Войти
Закрыть

Рослинний і тваринний світ Південної Америки

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Рослинний і тваринний світ Південної Америки

До якого материка, за природними умовами, подібна Південна Америка? Чому ти так вважаєш?

Південна Америка, як і Африка, розташована здебільшого в жаркому поясі. Тому тут існують тропічні ліси, савани та пустелі.

Розташування Південної Америки в жаркому поясі, зумовило багатий та різноманітний рослинний і тваринний світ материка.

По обидві сторони від екватора простяглися вічнозелені та багатоярусні тропічні ліси. Тропічні ліси Південної Америки більш вологі, ніж в Африці, тому там різноманітніший рослинний і тваринний світ. У верхньому ярусі лісу ростуть дерева з розлогими кронами заввишки до 80 м, під ними — пальми, фікуси, банани, ананаси, папайя (або динне дерево), какао (або шоколадне дерево), ліани, орхідеї (мал. 104).

Папайя

Какао

Орхідеї

Мал. 104. Рослини тропічних лісів Південної Америки

Тварини заселяють усі яруси тропічного лісу. Тут панує царство павуків і комах. На деревах живе багато різноманітних мавп і птахів. Тільки в тропічних лісах Південної Америки живе найдовша змія — анаконда, а також її головний ворог — ягуар. Тут можна зустріти крихітних птахів колібрі та великих хижих гарпій.

Розгляньте тварин, які живуть у тропічних лісах Південної Америки, прочитайте їхні назви (мал. 105).

Анаконда

Колібрі

Ара

Ягуар

Лінивець

Гарпія

Мал. 105. Тварини тропічних лісів Південної Америки

На північ та південь від тропічних лісів лежать савани, вкриті травами, деревами та чагарниками. На півночі вони дуже нагадують африканські савани, але тут замість баобабів ростуть пальми.

У більш посушливих саванах, які розташовані на південь від екватора, дерева не ростуть. Тут переважають чагарники та деревоподібні кактуси, у стеблах яких накопичується запас води. Тут трапляється дуже тверде дерево кебрачо, яке тоне у воді.

У південноамериканських саванах, на відміну від африканських, тваринний світ дещо бідніший. Тут не зустрінеш великих табунів травоїдних тварин.

Розгляньте тварин саван Південної Америки, прочитайте їхні назви (мал. 106).

Тапір

Мурахоїд

Нанду

Мал. 106. Тварини південноамериканських саван

Пустелі в Південній Америці розташовані на півдні материка. Рослинний покрив у пустелі дуже розріджений і бідний. Тварини тут живуть здебільшого дрібні: ящірки, змії та гризуни.

Тропічним лісам і саванам Південної Америки притаманне розмаїття рослин та тварин. У пустелях живуть організми, пристосовані до нестачі води.

1. Чому рослинний і тваринний світ Південної Америки дуже різноманітний? 2. Яким є рослинний і тваринний світ тропічних лісів? 3. Які рослини і тварини поширені в саванах Південної Америки? 4. Які рослини і тварини трапляються в пустелях Південної Америки? 5. Знайди інформацію та підготуй повідомлення про рослину чи тварину, поширену в Південній Америці.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду