6 - язик; 7 - великі кутні зуби; 8 - малі кутні зуби; 9 - ікло; 10 - різці
Зуби - органи, утворені з видозміненої кісткової тканини: вони подрібнюють і перетирають їжу. У дорослої людини 32 зуби, розташованих в комірках верхньої та нижньої щелеп. За формою і функціями їх поділяють на різці (8), ікла (4), малі кутні (8) та великі кутні (12) зуби. Треті великі кутні зуби називаються зубами мудрості. У кожному зубі розрізняють три відділи: коронку, шийку і корінь. Зуб складається з двох частин: твердої зовнішньої (емаль, дентин і цемент) та м'якої внутрішньої (пульпа). Для людини властиві дві зміни зубів: молочні зуби (їх 20, починають прорізуватися з 6 місяців і закінчують формуватися у 2 роки) і постійні зуби (починають прорізуватися у 5-6 років і закінчують 16-18). Зуби пристосовані для фізичної обробки їжі.
Слинні залози - структури ротової порожнини, які утворюють слину (іл. 38). Великі (привушні, підщелепні та під'язикові) й дрібні (губні, щічні, піднебінні і язикові) слинні залози виконують секреторну функцію та беруть участь у хімічній обробці їжі. У слині є ферменти, що розщеплюють вуглеводи. Окрім того, за участю слини їжа зволожується, склеюється у харчові грудочки, які за допомогою язика проштовхуються до глотки.
Іл. 38. Великі слинні залози людини: 1 - привушні; 2 - підщелепні; 3 - під'язикові
Язик - м'язовий орган з посмугованої скелетної тканини, який бере участь у перемішуванні їжі та ковтанні. Слизова оболонка язика утворена багатошаровим епітелієм, що містить смакові рецептори для оцінювання якості їжі. Епітелій нижньої поверхні язика значно тонший і багатший капілярами. Це забезпечує швидке всмоктування поміщених під язик речовин. Ззаду на спинці кореня язика розташовані лімфатичні вузли, що утворюють язикові мигдалики у складі кільця Пирогова-Вальдеєра. Ці органи імунної системи здійснюють знезаражування їжі. Завдяки рецепторам язика визначається смак їжі, виникає відчуття апетиту й відбувається секреція слини та шлункового соку. Язик має м'язи, що забезпечують виняткову його рухливість. Завдяки цьому бере участь у переміщенні їжі, ковтанні та є органом мовлення людини.
Отже, ротова порожнина забезпечує фізичну і хімічну обробку, переміщення, знезаражування та оцінювання їжі.
Яке значення для травлення має слина?
Слина - секрет слинних залоз у вигляді безбарвного розчину неорганічних та органічних сполук. До складу слини входять вода (бл. 99 %), йони солей, ферменти амілази, захисні білки, складні вуглеводи (муцин) тощо.
Різноманітність сполук в складі слини зумовлює різні її функції. У воді слини розчиняються поживні речовини. Ферменти птіалін і мальтаза розщеплюють крохмаль їжі до глюкози, яка й визначає солодкий смак їжі. Завдяки муцину формуються харчові грудочки і полегшується ковтання. Секрет слинних залоз містить лізоцим та глобуліни, які знешкоджують шкідливі мікроорганізми. Завдяки органічним сполукам слина утворює на поверхні зубів плівку, що перешкоджає дії кислот на емаль.
За добу у людини виділяється від 1,0 до 1,5 л слини. Виділення слини зменшується в стресових ситуаціях, у разі переляків і майже припиняється під час сну. Посилене виділення слини відбувається під дією нюхових і смакових чинників, а також під час жування.
Регуляція слиновиділення здійснюється рефлекторно. Центр слиновиділення розташований у довгастому мозку. Від нього до слинних залоз надходять імпульси, що можуть пригнічувати або стимулювати їхню діяльність. Слиновидільні рефлекси бувають безумовно-рефлекторними (під час подразнення їжею рецепторів язика) і умовно-рефлекторними (на запах та вигляд їжі).
Отже, слина має визначальне значення для процесів травлення у ротовій порожнині.
Як відбувається ковтання і переміщення харчових грудочок до шлунку?
ГЛОТКА - відділ травного каналу, який з'єднує ротову порожнину із стравоходом та бере участь у ковтанні. У глотці розрізняють носову, ротову та гортанну частини. Ковтання - складний безумовно-рефлекторний акт, внаслідок якого харчова грудочка потрапляє до стравоходу. Під час ковтання відбуваються такі процеси: а) надгортанник опускається й закриває вхід до гортані; б) м'яке піднебіння піднімається й закриває носоглотку; в) дихання рефлекторно припиняється; г) м'язи глотки й стравоходу послідовно скорочуються, проштовхуючи грудочки в шлунок.
Іл. 39. Будова глотки: 1 - грудочка їжі; 2 - глотка; 3 - язик; 4 - надгортанник; 5 - гортань; 6 - стравохід; 7 - трахея
СТРАВОХІД - це відділ травного каналу, який сполучає глотку із шлунком. Цей орган має вигляд циліндричної трубки довжиною близько 25 см і розташований позаду трахеї. Стінка стравоходу складається з трьох оболонок. Внутрішня слизова оболонка стравоходу вистелена багатошаровим епітелієм, в якому є дрібні слизові залози. Секрет цих залоз полегшує просування їжі. Підслизова основа утворює поздовжні складки для переміщення рідини вздовж стінок. Середня м'язова оболонка стравоходу складається з поздовжнього і колового шарів. Хвилеподібні скорочення цих м'язів виникають у відповідь на ковтання й поширюються в напрямку до шлунку зі швидкістю 2-5 см/с. Зовнішня сполучнотканинна оболонка відмежовує і захищає стравохід від навколишніх органів. У верхній та нижній частині стравоходу є м'язи-сфінктери, що забезпечують переміщення їжі стравоходом лише в одному напрямку.
Отже, харчові грудочки з ротової порожнини переміщуються до шлунку через глотку та стравохід.
ДІЯЛЬНІСТЬ
Лабораторне дослідження
ЗОВНІШНЯ БУДОВА ЗУБІВ
Мета: розвивати уміння спостерігати, описувати та виділяти істотні ознаки зубів людини.
Обладнання: моделі, муляжі зубів.
Хід роботи:
1. Розгляньте верхній і нижній зубні ряди та визначте види зубів, їхні особливості зовнішньої будови та функції.
2. Розгляньте муляж чи модель зуба і знайдіть коронку, шийку й корінь.
3. Уважно дослідіть поверхню зуба та визначте розташування емалі й цементу, які є покривами зуба. Розгляньте розріз зуба і знайдіть дентин та пульпу.
4. Визначте назви позначених на малюнку елементів будови зуба: кісткова альвеола, коронка, шийка, корінь, емаль, дентин, цемент, періодонт, пульпа, канал кореня зуба.
5. Заповніть таблицю: «Будова та функції зубів людини».
6. Підсумок дослідження.
БІОЛОГІЯ + ЗДОРОВ'Я Профілактика захворювань зубів
Найпоширенішою хворобою зубів є карієс, що руйнує тверді тканини зуба за допомогою бактерій. Розвиток цього захворювання прискорює нестача вітамінів, солей Кальцію, Фосфору, Флюору. Що ж таке карієс? Якими є основні причини й стадії розвитку карієсу? Застосуйте знання й сформулюйте рекомендації щодо профілактики захворювань зубів.
БІОЛОГІЯ + ПСИХОЛОГІЯ Язик й здоров'я людини
Фотограф Артур Сасс у 1952 році зажадав сфотографувати одного з найвизначніших фізиків XX століття, лауреата Нобелівської премії з фізики (1921) Альберта Ейнштейна (1879-1955) в честь його 72-го дня народження. І, як годиться, він попросив Ейнштейна посміхнутися для камери, на що той показав язик. Це зображення представляє портрет одночасно і генія, і життєрадісної живої людини. Доведіть, що і язик має значення для збереження здоров'я людини.
РЕЗУЛЬТАТ
1-6 балів. 1. Що таке ротова порожнина? 2. Яке значення мають зуби для процесу травлення? 3. Що таке глотка? 4. Яке значення має глотка в процесі травлення? 5. Що таке стравохід? 6. Що таке ковтання? 7-9 балів. 7. Опишіть будову та функції ротової порожнини. 8. Яке значення для травлення має слина? 9. Як відбувається ковтання і переміщення харчових грудочок до шлунку? 10-12 балів. 10. Висловіть свої судження щодо значення знань про функції й будову ротової порожнини для збереження здоров'я.
Коментарі (0)