Войти
Закрыть

Узагальнення теми 7. Біорізноманіття

9 Клас , Біологія 9 клас Соболь (нова програма)

 

Узагальнення теми 7. БІОРІЗНОМАНІТТЯ

Біорізноманіття - це сітка життя, в якій

виокремлюють гени, види й екосистеми.

Конвенція про біологічне різноманіття

БІОРІЗНОМАНІТТЯ - це розмаїття організмів, видів та їхніх угруповань. Вивченням біорізноманіття займається диверсикологія. Основними типами біорізноманіття є: генетичне, видове та екосистемне. Всі типи біорізноманіття пов’язані між собою (табл. 15, 16).

Таблиця 15. РІЗНОМАНІТНІСТЬ ФОРМ ЖИТТЯ

Таблиця 16. РІЗНОМАНІТНІСТЬ РОСЛИН, ГРИБІВ Й ТВАРИН

Самоконтроль знань

Тест-застосування 7. БІОРІЗНОМАНІТТЯ

1. У Ліни Костенко є рядки: «Прощай, ..., із Командорських островів! Чудовисько, релікт, створіння ластогруде». Назвіть цей вимерлий вид й укажіть, до якого типу тварин належав.

А безкрила гагарка

Б тарпан

В морська корова

Г Членистоногі

Д Ссавці

Е Хордові

2. Джеральд Даррелл писав про свою зустріч із цим представником родини Котячі: «На мене скажено блискав очима звір такої краси, що я зойкнув. Хутро в нього було коротким, шовковистим, соковитого золотаво-брунатного кольору, немов дикий мед. Очі зелені, точно листя під льодом, блищали, як слюда в променях згасаючого сонця». До якого домену та класу належить ягуар (Panthera onca), якого описав Д. Даррелл?

А Бактерії

Б Археї

В Еукаріоти

Г Плазуни

Д Хордові

Е Ссавці

3. Це уривок з книжки А. Д. Фостера «Філогенез»: «Однак гігантські видри його не зрозуміли. Дві застрибнули в човен і почали шматувати черевики людини. Ікла у видр були довжиною з палець, а щелепи достатньо сильні, щоб роздробити кістку середньої товщини. Чорні очі загрозливо блищали...». Назвіть вид, з яким у видри гігантської є найближча еволюційна спорідненість, та ознаку, яка є спільною для них.

А ведмідь бурий

Б морський котик

В куниця лісова

Г всеїдність

Д хижацтво

Е цівка

4. За допомогою ілюстрації визначте і назвіть форму життя й укажіть вид нуклеїнової кислоти, що утворює серцевину.

А фаг Т-4

Б ВІЛ

В ВТМ

Г одноланцюгова ДНК

Д одноланцюгова РНК

5. З 2014 р. Європейська і Середземноморська організація захисту рослин додала до списку небезпечних патогенів рослин, що потребують оголошення карантину, три види заразних частинок, які спричиняють хворобу каданг-каданг кокосової пальми, карликовість хризантем та веретеноподібність бульб картоплі (див. іл). Назвіть ці частинки та вкажіть їхню природу

А пріони

Б віроїди

В віруси

Г білки

Д ДНК

Е РНК

6. Mycobacterium tuberculosis - вид, що спричиняє переважну більшість випадків туберкульозу. Ці організми були вперше описані Робертом Кохом, який згодом отримав за це відкриття Нобелівську премію з фізіології та медицині 1905 р. До якої групи організмів належить цей вид та яка форма клітин цих організмів?

А Віруси

Б Бактерії

В Археї

Г кулясті, або коки

Д звивисті

Е паличкоподібні

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 9 клас Соболь (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду