Войти
Закрыть

Кримські гори

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Кримські гори

Що тобі відомо про Кримські гори?

1. Знайдіть на фізичній карті України Кримські гори. 2. Знайдіть найвищу вершину Кримських гір, прочитайте її назву й висоту.

Кримські гори розташовані на півдні України уздовж узбережжя Чорного моря.

Від моря гори відділяє рівнинна смуга узбережжя — Південний берег Криму. У сторону степу спускаються пологі схили, а до моря — круті скелі.

Кримські гори низькі. Найвища вершина Кримських гір — гора Роман-Кош. Її висота 1545 м (мал. 202).

У Кримських горах можна побачити створені водою, вітром і Сонцем кам’яні фігури химерної форми (мал. 203).

Мал. 202. Гора Роман-Кош

Мал. 203. Кам’яні «гриби»

Зима в Кримських горах тепла, дощова, без морозів. Сніг випадає лише високо в горах. Навесні часто йдуть дощі.

Літо жарке, з грозовими зливами. Осінь суха й тепла.

У Кримських горах беруть початок річки, які течуть вузькими ущелинами. Улітку невеликі річки пересихають.

Як змінюється температура повітря в горах від підніжжя до вершини? Чому?

У Кримських горах від підніжжя до вершини змінюються природні умови й відповідно — природні зони.

На схилах біля підніжжя гір ростуть листяні ліси з дуба, ялівцю високого, буку, граба, ясена. Трапляються суничник дрібноплідний, фісташка та зарості держидерева. У підліску ростуть шипшина, ялівець колючий, глід, вовчі ягоди, вічнозелені плющ та рускус. Навесні цвітуть підсніжник, крокус, гіацинт, а влітку — кропива глуха, жовтець роздільний, дзвінка кримська, борщівник пухнастий.

На висоті понад 400 м на схилах у гірському лісі ростуть сосна кримська, дуб скельний, граб, бук, клен, кизил (дерен), бруслина (мал. 204). Стовбури дерев і кущів обвиває плющ кримський.

Бруслина

Сосна кримська

(Кизил) дерен

Мал. 204. Рослини Кримських гір

На плоских вершинах Кримських гір розкинулися гірські луки, які називають яйлами, що означає пасовище. На яйлах немає затінку, мало вологи, тому тут ростуть трав’янисті рослини, які пристосувалися до виживання в посушливих умовах: ковила, типчак, костриця, стоколос, осока, чебрець, шавлія.

У лісах Кримських гір живуть олень благородний, козуля, вовк, заєць-русак, дикий кабан, їжак, дятел строкатий, синиця чорна, шишкар ялиновий, різноманітні комахи (мал. 205).

Борсук

Шишкар ялиновий

Цикада

Мал. 205. Тварини Кримських гір

Які природні багатства є в Кримських горах? Якою господарською діяльністю можуть займатися там люди?

Ліси та яйли — це основні природні багатства Кримських гір.

Ліси є джерелом деревини для деревообробної промисловості. На яйлах випасають овець та корів. Біля підніжжя гір ростуть сади і виноградники.

Кримські гори розташовані на півдні України. Найвища їх вершина — гора Роман-Кош. У горах є різноманітні рослини і тварини. Ліси та яйли — це природні багатства Кримських гір.

1. Де розташовані Кримські гори? Покажи їх на фізичній карті України. 2. Які природні умови в Кримських горах? 3. Як змінюється рослинний світ у Кримських горах від підніжжя до вершин? 4. Які тварини живуть у Кримських горах? 5. Які природні багатства є в Кримських горах?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду