Войти
Закрыть

Основи еволюційної філогенії та систематики

9 Клас , Біологія 9 клас Андерсон, Вихренко

 

§ 41. Основи еволюційної філогенії та систематики

Згадаємо!

  • Що таке еволюція, вид?

Вам уже відомо, що види організмів на планеті Земля можуть виникати, існувати та зникати.

Еволюційна філогенія. Учення Ч. Дарвіна доповнили та розширили його послідовники. Один з найвагоміших внесків зробив німецький учений Е. Геккель. Він є засновником філогенетичного напряму в цьому вченні.

Філогенія (філогенез) - це історичний розвиток як окремих груп (видів, родів тощо), так і всього живого загалом. Для визначення філогенії певної групи Геккель запропонував зіставляти дані палеонтології, порівняльної анатомії та порівняльної ембріології. Тож викопні й сучасні форми ніби об'єднуються в єдиний філогенетичний ряд, який відображає послідовність еволюційних змін організмів у цілому чи їхніх окремих органів у межах певної систематичної групи. Прикладом є послідовність еволюційних змін кінцівок у предків коней (рис. 160).

Біогенетичний закон. Видатні німецькі вчені Е. Геккель і Ф. Мюллер незалежно один від одного відкрили біогенетичний закон (закон Геккеля-Мюллера), що показує зв'язок між філогенезом й онтогенезом: індивідуальний розвиток (онтогенез) будь-якого організму - це вкорочене й стисле повторення історичного розвитку (філогенезу) даного виду. Геккель довів подібність ембріонального розвитку хребетних тварин, що свідчить про їхнє спільне походження (рис. 161). Наприклад, на відповідних фазах в ембріонів різних груп хребетних закладаються зяброві щілини. Учений-зоолог О. М. Сєвєрцов дослідив, що під час онтогенезу повторюються зародкові стадії предків, а не їхні дорослі форми.

Рис. 160. Філогенетичний ряд коня

1 - еогіпус; 2 - міогіпус; 3 - гіпаріон; 4 - сучасний кінь

Схарактеризуйте зміни, що відбулися в будові кінцівки.

Рис. 161. Ембріони хребетних тварин

Знайдіть зяброві щілини на зображеннях ембріонів хребетних.

Систематика. Класифікацію організмів досліджує біологічна систематика. Основним її завданням є створення системи органічного світу - сукупності видів організмів, які живуть або жили на Землі, класифікованої за певними принципами.

У сучасній біології застосовують природну систему, що ґрунтується на філогенетичній спорідненості організмів. Згідно з нею подібність організмів доводять не лише за комплексом різноманітних ознак або даних палеонтології, а й за допомогою досліджень мінливості молекулярних структур, передусім ДНК. Серед основних принципів побудови системи органічного світу особливе значення має її філогенетичність, тобто наявність генетичної основи, а також максимально повне відображення еволюційних зв'язків між організмами. Варто звернути увагу на принцип ієрархічності, згідно з яким систематичні категорії (таксони) нижчого порядку об'єднують у таксони вищого порядку: вид - рід - родина - порядок (ряд) - клас - відділ (тип). У наш час загальновизнаною є подвійна (бінарна) номенклатура назв видів: перше слово - родова назва, друге - видова (рис. 162).

З кожним роком стають відомими дедалі більше видів сучасних і викопних організмів. Це веде до виділення не лише нових родів, родин, рядів, а навіть класів. Нині всі організми поділяють на дві великі групи відповідно до будови їх клітин - Прокаріоти та Еукаріоти (рис. 163). Серед прокаріотів виокремлюють царство Археї та царство Бактерії. Еукаріотичні організми об'єднують у царства Рослини, Тварини та Гриби. Одноклітинні еукаріотичні організми нерідко поєднують ознаки, властиві представникам різних царств (пригадайте особливості Евглени зеленої), тому їх часто вивчають як окремі групи.

Рис. 162. Приклади біологічної систематики тварин і рослин

Рис. 163. Схематичне відображення еволюційних зв'язків між основними групами організмів

Наведіть приклади систематичного положення інших видів тварин і рослин.

ПОВТОРІТЬ, ПОМІРКУЙТЕ

  • 1. Що таке філогенія?
  • 2. Про що свідчить філогенетичний закон?
  • 3. Що вивчає систематика?
  • 4. На які групи поділяють організми?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 9 клас Андерсон, Вихренко", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду