Войти
Закрыть

Сузір’я зоряного неба

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Сузір’я зоряного неба

Для чого призначений телескоп?

Усіяне зорями нічне небо — це захопливе видовище. Тисячі мерехтливих зір можна спостерігати на безхмарному нічному небі.

Зоряне небо — це велика кількість небесних тіл, які видно на небі лише безхмарної ночі. Неозброєним оком на небі можна побачити близько 5000 мерехтливих цяток. Це — зорі. Зоря — це велетенська розжарена газова куля, що випромінює світло. Зір у Всесвіті дуже багато, вони розташовані на великих відстанях одна від одної. Вони подібні до нашого Сонця.

Чому зорі видаються нам такими маленькими?

Мал. 36. Зорі на нічному небі

Ще в давнину люди, дивлячись на нічне небо, помітили, що яскраві зорі утворюють скупчення, які назвали сузір’ями (мал. 36). Спостерігаючи за сузір’ями, люди уявляли різноманітні фігури і давали їм назви.

У сучасній астрономії сузір’я — це ділянки, на які поділили небо для зручності його вивчення. Усе небо поділене на 88 сузір’їв.

Одне з найвідоміших сузір’їв, яке, мабуть, кожен спостерігав на нічному небі, — це Велика Ведмедиця (Великий Віз). Сім найяскравіших зір цього сузір’я утворюють фігуру, що нагадує ківш. Якщо провести уявні лінії через усі зорі сузір’я, то можна уявити віз (мал. 37).

Мал. 37. Сузір’я Велика Ведмедиця (Великий Віз)

Не менш відоме сузір’я Мала Ведмедиця (Малий Віз). Його зорі теж утворюють фігуру у формі ковша, тільки меншого, ніж у Великої Ведмедиці (мал. 38). На кінці ручки ковша Малої Ведмедиці міститься найяскравіша зоря цього сузір’я — Полярна зоря. Вона вказує напрям на Північний полюс.

Мал. 38. Сузір’я Мала Ведмедиця (Малий Віз)

За положенням Полярної зорі на нічному небі можна визначити напрям на північ. У давнину Полярна зоря була дороговказом для подорожніх, замінюючи їм компас. Якщо стати лицем до Полярної зорі, то попереду буде північ, позаду — південь, праворуч — схід, ліворуч — захід.

Знайти на небі Полярну зорю, а отже, і напрям на північ, можна за допомогою сузір’я Великої Ведмедиці. Потрібно взяти за орієнтир ківш сузір’я Великої Ведмедиці та провести через дві його крайні зорі пряму. Якщо відкласти на прямій 5 відрізків між цими зорями в напрямі від отвору ковша, то знайдемо Полярну зорю.

1. Зверніть увагу на взаємне розташування сузір’їв Великої та Малої Ведмедиць (мал. 39). 2. Знайдіть Полярну зорю за допомогою сузір’я Великої Ведмедиці.

Мал. 39. Розташування сузір’їв Великої та Малої Ведмедиць

Сузір’я — це ділянки, на які поділене зоряне небо. Найвідоміші сузір’я, які добре видно на нічному небі, — це Велика та Мала Ведмедиці. Найяскравіша зоря Малої Ведмедиці — Полярна зоря — вказує напрям на Північ.

1. Що таке зоря? 2. Скільки зір можна побачити неозброєним оком на небі? 3. Що називають сузір’ям? 4. Які сузір’я тобі відомі? 5. Яка зоря є найяскравішою в сузір’ї Малої Ведмедиці? Чому вона отримала таку назву? 6. Про що можна дізнатися за допомогою Полярної зорі?

Є 12 сузір’їв, які називають зодіакальними. Вони розташовані вздовж видимого руху Сонця серед зір. Це: Козеріг, Водолій, Риби, Овен, Тілець, Близнюки, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон і Стрілець. У кожному з них Сонце перебуває від 8 до 44 діб.

Протягом року Сонце буває ще у 13 сузір’ї — Змієносця.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду