Войти
Закрыть

Місяць — природний супутник Землі

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Місяць — природний супутник Землі

Що тобі відомо про Місяць?

Місяць — це єдиний природний супутник Землі. Коли ми дивимося на Місяць, нам здається, що він приблизно такого ж розміру, як Сонце. Насправді Місяць не лише набагато менший від Сонця, й у чотири рази менший за Землю.

Чому Сонце і Місяць із Землі здаються однакових розмірів?

Мал. 32. Місяць на нічному небі

Місяць — найближче до Землі небесне тіло. Він розташований у 400 разів ближче до Землі, ніж Сонце, тому ми бачимо його таким великим.

Місяць — холодне тіло. Його можна бачити на небі лише тому, що його освітлюють сонячні промені. Місяць світиться відбитим сонячним світлом (мал. 32).

На Місяці немає повітря. Над ним завжди чорне небо, усіяне зорями, та велика блакитна планета Земля.

Місяць обертається навколо Землі та здійснює повний оберт приблизно за 28 діб. Одночасно з рухом навколо Землі Місяць обертається навколо своєї осі. Повний оберт навколо своєї осі Місяць робить теж приблизно за 28 діб.

Оскільки час, за який Місяць робить повний оберт навколо Землі та навколо своєї осі однаковий, то Місяць завжди повернутий до Землі одним боком (мал. 33). Невидимий бік Місяця люди побачили лише в 1959 році на фотознімках, зроблених автоматичною міжпланетною станцією, яка облетіла довкола Місяця (мал. 34).

Мал. 33. Видимий бік Місяця

Мал. 34. Невидимий бік Місяця

Вигляд Місяця на небі постійно змінюється: він то нагадує серп, то має вигляд частини диска, то — повного диска. Бувають дні, коли Місяця зовсім не видно.

Вигляд Місяця на небі називають фазами.

1. Розгляньте, як із Землі змінюється вигляд освітлення Місяця Сонцем під час його руху навколо Землі (мал. 35). 2. Прочитайте назви фаз Місяця.

Мал. 35. Зміна фаз Місяця

Чому змінюються фази Місяця?

Фази Місяця змінюються, тому що Місяць світиться відбитим сонячним світлом і рухається навколо Землі. Ми бачимо лише освітлену частину Місяця, яка постійно змінюється, тому що змінюється положення Місяця відносно Сонця.

Місяць — це єдиний природний супутник Землі. Він рухається навколо Землі й обертається навколо своєї осі. Місяць світиться відбитим сонячним світлом. Фази Місяця змінюються, тому що Місяць світиться відбитим сонячним світлом і рухається навколо Землі.

1. До яких небесних тіл належить Місяць? 2. Які рухи здійснює Місяць у космічному просторі? 3. За який час Місяць робить повний оберт навколо Землі? 4. Що називають фазами Місяця? 5. Чому змінюються фази Місяця? 6. Чи можливе життя на Місяці? Чому ти так вважаєш?

Із початком космічної ери люди не лише отримали фотознімки зворотної сторони Місяця, а й побували на ньому. У 1969 році на поверхню Місяця вперше опустився місячний модуль, який відділився від космічного апарата «Аполлон-ІІ». На борту модуля було два астронавти. Першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця, був громадянин США Ніл Армстронг.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду