Войти
Закрыть

Захворювання органів видільної системи

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)

 

23. Захворювання органів видільної системи

Перед тим як перейти до вивчення порушень роботи видільної системи людини, пригадайте, які органи входять до її складу. Які функції вона виконує? Які паразитичні організми можуть проникати в організм людини через видільну систему?

Порушення роботи органів виділення

До порушень у роботі органів виділення можуть призводити як інфекційні захворювання, так і дія неінфекційних чинників. Так, запальні процеси в сечовидільній системі можуть виникати як результат алергічної реакції або порушення процесів обміну речовин.

Збудники захворювань потрапляють до органів сечовидільної системи або по каналах самої системи, або через кров. Так, у разі ангіни або захворювань зубів бактерії з хворого органа можуть із плином крові потрапити в клубочки нефронів і спричинити їх запалення. Відтак інфекція почне поширюватися вниз по інших відділах сечовидільної системи — сечоводах, сечовому міхуру, сечівнику. Така інфекція називається низхідною. Якщо ж інфекція спочатку потрапляє в сечівник, спричиняє його запалення і поширюється вгору — у сечовий міхур, сечоводи й нирки, — то її називають висхідною.

Найпоширеніші хвороби сечовидільної системи описано в таблиці.

Захворювання органів виділення

Заходи профілактики захворювань видільної системи

Для запобігання розвитку захворювань органів видільної системи слід дотримуватися певних заходів профілактики.

• Раціональне харчування дозволяє попередити порушення обміну речовин. Окрім того, воно передбачає обмеження споживання алкоголю, який порушує процеси виведення з організму продуктів обміну, підвищує ризик утворення каменів у нирках (мал. 23.1) і розвитку злоякісних пухлин.

Мал. 23.1. Камені в нирках

• Своєчасне лікування зубів запобігає потраплянню інфекції в кровоносні судини й подальше їх транспортування до органів видільної системи.

• Загартовування дозволяє підтримувати роботу імунної системи на високому рівні.

• Дотримання правил особистої гігієни перешкоджає потраплянню інфекції в організм через сечівник.

Поширеними захворюваннями органів видільної системи є пієлонефрит, уретрит, цистит, камені в нирках. Щоб зменшити ризик розвитку цих захворювань, необхідно дотримуватися відповідних заходів профілактики.

Перевірте свої знання

  • 1. Що може спричинити захворювання органів видільної системи?
  • 2. Назвіть причини виникнення і симптоми пієлонефриту.
  • 3. Назвіть причини виникнення і симптоми циститу.
  • 4. Назвіть причини виникнення і симптоми гломерулонефриту.
  • 5*. Яких заходів профілактики необхідно вживати, щоб попередити розвиток захворювань органів видільної системи?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду