Войти
Закрыть

Різноманітність речовин і матеріалів та їх використання людиною

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Різноманітність речовин і матеріалів та їх використання людиною

Що таке речовина? У яких станах можуть перебувати речовини? Наведи приклади.

На Землі налічується кілька мільйонів різноманітних речовин. Чимало речовин люди використовують для своїх потреб. Речовини або їх суміші, які люди використовують для виготовлення необхідних їм речей, називають матеріалами.

Більшість матеріалів, які використовує людина, існують у природі. Це — кухонна сіль, вода, пісок, глина, мармур, деревина, метали (алюміній, залізо, мідь), оцтова кислота, крохмаль тощо (мал. 219).

Алюміній

Кухонна сіль

Графіт

Крохмаль

Мал. 219. Різноманітність природних речовин

Які речовини використовують у тебе вдома?

У кожному домі є кухонна сіль у вигляді білих кристаликів. У природі кухонна сіль міститься під землею, у морській воді та воді солоних озер. Її видобувають як корисну копалину.

Яка головна властивість кухонної солі, завдяки якій її використовують люди?

Головна властивість кухонної солі — це солоний смак. Її використовують для підсолювання їжі та для консервування продуктів харчування.

Цукор — це речовина, яка за зовнішнім виглядом дуже подібна до кухонної солі. Але за смаком їх ніколи не сплутати.

Яка головна властивість цукру, завдяки якій його використовують люди?

Солодкий смак — головна ознака цукру. Тому його додають до багатьох продуктів харчування.

Крохмаль — це білий хрусткий порошок без запаху і смаку. У холодній воді він не розчиняється, а в гарячій — набухає. Крохмаль міститься в багатьох продуктах рослинного походження. Його використовують для приготування киселю. Крохмаль є одним зі складників для виробництва різноманітних продуктів харчування, солодощів.

Розгляньте зображені тіла та назвіть матеріали, з яких вони виготовлені (мал. 220).

Мал. 220. Тіла, виготовлені з матеріалів

З металів виготовляють посуд, кухонне приладдя, труби, радіатори. Матеріалом для виготовлення стержнів до олівців є графіт, а оболонки — деревина.

Крім природних речовин, є багато речовин, які створила людина. Це — пластмаси, гума, скло, поліетилен, цемент (мал. 221).

Сировиною для виробництва матеріалів, яких не існує в природі, є природні речовини. Пластмасу, гуму виробляють із нафти і природного газу. Скло — з піску та вапняку.

Поліетилен

Пластмаси

Гума

Скло

Мал. 221. Речовини, створені людиною

Розгляньте зображені тіла і назвіть матеріали, з яких вони виготовлені (мал. 222).

Мал. 222. Тіла, виготовлені з матеріалів, створених людиною

Скляний посуд, віконне скло, гумові шини, пластмасові вироби, поліетиленові пакети та багато інших речей люди виготовляють зі створених ними матеріалів.

Речовини або їх суміші, які люди використовують для виготовлення різноманітних речей, називають матеріалами. Матеріали є природними та створеними людиною. Сировиною для виробництва матеріалів є природні речовини.

1. Які природні речовини і для чого використовує людина? 2. Які речовини створила людина? 3. З чого людина виготовляє матеріали, яких немає в природі? 4. Які речі люди виготовляють зі створених ними матеріалів?

ФІЗИЧНА КАРТА УКРАЇНИ

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду