Войти
Закрыть

Що таке ґрунт. Склад ґрунту

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 46. Що таке ґрунт. Склад ґрунту

Розгляньте малюнок 17. Біля урвистого берега річки добре видно шари землі. Вони мають різне забарвлення і товщину. Верхній шар землі, як правило, темний. У ньому міститься коріння рослин. У цьому шарі землі живуть дощові черв’яки, личинки жуків та інших комах, дрібні тварини.

Мал. 17

Верхній шар землі, придатний для життя рослин і дрібних тварин, називають ґрунтом.

Довго ґрунт вважали однією з гірських порід. Але це неправильно. Якщо в посудину, наповнену гранітною щебінкою, висіяти насіння рослин, які швидко ростуть, і поливати його, насіння проросте, але рослини будуть кволі, плодів не дадуть. Якщо ж висіяти насіння в чорний ґрунт городу, то рослини будуть добре розвиватися і дадуть плоди. Отже, ґрунт — не гірська порода. Нижче ґрунту розміщений шар піску, під ним — шар глини. Ще глибше — каміння.

Склад ґрунту

Проведіть досліди

Грудочки ґрунту

Візьміть маленьку грудочку ґрунту, покладіть її на аркуш паперу і надавіть на неї. Що станеться?

Роздавіть дрібні грудочки ґрунту і роздивіться їх за допомогою лупи. Що ви бачите?

Ґрунт складається з окремих грудочок. За допомогою лупи в ґрунті можна побачити напівзгнилі рештки коріння та листя рослин, частин тіла комах, піщинки, частинки глини.

Із частин рослин, що згнили, відмерлих комах, черв’яків, слимаків у ґрунті під дією тепла, води, повітря і бактерій (мікроскопічних організмів) утворюється перегній. Він має темне забарвлення, від його кількості залежить колір ґрунту. Ґрунт, у якому багато перегною, називають чорноземом. У такому ґрунті рослини особливо добре ростуть і дають високі врожаї.

Проведіть досліди

Ґрунт і вогонь

Покладіть на кінчик стальної пластинки з дерев’яним затискачем шматочок листка будь-якої рослини і піднесіть її до полум’я спиртівки. Що відбуватиметься з листком?

Покладіть на жерстяну кришку трохи ґрунту і потримайте її над полум’ям спиртівки. Спостерігайте, що відбуватиметься з ґрунтом. Зробіть висновки з проведених дослідів.

Органи рослин складаються в основному з речовин, які горять. Такі речовини називаються органічними. Під час нагрівання ґрунту на спиртівці з’являється дим (мал. 18).

Мал. 18

Це горять напівзгнилі й зовсім згнилі рештки рослин і тварин — перегній. Отже, перегній складається з органічних речовин. Тому його називають органічною частиною ґрунту. Чим більше перегною в ґрунті, тим він темніший. Після згоряння перегною ґрунт стає світлішим.

 

Повітря і вода у ґрунті

Між грудочками ґрунту є повітря й вода. Це легко перевірити. Якщо вкинути в склянку з водою грудочку ґрунту, то з неї будуть виходити бульбашки повітря. Якщо покласти небагато ґрунту в пробірку і нагріти її на спиртівці, то на холодних стінках пробірки з’являться крапельки води.

Повітря заповнює в ґрунті всі порожнини. Воно потрібне для дихання тварин, які живуть у ґрунті (дощові черв’яки, личинки комах), і коренів рослин. Коли в ґрунті мало води, то рослини засихають. Засихають вони й тоді, коли в ґрунті надто багато води, тому що вона витісняє повітря і порушується дихання коренів.

Пісок і глина в ґрунті

Покладіть у склянку з водою частину прожареного ґрунту, розмішайте. Що ви спостерігаєте?

Після її відстоювання в склянці буде добре видно два шари ґрунту: знизу — пісок, а над ним — глина. Чому пісок опинився знизу, а глина осіла поверх нього, а не навпаки?

Піщинки більші й важчі, ніж частинки глини, тому вони швидше випадають в осад (мал. 19).

Мал. 19

Пісок і глина не горять. Їх кількість неоднакова в різних ґрунтах.

Ґрунти, у яких багато піску, добре пропускають воду, а ґрунти, у яких багато глини, пропускають воду погано. Крім перегною, води й повітря, піску та глини, у ґрунті є різні мінеральні солі.

Мінеральні солі в ґрунті

У ґрунті є невелика кількість фосфорних, калійних та інших мінеральних солей. Щоб отримати чайну ложку мінеральних солей, потрібно взяти близько 10 кг родючого ґрунту. Мінеральні солі, як і пісок з глиною, — мінеральна частина ґрунту.

У різних ґрунтах міститься неоднакова кількість мінеральних солей. Найбільше їх у чорноземних ґрунтах. Мінеральні солі в ґрунті утворюються з перегною. Розчинені у воді мінеральні солі необхідні рослинам. Рослини корінням всмоктують розчини мінеральних солей.

Висновок

Ґрунт — верхній родючий шар землі. Перегній — органічна частина ґрунту, яка складається з решток відмерлих рослин і тварин. До неорганічної частини ґрунту належать: пісок, глина, вода, повітря, мінеральні солі.

Запитання

  • 1. Що таке ґрунт?
  • 2. З чого складається ґрунт?
  • 3. Чому ґрунт має темний колір?
  • 4. З чого утворюється перегній — органічна частина ґрунту?
  • 5. Що становить мінеральну частину ґрунту?
  • 6. Яке значення має ґрунт у житті рослин?
  • 7. Які живі організми живуть у ґрунті?

Завдання

  • 1. Зробіть макет урвища річки. Накресліть на картоні шари ґрунту, піску і глини. Змастіть їх клеєм і посипте тонким шаром просушених зразків ґрунту, піску і глини. Над шаром ґрунту намалюйте рослини.
  • 2. Допишіть у зошиті визначення.

Ґрунтом називають ... землі, у якому містяться ... і живуть дрібні ... .

Запишіть у словничок

Ґрунт — верхній родючий шар землі.

Перегній — органічна частина ґрунту

Чорнозем — багатий на перегній ґрунт чорного кольору.

Пісок, глина, вода, повітря та мінеральні солі — неорганічна частина ґрунту.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду