Травлення в кишечнику. Всмоктування
- 27-11-2021, 16:15
- 864
8 Клас , Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)
§ 22. Травлення в кишечнику. Всмоктування
Основні поняття й ключові терміни: ТОНКИЙ КИШЕЧНИК. Всмоктування. Перистальтика. Печінка. Підшлункова залоза. ТОВСТИЙ КИШЕЧНИК.
Пригадайте! Що таке травлення?
Поміркуйте!
У гіпоталамусі проміжного відділу головного мозку є харчові центри голоду і насичення. Вони відповідають за діяльність усієї травної системи. Коли поживних речовин в організмі не вистачає, виникає відчуття голоду і бажання їсти, а коли цих сполук достатньо - формується відчуття насичення. А яким чином тонкий кишечник впливає на відчуття голоду і насичення, якщо він розташований «далеко» від головного мозку?
ЗМІСТ
Яка будова та функції тонкого кишечника?
ТОНКИЙ КИШЕЧНИК - відділ травного каналу, який поєднує шлунок з товстим кишечником. Це найважливіший відділ травного каналу, у якому відбуваються процеси остаточного травлення та всмоктування. В тонкому кишечнику розрізняють три відділи: дванадцятипалу, порожнисту та клубову кишки.
Стінки тонкої кишки складаються з трьох оболонок. Основою зовнішньої серозної оболонки є сполучна тканина. М'язова середня оболонка тонкої кишки складається з двох шарів непосмугованої м'язової тканини - поздовжнього і колового. Слизова оболонка утворена одношаровим епітелієм, що має здатність до швидкого поділу та оновлення клітин. Ще однією особливістю оболонки є наявність у ній численних колових складок, кишкових залоз та кишкових ворсинок. Це пристосування для збільшення поверхні оболонки, що впливає на швидкість всмоктування поживних речовин. У тонкий кишечник впадають протоки печінки та підшлункової залози.
Іл. 42. Будова стінки тонкої кишки: 1 - кишкова ворсинка; 2 - одношаровий епітелій ворсинки; 3 - лімфатична судина; 4 - кровоносні судини; 5 - слизова оболонка; 6 - підслизова основа; 7 - коловий шар м'язів; 8 - поздовжній шар м'язів; 9 - зовнішня оболонка
Основними процесами травлення у тонкому кишечнику є:
1) хімічна обробка їжі - за допомогою ферментів підшлункового соку, кишкового соку відбувається остаточне хімічне розщеплення поживних речовин: трипсин впливає на розщеплення білків до амінокислот, ліпази - жирів до жирних кислот й гліцеролу, амілази - складних вуглеводів до глюкози;
2) фізична обробка їжі - за допомогою жовчі відбувається подрібнення жирів на краплинки (емульгація жирів) для перетравлення з допомогою ферментів;
3) переміщення їжі - хвилеподібні скорочення м'язів стінок (перистальтика) здійснюють переміщення хімусу, а їх почергові скорочення (маятникоподібні рухи) забезпечують просування хімусу до товстого кишечника;
4) знезаражування їжі - жовчі містить речовини, які вбивають мікроорганізми;
5) всмоктування - за допомогою ворсинок відбувається пристінкове травлення та надходження амінокислот і моносахаридів в кров та жирних кислот у лімфу.
Отже, тонкий кишечник має особливості будови, що пов'язані з остаточним розщепленням їжі та всмоктуванням простих поживних сполук.
Яка роль печінки та підшлункової залози у травленні?
Печінка - найбільша травна залоза, розміщена в правому підребер'ї під діафрагмою. Ззовні печінка вкрита капсулою із сполучної тканини. В печінці розрізняють праву (велику) і ліву (малу) частки. Одиницею будови є печінкові дольки, які складаються з печінкових клітин - гепатоцитів. На нижній поверхні розташований жовчний міхур з міхуровою протокою. Основними функціями печінки є такі: 1) секреторна - виробляє жовч, яка депонується в жовчному міхурі. Під дією жовчі жири розпадаються на дрібненькі краплинки, активуються ферменти, посилюється рухова активність кишок, всмоктуються жиророзчинні вітаміни, затримуються гнильні процеси і знешкоджуються бактерії; 2) бар'єрна - знешкодження шкідливих речовин, які надходять з кров'ю від кишечника; 3) запаслива - перетворення надлишку глюкози в глікоген і відкладання про запас; 4) захисна - синтезуються захисні білки плазми крові; 5) видільна - утилізуються еритроцити, що загинули, отруйний амоніак перетворюється у нешкідливу сечовину та ін.; 6) участь в обміні речовин та енергії - є джерелом тепла, здійснюється взаємоперетворення поживних речовин, накопичується вітамін А тощо.
Підшлункова залоза - велика травна залоза, протока якої відкривається в дванадцятипалу кишку. В залозі розрізняють головку, тіло та хвіст. Залоза вкрита тонкою капсулою, має долькову будову і розташовується позаду шлунку біля задньої стінки живота. Підшлункова залоза виділяє у дванадцятипалу кишку безбарвну рідину лужної реакції - підшлунковий сік. Найважливішими компонентами соку є ферменти, які розщеплюють усі поживні речовини: трипсин, ліпази, амілази. За добу у людини виділяється близько 1,5-2 літри соку.
Отже, печінка та підшлункова залоза є травними залозами, що забезпечують травлення в тонкому кишечнику.
Яка будова та функції товстого кишечника?
ТОВСТИЙ КИШЕЧНИК - відділ, яким завершується травний канал. У ньому розрізняють такі відділи: сліпа кишка з апендиксом, ободова, сигмоподібна та пряма, що завершується відхідником (анусом). Стінки кишечника складаються з трьох оболонок: зовнішньої, м'язової і слизової. Основними процесами товстого кишечника є:
1) фізична обробка кишкового вмісту - відбувається накопичення й ущільнення неперетравлених решток;
2) хімічна обробка кишкового вмісту - симбіотичне травлення за допомогою корисних мікроорганізмів мікрофлори кишечника. Для цих бактерій товстий кишечник є середовищем життя, а взамін вони синтезують вітаміни К і В, пригнічують дію шкідливих мікробів;
3) переміщення кишкового вмісту - за допомогою кишкового соку формуються калові маси та видаляються з організму;
4) всмоктування кишкового вмісту - в кров, лімфу й тканинну рідину надходять неорганічні (вода, йони) і невелика кількість органічних речовин (глюкоза, амінокислоти);
5) знешкодження кишкового вмісту - за участю корисних мікроорганізмів пригнічуються гнильні процеси та шкідливі бактерії.
Отже, у товстому кишечнику завершується розщеплення поживних речовин за участю мікроорганізмів, всмоктується більша частина води та відбувається видалення неперетравлених решток з організму.
ДІЯЛЬНІСТЬ
САМОСТІЙНА РОБОТА З ІЛЮСТРАЦІЄЮ Ворсинки та їхнє значення
Ворсинки - утвори тонкої кишки, що забезпечують пристінкове травлення й всмоктування. Визначте позначення поданих у таблиці елементів будови ворсинки та вкажіть їхнє функціональне значення.
Таблиця 22. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ВОРСИНКИ
РОЗГАДАЙТЕ КРОСВОРД
Вплив тонкого кишечника на харчові центри пояснює глюкостатична теорія, згідно з якою відчуття голоду, апетиту й насичення залежать від концентрації глюкози в крові, що відтікає від кишечнику. А відчуття задоволення, що виникає у нас від їжі, пов'язане з впливом на харчовий центр таких гормонів, як... Розгадайте кросворд і ви отримаєте назву цих «гормонів задоволення».
- 1. Тканина, що вистилає травний канал.
- 2. Складова речовина слизу.
- 3. Червоподібний відросток сліпої кишки.
- 4. Продукт розщеплення вуглеводів.
- 5. Утвори тонкої кишки, що здійснюють всмоктування.
- 6. М'яз-затискач.
- 7. Частково перетравлена їжа шлунку й кишечнику.
- 8. Найбільша травна залоза людини.
- 9. Фермент підшлункового соку, що розщеплює білки.
БІОЛОГІЯ + ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ Мікрофлора кишечника
З незапам'ятних часів людина вживала такі продукти харчування як кисле молоко, кефір, йогурт, кумис та ін., не усвідомлюючи при цьому, що захищає себе від хвороб. Наукове обґрунтування ролі цих продуктів зробив І. І. Мечниковим. Він звернув увагу людей на можливість використання молочнокислих бактерій для боротьби з бактеріми гниття, що є у мікрофлорі кишечника. Нині для лікування і профілактики дисбактеріозу фахівці все частіше рекомендують біойогурти і біокефіри з "живими" лактобактеріями та біфідобактеріями. Поясніть значення мікрофлори кишечнику.
РЕЗУЛЬТАТ
1-6 балів. 1. Що таке тонкий кишечник? 2. Назвіть основні функції тонкого кишечника. 3. Що таке печінка? 4. Що таке підшлункова залоза? 5. Що таке товстий кишечник? 6. Назвіть основні функції товстого кишечника. 7-9 балів. 7. Яка будова та функції тонкого кишечника? 8. Яка роль виконують печінка та підшлункова залоза в процесі травлення? 9. Яка будова та функції товстого кишечника? 10-12 балів. 10. Поясніть значення мікрофлори кишечника для організму людини.
Коментарі (0)