Войти
Закрыть

Травлення в ротовій порожнині та шлунку

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний, Рудич (поглиблене вивчення біології, нова програма)

 

§ 8. Травлення в ротовій порожнині та шлунку

Поміркуйте

  • Чому в людини з високою температурою під час захворювання порушуються процеси метаболізму?

Згадайте

  • Будову шлунка людини
  • Яка кислотність середовища в ротовій порожнині?

Травні ферменти

Біохімічні процеси травлення відбуваються за участі ферментів — білків, які виробляються травними залозами. Функція ферментів — розщеплення складових їжі до молекул, які організм може використовувати під час обміну речовин. Різні ферменти призначені для розщеплення певних речовин: амілаза розщеплює вуглеводи, пепсин — білки, а ліпаза — жири (мал. 8.1).

Особливістю ферментів є те, що вони значно прискорюють швидкість реакції (каталізують реакцію).

Для нормальної роботи різним ферментам потрібні певні умови (насамперед кислотність середовища й температура). Температура в організмі здорової людини є майже сталою, а от кислотність у відділах травної системи значно відрізняється. Вона створює найбільш сприятливі умови для роботи ферментів, які «працюють» у цій ділянці травного каналу.

Амілаза (розщеплює вуглеводи)

Пепсин (розщеплює білки)

Ліпаза (розщеплює жири)

Мал. 8.1. Молекули травних ферментів

Функції травних ферментів:

  • розщеплення поживних речовин їжі;
  • каталітична — прискорення біохімічних реакцій.

Травні процеси в ротовій порожнині

У ротовій порожнині їжа подрібнюється й обробляється слиною. Слина зволожує їжу, а її фермент амілаза розщеплює вуглевод крохмаль на складові. Амілаза активна в лужному середовищі, тому слина має лужну реакцію.

Їжа перетирається й подрібнюється зубами в процесі жування. Це здійснюють жувальні м’язи. Після жування й перемішування за допомогою язика їжа перетворюється на харчову грудку.

Після цього відбувається ковтання — рефлекторні рухи м’язів ротової порожнини, глотки і стравоходу. Ковтання забезпечує переміщення їжі з ротової порожнини до шлунка.

Дізнайтеся більше

Фермент хімозин розщеплює білки молока, він синтезується в усіх людей у дитячому віці. У деяких дорослих синтез хімозину може припинятися.

Пепсин був першим відкритим ферментом тварин. Це відкриття зробив Теодор Шванн 1836 року.

Пепсин виділяється залозами у вигляді неактивної сполуки — пепсиногену, яка під дією хлоридної кислоти перетворюється на пепсин.

Мал. 8.2. Слинні залози в організмі людини

Секреція, склад і функції слини

Слину в людини виробляють (секретують) три пари слинних залоз: привушні, піднижньощелепні та під’язикові (мал. 8.2). Слина складається переважно з води (до 99 %). Решта (1 %) — це органічні (білок муцин і ферменти, зокрема лізоцим, який руйнує клітини бактерій) та неорганічні речовини (солі Натрію й Калію).

Основна функція муцину — зробити харчову грудку слизькою. Це полегшує процес ковтання й дозволяє харчовій грудці легко просуватися стравоходом. Функція ферментів слини — розщеплення крохмалю спочатку до дисахариду мальтози (ферментом амілазою), а потім до глюкози (ферментом мальтазою).

Гігієна ротової порожнини

Поширеними захворюваннями ротової порожнини є карієс зубів та запалення ясен.

Догляд за ротовою порожниною:

  • чистити зуби та ясна двічі на день;
  • після їжі бажано полоскати ротову порожнину чистою теплою водою;
  • відвідувати стоматолога для профілактичного огляду (щонайменше раз на рік).

Важливим для профілактики захворювань ротової порожнини є раціональне харчування. У раціоні мають бути білки, вітаміни (особливо С і D) та мінеральні речовини (сполуки Кальцію, Фосфору, Флуору).

Мал. 8.3. Шлунок людини

Стан ротової порожнини впливає на всі відділи травної системи та організм загалом. У разі появи болісних симптомів слід негайно звернутися до лікаря.

Травні процеси в шлунку

У шлунку їжа обробляється шлунковим соком — рідиною, що виділяють залози шлунка.

Склад шлункового соку:

  • хлоридна кислота (HCl), яка зумовлює кислотне середовище шлунка;
  • фермент пепсин, його основна функція — розщеплення білків у кислотному середовищі;
  • слиз (муцин), який уберігає стінки від дії кислоти й травних ферментів і не дозволяє шлунку перетравлювати себе.

Поки шлунковий сік лише просочує їжу, усередині харчової грудки середовище залишається лужним, тому там іще якийсь час продовжується розщеплення вуглеводів ферментами слини амілазою й мальтазою.

Гладенькі м’язи в стінках шлунка (мал. 8.3) повільно скорочуються й перемішують його вміст. Частково перетравлена їжа порціями переміщується до кишечника через кільцевий м’яз — сфінктер, який періодично відкривається.

Швидкість травлення в шлунку залежить від складу їжі: найдовше перетравлюється жирна їжа (до 8 годин), вуглеводна — до 4 годин, а рідини майже не затримуються.

Ключова ідея

У ротовій порожнині й шлунку відбуваються перші етапи травлення, під час яких розпочинається розщеплення вуглеводів і білків. Ці процеси здійснюються за участі таких ферментів, як амілаза, мальтаза, пепсин та інших речовин.

Перевірте свої знання

1. Які ферменти виділяються слинними залозами? 2. Які процеси відбуваються в ротовій порожнині? 3. Для чого в шлунку виділяється хлоридна кислота? 4. Чому шлунок не перетравлює сам себе?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду