Войти
Закрыть

Чинники живої природи. Угруповання організмів

5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий

 

§ 43. ЧИННИКИ ЖИВОЇ ПРИРОДИ. УГРУПОВАННЯ ОРГАНІЗМІВ

Крім чинників неживої природи, кожний організм зазнає впливу інших організмів. Метелик живиться нектаром квітки, білка влаштовує домівку в дуплі дерева, їжак полює на мишу. Це приклади зв’язків між організмами (мал. 158). Різноманітні впливи організмів один на одного дістали назву чинників живої природи.

Мал. 158. Взаємозв’язки між організмами

• Як чинники живої природи впливають на організми

Дія чинників живої природи спостерігається, коли дятел вишукує комах під корою дерева, щука полює карася, колорадський жук об’їдає листки картоплі. При цьому між організмами виникають різноманітні зв’язки. У наведених прикладах вони пов’язані з живленням або харчуванням, тож такі зв’язки між організмами дістали назву харчових зв’язків. Їх записують за допомогою стрілочок, наприклад: конюшина —> заєць —> вовк.

Поїдання рослин тваринами - теж приклад харчового зв’язку. Рослини не можуть утекти або сховатися від тварини. Захиститися від поїдання тваринами рослинам допомагають колючки або речовини з неприємним запахом і смаком, які виділяє рослина, чи отрута. Наприклад, жалка кропива отримала свою назву через розташовані на стеблі та листках жалкі волоски. Вони допомагають рослині захищатися від поїдання тваринами. У цих волосках міститься їдка кислота, яка спричинює подразнення й висипи, а іноді навіть опіки на шкірі людини. Допомогти може прохолодний компрес, листок подорожника або щавлю, а також обачливість при зустрічі з кропивою.

Справжніми ворогами деяких тварин є хижаки - тварини, які на них полюють. Вони мають різноманітні пристосування для захоплення здобичі. Пригадай, як виглядають тигр і вовк. Наздоганяти жертву цим хижакам допомагають розвинені м’язи і витривалість, а гострими зубами та кігтями вони шматують здобич.

Щоб уникнути зустрічі з хижаком, організми мають різні пристосування. Рухливі тварини можуть втекти від хижака, заховатися в укриття, а можуть замаскуватися, вдаючи із себе листочок чи гілочку (мал. 159). Так чинять багато комах.

Мал. 159. Маскування тварин є пристосуванням до умов середовища життя

Маскування властиве і рибам. Значна частина риб має темне забарвлення верхньої частини тіла і світле - нижньої частини. Це допомагає їм захиститися від ворогів. Якщо хижак пропливає над рибою, він бачить темний колір, що зливається з водою глибинних шарів водойми. Якщо ж хижак опиняється під рибою, світла частина тіла риби видається за світлу поверхню верхніх шарів води.

• Зв’язки між організмами

Між організмами виникають різноманітні зв’язки.

• Пригадай «дружбу» шапинкових грибів з деякими деревами.

На коренях рослин оселяються бульбочкові бактерії. Вони забезпечують її необхідними органічними речовинами, що містять Нітроген. Рослина постачає цим мікроорганізмам різноманітні поживні речовини.

Сойка живиться плодами горобини. Насіння разом з послідом сойки потрапляє на нові території, куди прилітає пташка.

У розглянутих прикладах усі організми отримують користь від зв’язків, що виникають між ними. Таке співжиття організмів взаємовигідне.

У живій природі існують випадки, коли тільки один організм отримує користь від зв’язку з іншим. Наприклад, співжиття гриба-трутовика і дерева сприятливе тільки для гриба. А рослині воно тільки шкодить. У таких зв’язках гриб називають паразитом, або паразитичним організмом, а дерево - хазяїном. Негативно впливають блохи і воші, які оселяються на шкірі котів і собак і живляться їхньою кров’ю.

Світлолюбні трави, які ростуть під ялиною, потерпають від затінку, але на дерево це зовсім не впливає. Реп’яхи, чіпляючись до шерсті тварин, переносяться на нові місцезростання. Різноманітні комахи, оселяючись у гніздах птахів і норах звірів, просто використовують їх як оселю. Господарям вони не завдають клопоту.

Між вовком і лисицею, які полюють на зайця, виникає своєрідне змагання. Пощастить тому супернику, хто виявиться більш спостережливий, спритний, витривалий. Такими ж суперниками за їжу є щука і окунь.

Чи можуть організми мешкати на одній території, не приносячи один одному користі й не завдаючи шкоди? Виявляється, можуть. Наприклад, так співмешкають кріт і заєць, козуля і білка.

• Що називають угрупованням організмів

У природі організми не існують ізольовано один від одного. Так, у лісі ростуть рослини (трави, кущі, дерева), мешкає багато тварин, є бактерії та гриби.

Групи взаємопов’язаних між собою організмів, які живуть на певній ділянці місцевості, називаються угрупованнями.

Рослинні угруповання утворюють рослини певної місцевості, які взаємодіють між собою. Так, рослинне угруповання лісу включає дерева, кущі й трав’янисті рослини. Завдяки такій різноманітності ліс можна порівняти з кількаповерховим будинком, де кожен з «поверхів» утворюють певні рослини і населяють певні тварини. На кожному «поверсі», що має назву ярус, різне освітлення, вологість і температура, а отже, й різні мешканці (мал. 160).

Мал. 160. Яруси лісу: 1 - дерева, 2 - чагарники, 3 - трав’янисті рослини, 4 - мохи

Верхній ярус лісу утворюють дерева. Це переважно дуб, сосна, ялина, граб, клен, липа, ясен, береза, осика. «Поверхом» нижче ростуть кущі ліщини, глоду, черемхи, бузини, терену, шипшини, вовчого лика та інші.

Крони дерев верхніх ярусів лісу і гілля кущів затуляють сонячне світло трав’янистим рослинам. Тому їх у лісі зазвичай небагато. Лісові трав’янисті рослини мають здебільшого широкі листки, як-от: конвалія, барвінок, плющ, суниці, орляк, квасениця та інші (мал. 161). Це допомагає їм вбирати якомога більше сонячного світла в умовах постійного затінення. Найнижчий ярус лісу складається з мохів і лишайників. Вони накопичують вологу і в такий спосіб впливають на рослини верхніх ярусів.

Мал. 161. Трав’янисті рослини лісу: орляк (1), суниці (2), квасениця (3)

Отже, ярусність є пристосуванням рослин лісу до мирного співіснування в умовах різного освітлення.

У лісі мешкають дика свиня, ведмідь, лось, олень, вовк, лисиця, білка, куниця, козуля, заєць, їжак, миша лісова, гадюка, різні птахи і комахи, дощові черв’яки й інші тварини (мал. 162). Між ними виникають різноманітні зв’язки. Як бачиш, тваринне угруповання лісу представлене різними організмами.

Мал. 162. Тварини лісу: олень (1), лисиця (2), горлиця (3), мурашки (4), вовк (5), заєць (6)

Підсумки

• Різноманітні впливи одних організмів на інші дістали назву чинників живої природи.

• Зв’язки, що виникають між організмами, можуть сприяти чи перешкоджати їхній життєдіяльності.

• Угрупованням називають групу організмів певної місцевості, які взаємодіють між собою з цією місцевістю. Вони мають різні пристосування до проживання на спільній території.

Сторінка ерудита

На шкірі носорогів і буйволів часто можна помітити маленьких чорненьких пташок. Це буйволові шпаки. Вони збирають комах, що дошкуляють тваринам, а помітивши ворога, криком попереджують стадо і злітають. Таке співіснування взаємовигідне.

Існують організми, для яких середовищем життя слугують інші організми. Так, наші домашні улюбленці слугують хазяїнами для різних червів-паразитів. Деякі з них можуть потрапити до організму людини, яка погладила цих тварин, і спричинити небезпечні захворювання. Тому, щоб запобігти зараженню, потрібно бути дуже обережними в поводженні з котами і собаками, а після контакту з ними необхідно ретельно з милом мити руки.

Запитання і завдання

1. Що називають чинниками живої природи? Наведи приклади.

2. Розкажи про зв’язки між організмами, які зображено на малюнку 158.

3. Як впливають один на одного організми в таких парах: а) заєць і конюшина, б) щука і карась, в) підосичник і осика?

4. Що таке угруповання організмів?

5. Як рослини пристосовуються до спільного проживання в лісі?

6*. Наведи якомога більше прикладів зв’язків між організмами на основі живлення, скориставшись переліком: метелик, ластівка, конюшина, яструб, сова, трава, лисиця, соловей, жук, заєць, гусінь.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація