Войти
Закрыть

Особливості природи Індійського океану

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Особливості природи Індійського океану

Що ти знаєш про Індійський океан?

Індійський океан — третій за площею океан Землі. Саме в Індійському океані люди почали здійснювати свої перші морські подорожі. Назва океану походить від Індії — країни, яка ще в давнину славилася своїми багатствами й береги якої він омиває.

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті півкуль Індійський океан. 2. У яких півкулях він розташований? 3. Які материки омиває Індійський океан?

Індійський океан повністю розташований у Східній півкулі. Більша його частина міститься в Південній півкулі. Індійський океан омиває береги Австралії, Євразії, Африки та Антарктиди.

Глибина Індійського океану в середньому становить понад 3900 м, а найбільша — 7729 м.

Як змінюється температура поверхневих вод в Індійському океані?

Температура поверхневих вод в Індійському океані змінюється від 28 °С поблизу екватора до 0 °С біля берегів Антарктиди. Узимку біля узбережжя Антарктиди Індійський океан замерзає.

Над Індійським океаном, як і над Тихим та Атлантичним, вирують урагани, які приносять штормову погоду.

Чи багатий та різноманітний рослинний і тваринний світ Індійського океану? Чому?

Теплі води Індійського океану є середовищем для існування різноманітних рослин і тварин. Рослинний і тваринний світ Індійського океану має багато спільного з Тихим та Атлантичним океанами. Водорості облямовують береги материків і островів, утворюючи підводні луки. Серед сотень видів риб поширені сардинела, скумбрія, ставрида, нототенія, окунь, тунець. У відкритому океані живуть різні види акул і летючі риби.

Особливо багате життя вирує в прибережних районах і на мілководді поблизу коралових рифів. Там живуть каракатиці й кальмари, лангусти й креветки, морські зірки, морські їжаки, гігантські морські черепахи та дельфіни.

У холодніших водах поблизу Антарктиди водиться багато китів і тюленів.

В Індійському океані живуть дуже отруйні хижі морські змії, які живляться рибою (мал. 63). Вони добре плавають, можуть пірнати на глибину до 200 м і довго перебувати під водою, не вдихаючи повітря.

У теплих водах уздовж узбережжя Африки та Євразії, у місцях, захищених від хвиль, простягаються мангрові ліси (мал. 64).

Тут ростуть рослини, одні корені яких занурені в засолений намул, а інші дихальні корені стирчать над водою. За їх допомогою рослини вбирають повітря, необхідне для дихання.

Мал. 63. Морська змія

Мал. 64. Мангрові зарості

Мал. 65. Мулистий стрибун

У мангрових заростях сприятливе середовище для життя тварин, багато з яких мають промислове значення: устриці, краби, креветки.

Мулистий стрибун — невелика риба, яка може пересуватися за допомогою передніх плавців по намулу і вилазити на коріння мангрових дерев.

Ця риба може стрибати, відштовхуючись хвостом (мал. 65).

Індійський океан — третій за площею океан планети. Він розташований у Східній півкулі. Більша його частина міститься в Південній півкулі. Теплі води Індійського океану є середовищем для існування різноманітних рослин і тварин.

1. Покажи на фізичній карті півкуль Індійський океан і розкажи, де він розташований. 2. Назви материки, які омиває Індійський океан. 3. Які природні умови в Індійському океані? 4. Які рослини є в Індійському океані? 5. Які тварини живуть в Індійському океані? 6. Знайди інформацію і підготуй повідомлення про тварину, яка живе в Індійському океані.

В Індійському океані розташоване найсолоніше море Світового океану — Червоне море. У нього не впадають річки, які несуть намул і пісок, тому вода в ньому кришталево чиста. Червоне море — це царство коралів різних форм і кольорів. З кораловими рифами тісно пов’язане життя багатьох риб.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду