Войти
Закрыть

Порушення роботи репродуктивної системи

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)

 

58. Порушення роботи репродуктивної системи

Перед тим як перейти до вивчення порушень роботи репродуктивної системи людини, пригадайте, які органи входять до її складу. Які захворювання сечовидільної системи можуть виникати в людини? Чим відрізняються між собою висхідні й низхідні інфекції? Які шляхи передачі ВІЛ ви знаєте?

Вплив шкідливих речовин на розвиток плода

Дія шкідливих речовин під час розвитку плода становить особливу небезпеку. Це пов’язано з тим, що за короткий період ембріонального розвитку в організмі утворюється велика кількість нових органів та їх систем. Під час їх формування навіть найменший негативний вплив може призвести до порушень, що матимуть тяжкі наслідки.

Саме тому багато медичних препаратів мають обмеження щодо застосування під час вагітності. Якщо не дотримуватися таких застережень, то це може призвести до непередбачуваного результату. Так, у середині XX століття застосування вагітними безпечного для дорослих снодійного препарату призвело до народження дітей із редукованими кінцівками.

Вам уже відомо про вплив куріння та алкоголю на всі системи органів дорослої людини. Уявіть, до яких наслідків для плода можуть призвести ці шкідливі звички. Продукти, які містяться в тютюновому диму, небезпечні і для дорослого організму, а під час вагітності вони можуть спричинити пошкодження плаценти або викликати передчасні пологи. Алкоголь впливає на розвиток нервової системи і може призводити до народження дітей із психічними порушеннями.

Захворювання, що передаються статевим шляхом

Дуже небезпечними для здоров’я людини є захворювання, які передаються статевим шляхом. Організм людини не виробляє імунітету до цих захворювань, тому навіть після одужання людина може знову на них захворіти. Проникаючи в організм через статеві шляхи, збудники цих захворювань можуть також порушувати функціонування інших органів. Так, збудник сифілісу (мал. 58.1) уражає серце, кістки, нервову систему тощо.

Мал. 58.1. Збудник сифілісу

Захворювання, що передаються статевим шляхом, можуть бути спричинені: найпростішими (трихомоноз), бактеріями (гонорея (мал. 58.2) та сифіліс), вірусами (генітальний герпес), мікроскопічними грибами (кандидоз). Статевим шляхом можуть передаватися і деякі паразитарні інфекції, наприклад педикульоз.

Мал. 58.2. Збудник гонореї

Попередження ВІЛ-інфікування

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), який є збудником СНІДу, дуже небезпечний. Він уражає імунну систему людини, у результаті чого організм стає беззахисним перед будь-якою інфекцією. З курсу основ здоров’я ви знаєте, що цей вірус передається не лише статевим шляхом. Але він є одним з основних. Річ у тім, що під час статевого акту дуже часто виникають мікроскопічні пошкодження слизових оболонок статевих органів. Їх можна не помітити неозброєним оком, але вони — наче ворота, що пропускають вірус в організм людини. Тому дуже важливо утримуватися від незахищених статевих контактів.

Репродуктивна система людини є дуже вразливою щодо негативних впливів. Шкідливі речовини, зокрема ті, які потрапляють в організм під час куріння, а також алкоголь можуть порушувати розвиток плода. Це може спричинити аномалії та призвести до загибелі плода. Небезпечними є інфекції, що передаються статевим шляхом. Їх можна легко уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя, та їх дуже складно вилікувати.

Перевірте свої знання

  • 1. Чому плід під час розвитку є дуже вразливим до дії шкідливих речовин?
  • 2. Як тютюнокуріння й алкоголь можуть упливати на плід?
  • 3*. Чому ВІЛ є вкрай небезпечною загрозою для організму людини?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду