Войти
Закрыть

Держави - сусіди України на політичній карті світу

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 62. Держави - сусіди України на політичній карті світу

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Про країни, що входили в одну імперію.
  • Про інші держави-сусіди.

• Про країни, що входили в одну імперію. Три сусідні держави - Росія, Білорусь і Молдова - в недалекому минулому були складовими величезної імперії і тому мають чимало схожого в господарстві, населенні, культурі. Разом з тим кожна з цих держав має свої географічні особливості.

Найбільший наш сусід - Росія - вирізняється не лише розмірами території (17 млн км2) і чисельністю населення (143 млн осіб). Ця держава-гігант зі столицею у місті Москва займає більшу, північну, частину велетенської Євразії. Її великі розміри визначили й велику кількість суміжних країн, загалом їх аж 14 - вісім європейських і шість азійських. Ще з двома країнами Росія має спільні морські кордони - це Японія і США. Переважну більшість населення країни (80%) становлять росіяни. Державна мова - російська. Серед національних меншин багато українців. Жителі Росії живуть здебільшого у містах, чимало з яких чисельністю понад 1 млн. Загалом на території населення проживає вкрай нерівномірно: 2/3 проживає в європейській частині країни зі сприятливими природними умовами. Значно менша густота населення в азійській частині, де переважає різкоконтинентальний клімат.

Мал. 191. Мінськ

Мал. 192. Бухарест

Білорусь зі столицею - місто Мінськ (мал. 191) - посідає третє місце за протяжністю спільних кордонів з Україною (понад 1 тис. км). Крім України, вона межує ще з чотирма державами. Територія Білорусі, на якій проживає понад 9 млн осіб, має площу понад 207 тис. км2. Міське населення Білорусі переважає над сільським. Більшість населення країни становлять білоруси, поряд з якими мешкають інші народи, у т. ч. й українці. Білорусь - єдина із сусідніх країн України, де дві державні мови - білоруська та російська.

Наш сусід Молдова зі столицею - місто Кишинів - має спільні кордони з Україною на протязі 1222 км. Крім того, Молдова межує також з Румунією. Молдова є найменшою серед держав, що межують з Україною, як за розмірами території, так і за чисельністю населення. Її площа становить близько 34 тис. км2, а чисельність населення - 3,5 млн осіб. Основна частина багатонаціонального населення цієї країни - молдавани. Серед національних меншин мешкають тут і українці. Державна мова - молдавська. Мешканці Молдови здебільшого є сільськими жителями.

• Про інші держави-сусіди. Румунія зі столицею - місто Бухарест (мал. 192) - ще один південно-західний сусід України. Протяжність кордонів із цією державою становить майже 614 км. Подібно до Білорусі, Румунія має спільні кордони ще із чотирма державами, крім України. На сході держава омивається водами Чорного моря. На території Румунії, що має площу понад 238 тис. км2, проживає більше як 20 млн осіб. Понад половину з них - це міські жителі. Більшість жителів Румунії - це румуни. Проте й тут серед інших національних меншин є українці. Державна мова - румунська.

Мал. 193. Будапешт

Мал. 194. Братислава

Польща, що розташована у Центральній Європі, подібно до України, має державний кордон із сімома країнами Європи. Протяжність кордонів з Україною - понад 542 км. На півночі Польща омивається водами Балтійського моря. Площа Польщі становить 322,5 тис. км2, населення становить близько 38 млн осіб. Понад половину населення проживає у містах, найбільшими серед яких є столиця держави - місто Варшава. Переважна більшість населення - поляки, державна мова - польська.

Угорщина - ще одна держава Центральної Європи, з якою Україна має спільні кордони упродовж майже 137 км. Як Україна і Польща, Угорщина має 7 держав-сусідів. На її території площею 93 тис. кмпроживає понад 10 млн осіб. Більшість жителів - угорці, а серед національних меншин - у невеликій кількості живуть і українці. В Угорщині переважає міське населення. Найбільшим містом держави є столиця - Будапешт (мал. 193). Державна мова в країні - угорська.

Словаччина зі столицею - місто Братислава (мал. 194) - один з найменших за розмірами і чисельністю населення сусідів України. Ця держава має площу 49 тис. км2 і населення понад 5 млн осіб. Це єдина із суміжних держав, яка з'явилася на політичній карті порівняно недавно - в 1993 р. Словаки становлять більшу частину населення країни. Однак і тут, як і в інших суміжних з Україною державах, поряд з іншими національними меншинами проживають і українці. Так само, як і у більшості сусідніх з Україною держав, у Словаччині більшість населення мешкає у містах. Державна мова в країні - словацька.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За картами атласу визначте суміжні з Україною держави, які мають найбільше країн-сусідів.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Яка сусідня з Україною держава є найбільшою за площею?
  • 2. Яка сусідня з Україною держава є найбільшою за чисельністю населення?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Що спільного між Україною та Росією, Білоруссю і Молдовою?
  • 4. Наскільки важливо знати про сусідні з Україною держави?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Що спільного між сусідніми з Україною державами?
  • 6. Що відмінного між сусідніми з Україною державами?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Визначте за картою держави, з якими Україна має сухопутні кордони.
  • 8. Визначте за картою держави, з якими Україна має морські кордони.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду