Войти
Закрыть

Розселення людей на Землі. Чисельність населення Землі, її зміна

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Розселення людей на Землі. Чисельність населення Землі, її зміна

Які умови потрібні для існування живих організмів? Що отримує людина від природи?

Зараз майже в усіх куточках Землі живуть люди. Проте заселялися території неодночасно. На думку вчених, перші люди з’явилися на Землі в Африці. Там вони освоювали території, придатні для життя. Лише через деякий час люди почали заселяти інші частини Землі.

Від чого залежав вибір давніми людьми місця проживання?

Вибір місць проживання був пов’язаний із природою. Люди селилися там, де було тепло, на рівнинах, поблизу водойм — там, де можна було збудувати житло та здобути їжу.

З часом кількість людей збільшувалася. Їм не вистачало місця та їжі. У пошуках нових місць проживання люди переселялися на нові території. З Африки вони почали поселятися спочатку в Євразію, а вже потім — в Австралію. Значно пізніше було заселено Північну та Південну Америки. Лише в Антарктиді люди живуть тимчасово. Серед вічного снігу і льоду на наукових станціях там працюють учені, які приїжджають почергово, щоб проводити дослідження.

Населення Землі розподілене нерівномірно. Найбільше населення на даний час проживає в Євразії. На другому місці за кількістю населення перебуває Африка, на третьому — Північна Америка, на четвертому — Південна Америка. Найменше людей проживає в Австралії.

Серед країн найбільше людей проживає в Китаї та Індії. Кількість населення там перевищує 1 мільярд осіб.

Кількість людей на Землі постійно зростає. У далекому минулому кількість населення зростала повільно. Людина дуже залежала від природи, їй важко було долати голод та хвороби.

Швидкий приріст населення розпочався лише близько 200 років тому, коли залежність людини від природи стала меншою, а тривалість життя — більшою. Цьому сприяв розвиток промисловості, сільського господарства, медицини.

Якщо у 1820 році на Землі проживав 1 мільярд людей, то зараз проживає понад 7 мільярдів.

На думку вчених, перші люди з’явилися на Землі в Африці, звідки розселилися на інші території. Кількість людей на Землі постійно зростає.

1. Де з’явилися перші люди? 2. У зв’язку з чим і в якій послідовності відбулося заселення людьми Землі? 3. Як розподілене населення на Землі? 4. Як зростала кількість населення на Землі в давнину? Чому? 5. Як зростала кількість населення останні два століття? Чому?

На запитання про те, як і коли люди розселилися на Землі, допомагають відповісти археологи — вчені, які займаються розкопками давніх поселень людей. За знайденими під час розкопок предметами побуту, знаряддями праці, кістками тварин учені визначають час, коли тут оселилися люди.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду