Войти
Закрыть

Вода у твердому стані

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 12. Вода у твердому стані

Вода при замерзанні розширюється і перетворюється на лід. Він безбарвний, прозорий, схожий на скло. Якщо подивитись крізь лід на річці, то можна побачити, що і взимку життя у водоймі не припиняється: зеленіють рослини, плавають риби.

Якщо вкинути шматочок льоду в холодну воду, то він буде плавати на поверхні. Це означає, що лід легший за воду (мал. 5).

Мал. 5

Поверхня льоду гладенька й слизька, ось чому взимку діти катаються по ньому на ковзанах. На стадіонах і в парках улаштовують великі льодові майданчики.

У природі є великі скупчення льоду — льодовики. Ними вкриті гори, полярні моря й острови. Від льодовиків час від часу відколюються величезні льодові уламки — айсберги. Вони плавають у морях та океанах. Висота такої льодової гори над поверхнею води може досягти 100 м, але більша частина її перебуває під водою. Тому айсберги — небезпечні перешкоди для морських кораблів.

У вигляді льоду на Землі існують великі запаси прісної води.

Проведіть досліди

Лід

Принесіть шматочок льоду в теплу кімнату. Що з ним сталося? Спробуйте розколоти шматок льоду. Чи легко це зробити? Укиньте в склянку з холодною водою шматочок льоду. Де буде лід?

Порівняйте свої відповіді з поданим висновком.

Висновок

Лід — це вода у твердому стані. Лід безбарвний, прозорий, крихкий, легший за воду.

Запитання

  • 1. Який вигляд має вода у твердому стані?
  • 2. У яку пору року можна побачити лід?
  • 3. Що буде з льодом, якщо його нагріти?

Запишіть у словничок

Льодовики — скупчення льоду на земній поверхні.

Айсберг — величезна льодова гора, яка відкололася від льодовика і плаває в морі чи океані (може перешкоджати рухові водного транспорту).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду