Войти
Закрыть

Водні розчини та їх використання

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 8. Водні розчини та їх використання

Що таке водні розчини? Візьміть склянку теплої води, насипте туди чайну ложку кухонної солі. Розчиніть її. Тепер всипте в ту саму склянку чайну ложку цукрового піску. Розмішайте його. Вода стане солодко-солоною. Чи знаєте ви, як можна назвати воду з кухонною сіллю чи воду з сіллю та цукром?

Зазвичай воду з розчиненою в ній кухонною сіллю називають розчином кухонної солі. Вода з розчиненими в ній кухонною сіллю та цукром — це розчин кухонної солі та цукру. Отже, розчин — це суміш речовин, в одній з яких розчиняється інша речовина (або кілька речовин).

Крейда у воді не розчиняється, а випадає в осад. Тому воду з крейдою не можна називати розчином. Але якщо крейди небагато, то вона переходить у розчин. Відомо, що абсолютно нерозчинних речовин не існує. Навіть метали — наприклад, золото і срібло — в надзвичайно малих кількостях розчиняються у воді. Якщо занурити в склянку з водою срібну ложку, то у воді гинуть хвороботворні мікроби. У медицині воду з додаванням срібла використовують для лікування хвороб горла, очей, шкіри.

Розчин, у якому розчинником є вода, називають водним розчином (водний розчин цукру, водний розчин кухонної солі). Якщо розчинником є спирт — спиртовим розчином (спиртовий розчин йоду).

Розчини мають велике значення у природі та житті людини.

Рослини за допомогою коріння всмоктують з ґрунту потрібні для росту й розвитку водні розчини мінеральних солей. Люди використовують розчини добрив для підживлення рослин. Людина і тварини споживають їжу, яка містить розчини необхідних речовин.

Водний розчин кухонної солі використовують у побуті для соління огірків, помідорів та інших овочів, а водний розчин цукру — для приготування сиропів, компотів з ягід та фруктів. Сіль чи цукор розчиняють у воді, коли готують їжу. Чай, який ми п’ємо щодня, — це водний розчин цукру і речовин, які розчиняються при заварюванні подрібнених листків чаю.

Різні водні розчини застосовують у медицині. Наприклад, для полоскання горла використовують водний розчин питної соди.

Висновок

Розчин — це суміш речовин, в одній з яких розчиняється інша речовина. Водний розчин — це такий розчин, у якому розчинником є вода.

Запитання

  • 1. Що таке розчин?
  • 2. Поясни, що таке дощова вода.
  • 3. Яке значення розчинів у природі?
  • 4. Як люди використовують розчини?

Завдання

  • 1. Приготуйте вдома насичений розчин кухонної солі. Налийте розчин у блюдце і поставте в тепле місце на кілька днів. Простежте, що відбудеться.
  • 2. Заповніть у зошиті таблицю.

Водні розчини

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація