Войти
Закрыть

Ґрунт, його значення. Утворення ґрунту

5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий

 

§ 27. ҐРУНТ, ЙОГО ЗНАЧЕННЯ. УТВОРЕННЯ ҐРУНТУ

• Значення ґрунту

Ґрунт - це не лише частина твердої оболонки Землі, по якій ми ходимо, на якій зводимо свої будинки. Це ще й життєво важлива частина земної поверхні. Ґрунтом називають верхній пухкий родючий шар землі, де ростуть рослини і живуть тварини.

Хоч якими б щільними видавалися нам окремі ділянки ґрунту, між його частинками завжди є проміжки, заповнені повітрям і водою. Це має важливе значення для живлення рослин, дихання тварин - мешканців ґрунту. Завдяки наявності у ґрунті поживних речовин і вологи ростуть і розвиваються рослини. Тварини і людина поїдають рослини. Отже, від ґрунту залежить існування і рослин, і тварин, і людини.

• Склад ґрунту

За допомогою експерименту і спостереження можна дослідити склад ґрунту.

Дослід 1. Грудку ґрунту кладуть на дно хімічного стакана і швидко заповнюють його до половини водою (мал. 98, 1). Спостерігають, як з ґрунту виділяються пухирці газу. Це виділяється повітря, бо пустоти, у яких воно перебувало, заповнює вода. Отже, у складі ґрунту є повітря.

Дослід 2. Ґрунт прожарюють у відкритій металевій посудині і тримають над нею холодний скляний чи порцеляновий предмет. Через деякий час на цьому предметі з’являться краплі води. Це доводить, що у складі ґрунту є вода.

Дослід 3. Після випаровування води ґрунт продовжують прожарювати (мал. 98, 2) і спостерігають, як з’являється легкий димок і специфічний запах. Це вигорає гумус ґрунту. Гумусом, або перегноєм, називають органічні речовини ґрунту, що утворюються з відмерлих решток організмів завдяки гниттю. Після зникнення димку й запаху прожарювання припиняють, оскільки гумусу в ґрунті не залишилося. Отже, у складі ґрунту є органічні речовини.

Дослід 4. Твердий залишок, що утворився після прожарювання ґрунту, висипають у стакан з водою і ретельно перемішують. Утвореній каламутній рідині дають відстоятися. Під час відстоювання спостерігають, як пісок осідає на дно стакана, а вода лишається ще мутною від частинок глини. Через деякий час після відстоювання вміст стакана розділиться на три шари: внизу буде важкий пісок, посередині - каламутний шар із завислих частинок, а зверху - прозорий шар води (мал. 98, 3). Цей дослід доводить, що у складі ґрунту є пісок і глина.

Дослід 5. П’ять-сім крапель прозорої рідини з досліду 4 наносять на скло, яке тримають над полум’ям спиртівки, доки вся вода випарується. Після випарювання води на склі залишиться біла пляма. Це неорганічні речовини, що входили до складу ґрунту.

Мал. 98. Визначення складу ґрунту

Отже, ґрунт, - це природна суміш, до складу якої входять гумус, пісок, глина, вода з розчиненими в ній неорганічними речовинами, повітря (мал. 99).

Мал. 99. Складові ґрунту

Підсумки

• Ґрунт - верхній пухкий родючий шар землі, де ростуть рослини і живуть тварини.

• Гумус, або перегній, - органічна складова ґрунту.

• Пісок, глина, повітря, вода - неорганічна складова ґрунту.

• Ґрунт життєво необхідний на нашій планеті.

• Чорноземні ґрунти - природне багатство України.

Сторінка ерудита

Ґрунт постійно поповнюється органічними речовинами, що називаються перегноєм, або гумусом. Як саме? Щороку у великій кількості відмирають однорічні рослини, опадає листя дерев, гинуть тварини. Через певний час бактерії та інші організми перетворюють їх на перегній, або гумус. Що більше перегною у ґрунті, то він родючіший.

У різних ґрунтах міститься різна кількість органічних і неорганічних речовин. Найбільше перегною міститься у ґрунтах під назвою чорноземи. Україна належить до небагатьох країн світу, багатих на чорноземи.

Запитання і завдання

1. Що таке ґрунт? З чого він складається?

2. Якими дослідами можна визначити склад ґрунту? Якими методами слід для цього скористатися?

3. Про які властивості ґрунту йдеться у параграфі?

4*. Склади план розповіді про значення ґрунту.

5. Як ти вважаєш, чи потрібно дбайливо ставитися до ґрунту? Поясни свою відповідь.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація