Войти
Закрыть

Людина — частина природи. Зміни в природі

5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий

 

169. Зміни в природі під дією вітру

Руйнівну силу вітру та води істотно послаблюють зелені насадження. Ось чому на відкритих місцевостях висаджують лісосмуги.

Отже, під дією природних чинників: Сонця, води й вітру - у природі виникають зміни. Вони відбуваються поступово і тривають багато років.

• Які зміни відбуваються у природі раптово

Проте у природі трапляються і раптові зміни - це повені, виверження вулканів, землетруси. Під час виверження вулканів розжарені речовини із земних надр виливаються назовні (мал. 170). Масивні потоки розжареної маси, густий дим над вулканом змінюють усе навкруги. На прилеглих територіях гинуть рослини і тварини. Не менш важкими для природи є наслідки землетрусів. У місцях землетрусів земна поверхня піднімається, опускається, вигинається, тріскається, тобто різко змінюється її форма (мал. 171). Землетруси й виверження вулканів дуже небезпечні природні явища, бо за лічені хвилини можуть заподіяти багато лиха, забрати життя людей.

Мал. 170. Виверження вулкана

Мал. 171. Наслідки землетрусу

Підсумки

• Людина є частиною природи і тісно з нею пов’язана.

• Своєю господарською і природоохоронною діяльністю людина значно впливає на природу.

• Природа змінюється під впливом природних чинників.

Сторінка природодослідника

Проведи спостереження. Літньої днини побувай у парку, лісі чи лісосмузі. Порівняй своє самопочуття в цих місцях з тим, коли ти перебуваєш у кімнаті, на подвір’ї чи на вулиці великого міста. Де тобі ліпше почувається, де ти відчуваєш більшу прохолоду?

Зроби висновок про те, як перебування на природі впливає на самопочуття людини.

Запитання і завдання

1. Наведи приклади впливу людини на природу.

2. Як на людину впливає жива і нежива природа? Наведи приклади.

3. На підставі яких природних явищ виникло прислів’я: «Вода камінь точить»?

4*. Поясни, як ти розумієш вислів «людина - частина природи».

Допоможуть дорослі

Поспілкуйся з дорослими членам твоєї родини і з’ясуй, що у твоєму природному оточенні за останні роки змінилося під впливом природи, а що - господарської діяльності людини. Підготуй презентацію та покажи її своїми товаришами на уроці природознавства.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація