Войти
Закрыть

Утворення сечі. Регуляція сечовиділення. Захворювання нирок та їх профілактика

8 Клас , Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)

 

§ 37. Утворення сечі. Регуляція сечовиділення. Захворювання нирок та їх профілактика

Основні поняття й ключові терміни: СЕЧОУТВОРЕННЯ. Захворювання нирок.

Пригадайте! Що таке сечовидільна система?

Цікаво знати

Всесвітній день нирки відзначається з 2006 року кожного другого четверга березня. У 2009 році День нирки проводився під девізом - «Зберігай низький тиск», девіз 2011 року - «Захищаючи нирки ти захищаєш серце», у 2020 році - «Здоров'я нирок для всіх і скрізь - від профілактики до виявлення та рівноправного доступу до допомоги». Мета проведення Дня нирки - підвищення обізнаності населення щодо важливості нирок та розповсюдження інформації про те, що хвороби нирок зустрічаються часто, але є виліковними за ранньої діагностики.

ЗМІСТ

Як відбувається сечоутворення та регуляція сечовиділення?

СЕЧОУТВОРЕННЯ (ДІУРЕЗ) - це процес утворення сечі, що відбувається в нефронах нирок. Виокремлюють два етапи сечоутворення: утворення первинної сечі та утворення вторинної сечі.

Таблиця 33. ЕТАПИ УТВОРЕННЯ СЕЧІ

Регуляція сечовиділення здійснюється за допомогою нервово-гуморальних впливів на процеси сечоутворення й сечовиведення.

Нервова регуляція сечоутворення здійснюється за участю центра сечоутворення, розташованого у проміжному відділі головного мозку. Нервові імпульси впливають на діаметр приносних артеріол, внаслідок чого зменшується чи збільшується притік крові до нирок і, відповідно, утворення сечі. Нервовий центр сечовиведення локалізований в крижовому відділі спинного мозку. Завдяки нервовим сигналам із цього центру відбувається скорочення стінок сечового міхура і розслаблення колових м'язів сечового міхура і сечівника. Людина може легко гальмувати позиви до сечовиділення, тому що на розслаблення м'яза-сфінктера сечівника впливає кора великих півкуль.

Гуморальна регуляція сечовиділення здійснюється гормонами: вазопресином (гормон гіпоталамусу), альдостероном (гормон наднирників).

Отже, сечоутворення й сечовиділення є складними процесами, що регулюються за допомогою нейро-гуморальних впливів

Які чинники спричиняють захворювання органів сечовиділення?

Серед захворювань сечовидільної системи найчастіше трапляються набуті хвороби, зокрема запалення нирки (нефрит), сечового міхура (цистит) і сечівника (уретрит). Поширеною в Україні останнім часом стала сечокам'яна хвороба - захворювання, що характеризується утворенням каменів у органах сечовидільної системи: нирках, сечоводах, сечовому міхурі. За статистикою, від неї однаковою мірою страждають представники різних статей та вікових категорій. Існують і вроджені захворювання, що можуть супроводжуватися втратою функції нирок і розвитку ниркової недостатності (одна нирка, подвоєна нирка, зрощена нирка та ін.).

Причинами захворювання органів сечовидільної системи часто є інфекції: низхідна (через кров під час ангіни, захворювань зубів, ротової порожнини) та висхідна (під час захворювань нирок і статевих органів). Нирки, особливо в дітей та підлітків, дуже чутливі до різних токсинів і забруднювачів навколишнього середовища. Алкоголь, нікотин, бензен, пестициди тощо, потрапивши в кров, порушують діяльність нирок. Чинниками ризику для захворювань органів сечовиділення є цукровий діабет, послаблена імунна система, сидячий спосіб діяльності, деякі лікарські засоби (наприклад, антибіотики).

Шкідливими чинниками, що сприяють розвитку захворювань органів сечовиділення, є перевтома, переохолодження, виснаження, гіповітамінози, захворювання органів статевої системи, зловживання алкогольними напоями, гострими стравами та ін.

Отже, захворювання органів сечовиділення - це порушення діяльності органів сечовидільної системи, причинами яких можуть бути спадковість, спосіб життя, стан навколишнього середовища.

Які основні заходи профілактики захворювань нирок?

Нирки крім основної видільної функції, виконують ряд важливих інших функцій, які спрямовані на участь у водно-мінеральному обміні та його регуляції. Нирки здатні виділяти сечу за надлишку води в організмі й більш концентровану сечу - у разі дефіциту води (осморегуляція). Ці парні органи забезпечують регуляцію об'єму води в організмі (волюморегуляція). Затримуючи певні йони (Na+, К+) або посилюючи їх виведення з організму, нирки відіграють головну роль в підтриманні йонного гомеостазу. Нирки здатні змінювати концентрацію йонів амонію NH4+ й гідрогену Н+, забезпечуючи регуляцію кислотно-основного балансу внутрішнього середовища.

Найвідомішими заходами профілактики захворювань нирок є раціональне харчування, своєчасне лікування захворювань зубів та органів травлення й дихання, загартовування організму, щоденна особиста гігієна. На їх основі лікарями сформульовані прості щоденні правила щодо запобігання порушень діяльності нирок. Давайте обґрунтуємо деякі з них.

1. Будьте активними, оскільки фізичні навантаження допомагають нормалізувати артеріальний тиск, покращити циркуляцію крові в нирках.

2. Пийте достатню кількість води. Рідина використовується нирками для формування сечі, осморегуляції.

3. Приділяйте увагу організації свого харчування. Надлишок солі, гострі спеції, нестача чи надлишок вітамінів можуть порушити процеси регуляції йонного гомеостазу

4. Не зловживайте алкогольними напоями. Етиловий спирт цих напоїв - це отрута для клітин нефронів, епітелію ниркових чашок та мисок. Його руйнівний вплив викликає запалення нирок, або нефрити (гломерулонефрити уражають ниркові клубочки, пієлонефрити - запалення ниркових мисок). Проміжні продукти розпаду етилового спирту можуть спричинити пухлинні захворювання нирок. Особливо небезпечним чинником для організму підлітків є вживання пива. У чому ж полягає небезпека цього напою для органів сечовиділення? Руйнівно діє спирт, що міститься в пиві, а також сполуки важких металів (наприклад, Кобальту, Кадмію). Окрім того, пиво містить особливі речовини (фітоестрогени), концентрація яких в 1 літрі пива може досягати 0,15 мг. Цієї кількості досить для помітного порушення гормонального балансу людини. Саме тому чоловіки, які зловживають пінним напоєм, поступово стають схожими на жінок: на стегнах відкладається жир, з'являється «пивний» живіт, розширюється таз, збільшуються груди тощо.

5. Використовуйте для профілактики хвороб нирок лікарські рослини. Чай з лимоном, із хвоща польового чи липового цвіту покращує діяльність нирок й сечоводів. Відвар кропу городнього заспокоює ниркові спазми, розчиняє камені. Вживання ягід журавлини болотної знімає запалення, вбиває мікроби і вимиває всі шкідливі речовини з нирок. Але найвідомішим у цій групі рослин є кавун. Відомий американський дієтолог Поль Брег писав: «Серед овочів та фруктів немає ефективнішого засобу для розчинення та виведення з людського організму неорганічних мінералів, аніж соковита м'якоть кавунів...».

Отже, нирки виконують низку дуже важливих для організму функцій і їхній стан та функціонування залежить, в першу чергу, від способу життя людини.

ДІЯЛЬНІСТЬ

САМОСТІЙНА РОБОТА З ТАБЛИЦЕЮ Здоровий спосіб життя й нирки

Здоровий спосіб життя - спосіб життя людини з метою профілактики захворювань і зміцнення здоров'я (англійською мовою - healthy lifestyle). У таблиці наведено рекомендації лікарів щодо організації способу життя для профілактики захворювань нирок. Обґрунтуйте у робочому зошиті значення цих рекомендацій.

РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ВПРАВ Етапи сечоутворення

Розгляньте ілюстрацію, проаналізуйте твердження щодо сечоутворення та вкажіть правильні.

1. Фільтрація відбувається завдяки різниці діаметрів приносної й виносної артеріол

2. Вторинна сеча утворюється внаслідок реабсорбції та канальцевої секреції.

3. Первинна сеча утворюється в петлях нефронів

  • А лише I, II
  • Б лише I, III
  • В лише II, III
  • Г I, II, III

БІОЛОГІЯ + ФІТОТЕРАПІЯ Журавлина й хвороби органів сечовиділення

Журавлина (рос. клюква; англ, cranberry) - унікальна ягода, яку в народі називають «ягодою здоров'я». Журавлиновий сік - чудовий засіб для лікування багатьох хвороб. Він понижує високу температуру, виводить шлаки і, що найголовніше, посилює дію ліків (наприклад, антибіотиків) у декілька разів, тому так корисно запивати їх журавлиновим соком. Речовини у складі цих ягід попереджують утворення каміння в нирках, ефективні в боротьбі із сечостатевими інфекціями. Які речовини в складі ягід журавлини визначають її лікувальні властивості?

РЕЗУЛЬТАТ

1-6 балів. 1. Що таке сечоутворення? 2. Назвіть етапи сечоутворення. 3. Що таке хвороби органів сечовиділення? 4. Наведіть приклади чинників, що спричинюють хвороби органів сечовиділення. 5. Назвіть основні заходи профілактики хвороб нирок. 6. Наведіть приклад лікарських рослин, які використовуються для профілактики хвороб нирок. 7-9 балів. 7. Як відбувається сечоутворення в нирках? 8. Які чинники спричинюють захворювання органів сечовиділення? 9. Які основні заходи профілактики захворювань нирок? 10-12 балів. 10. Обґрунтуйте значення здорового способу життя для профілактики захворювань нирок.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду