Бактерії
- 2-02-2022, 13:53
- 339
5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий
§ 37. БАКТЕРІЇ
Крім рослин, тварин і грибів існує ще одна група організмів - бактерії. Усі представники бактерій мають надзвичайно малі розміри, тож побачити їх можна лише в мікроскоп. Тому їх ще називають мікроорганізмами. Бактерії - найдавніші організми на Землі.
• Де мешкають бактерії
Бактерії мешкають всюди - у воді, ґрунті, різних організмах, у повітрі, яким дихає людина, на різних предметах, у тілі рослин, тварин, людини. Представники бактерій єдині серед організмів, які здатні жити в гарячих джерелах і в льодовиках.
• Хто такі бактерії
До бактерій належать переважно одноклітинні організми різної форми, наприклад кулясті, паличкоподібні (мал. 137). Від рослин, тварин і грибів бактерії відрізняються тим, що їхні клітини не мають ядра.
Мал. 137. Різноманітність форм бактерій
Як усі живі організми, бактерії живляться, дихають, ростуть, розмножуються.
Більшість бактерій живиться органічними речовинами відмерлих організмів або їхніх частин, наприклад опалим листям. Унаслідок цього ґрунт збагачується неорганічними речовинами, необхідними для живлення рослин. Така діяльність бактерій корисна для живої природи.
Потрапивши у сприятливі умови, бактерії дуже швидко розмножуються. Наприклад, скисання молока - результат швидкого розмноження бактерій, які в нього потрапили.
• Яка користь від бактерій
Діяльність одних бактерій має добрі для людини і природи наслідки, діяльність інших - ні. Як зазначалося вище, частина бактерій руйнує відмерлі рештки організмів. При цьому ґрунт поповнюється неорганічними речовинами, потрібними для рослин. Існують бактерії, які створюють органічні речовини ґрунту. Тож завдяки бактеріям на планеті не накопичуються рештки відмерлих рослин, тварин, грибів, а ґрунт збагачується необхідними для рослин речовинами.
У кишечнику людини живуть бактерії, які утворюють необхідні вітаміни і захищають її від інших бактерій, які є шкідливими для здоров’я. Існують бактерії, які перетворюють молоко на сметану, кефір, сир, допомагають у виготовленні йогуртів, деяких сортів твердого сиру (мал. 138).
Мал. 138. Продукти харчування, створені за участю бактерій
Спостерігати діяльність молочнокислих бактерій ти зможеш і вдома. Для цього у домашніх умовах нескладно дослідити вплив бактерій на скисання молока.
Для цього знадобляться 3 прозорі склянки, молоко коров’яче кип’ячене і некип’ячене. Необхідно у склянки налити по півсклянки молока таким чином: у склянку № 1 - некип’ячене молоко, у склянки № 2 і № 3 - кип’ячене. Склянки № 1 і № 2 залишити відкритими, а склянку № 3 щільно закрити кришкою. Потім поставити їх поруч у тепле місце на 1-2 доби і спостерігати за їхнім вмістом. Зміни, що відбуваються з молоком, свідчать про його скисання.
При цьому найшвидше молоко скисне у склянці № 1 (поміркуй і спробуй пояснити чому).
• Чим можуть зашкодити бактерії
Бактерії можуть завдавати і шкоди. Наприклад, вони можуть живитися продуктами харчування - м’ясом, рибою тощо, через що ці продукти псуються.
Крім цього, особливу небезпеку для людини становлять хвороботворні бактерії, які спричинюють різні захворювання, наприклад ангіну, пневмонію. Дизентерію та холеру, які називають хворобами брудних рук, також спричинюють бактерії. Тому пам’ятай, що перед споживанням їжі потрібно завжди ретельно мити руки. Стеж, щоб посуд був завжди чистим.
Серед хвороботворних бактерій багато таких, які гинуть від сонячних променів, не витримують кип’ятіння. Тож провітрювання приміщень, кип’ятіння речей, якими користувалася хвора людина, допоможуть зменшити ризик потрапляння хвороботворних бактерій в організм. Від хворої людини бактерії можуть поширюватись через особисті речі, під час кашлю і чхання.
• Пригадай з основ здоров’я, до яких запобіжних заходів треба вдатися, щоб захистити себе і навколишніх від поширення хвороботворних мікроорганізмів.
Сосна, ялина та інші хвойні рослини виділяють речовини, які знижують кількість хвороботворних бактерій. Через це повітря в хвойних лісах має лікувальні властивості. Ось чому поблизу дитячих таборів, санаторіїв часто побачиш хвойні дерева. А прогулянка хвойним лісом корисна і дорослим, і дітям.
Підсумки
• До бактерій належать переважно одноклітинні організми різної форми.
• Бактерії мешкають усюди - у воді, ґрунті, різних організмах, у повітрі, на різних предметах.
• Серед бактерій є корисні та шкідливі для людини.
Сторінка природодослідника
Практичне заняття. Ознайомлення з найпоширенішими й отруйними рослинами, грибами і тваринами своєї місцевості.
Мета: ознайомитися з представниками рослин, грибів і тварин, найпоширенішими у своїй місцевості та отруйними.
Обладнання, матеріали: гербарні зразки рослин, колекції та фото тварин, муляжі грибів, зображення (фотографії, малюнки) найпоширеніших й отруйних рослин, грибів і тварин своєї місцевості (див. Додатки).
Завдання 1. Розглянь запропоновані вчителем зображення чи гербарні зразки рослин, прочитай їхні назви. Дізнайся, де вони зростають (на лісовій галявині чи на березі водойми, затінених місцях чи добре освітлених). Чи є серед цих рослин отруйні?
Завдання 2. Серед виданих зображень і муляжів грибів знайди їстівні та отруйні, прочитай їхні назви. Зверни увагу на колір шапки, форму плодового тіла цих грибів. Дізнайся про місця їхнього зростання. Завдання 3. Розглянь видані вчителем колекції, опудала, зображення тварин і прочитай їхні назви. Опиши одну з тварин своєї місцевості. Для цього зазнач, як називається тварина, де вона мешкає, якого кольору покриви тіла, чим живиться.
Завдання 4. Запиши назви найпоширеніших і отруйних рослин, грибів і тварин своєї місцевості.
Зроби висновки, давши відповіді на запитання:
Які рослини, гриби і тварини найпоширеніші у твоїй місцевості? Чи є серед них отруйні? Запам’ятай їхні назви і зовнішній вигляд. Як слід поводитися у природі, щоб не завдати шкоди рослинам, тваринам, грибам і не постраждати від отруйних організмів, які мешкають у твоїй місцевості?
Сторінка ерудита
На коренях деяких рослин, наприклад конюшини і гороху, можна побачити невеличкі бульбочки. Їх утворюють особливі бактерії, які дружно співіснують з рослиною упродовж її життя. Наскільки небезпечна для рослин і бактерій така тісна «дружба»? Виявляється, вона взаємовигідна. Бульбочкові бактерії здатні перетворювати азот повітря на сполуки Нітрогену, які необхідні рослині для утворення білків. Тож бактерії допомагають рослинам у їхньому живленні. Рослина ж постачає бактеріям поживні органічні речовини.
Запитання і завдання
1. Які організми належать до бактерій? Де вони мешкають?
2. Опиши ознаки бактерій.
3. Чому бактерії називають невидимими помічниками планети?
4. Уяви ситуацію: на планеті зникли бактерії. До чого це призведе?
5. Яких правил слід дотримуватися, щоб не занедужати на хворобу спричинену хвороботворними бактеріями?
Допоможуть дорослі
З додаткових джерел (довідників, хрестоматій, Інтернет-ресурсів) дізнайся більше про значення бактерій і склади таблицю «Роль бактерій у житті людини». Одержаною інформацією поділися з дорослими членами твоєї родини.
Коментарі (0)