Войти
Закрыть

Маса повітря

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 18. Маса повітря

Ви знаєте, що усі тверді й рідкі тіла мають масу. Чи має масу повітря? Учені визначили, що 1 кубічний метр повітря при температурі 0 °С важить 1 кг 293 г, а 1 кубічний метр води важить 1000 кг, або 1 тонну. Отже, повітря в багато разів легше за воду.

Саме тому, коли діти вчаться плавати, вони спочатку тримаються за гумовий круг чи інші надувні гумові іграшки. Ці предмети, наповнені повітрям, плавають на поверхні води і підтримують тіло людини. Повітрям наповнюють також гумові човни.

Отже, предмети, які легші за воду, не тонуть у ній.

Тепле повітря легше за холодне

Рух теплого і холодного повітря можна спостерігати у школі чи вдома під час простого досліду. Полум’я свічки, розташованої у нижній частині напіввідкритих дверей, відхиляється в бік класу чи кімнати. Отже, холодне повітря знаходиться внизу і заходить до класу чи кімнати в нижній частині дверей. Полум’я свічки, розміщеної у верхній частині напіввідкритих дверей, відхиляється в бік коридору. Отже, тепле повітря знаходиться вгорі й виходить з класу через верхню частину дверей.

Що ж відбудеться з полум’ям, якщо свічку розмістити посередині дверей? Воно не відхилиться. Отже, посередині дверей рух повітря майже не відчувається.

У приміщенні відбувається безперервний рух повітря. Повітря, яке перебуває поблизу батареї опалення, нагрівається. Воно розширюється, стає легшим і піднімається вгору. Повітря, що охолоджується, повільно опускається донизу. Таким чином, відбувається постійний рух повітря.

У природі також безперервно рухається тепле і холодне повітря. Чому так відбувається? Від сонячних променів поверхня землі нагрівається неоднаково. Там, де вона нагрівається сильніше, повітря стає теплішим і піднімається вгору. Його місце займає більш прохолодне повітря. Воно надходить звідти, де поверхня землі нагрівається менше.

Переміщення теплого і холодного повітря над поверхнею землі називається вітром.

Вітер — це явище природи. Він буває різної сили. При слабкому вітрі на деревах гойдається листя, при помірному — гілля, а при сильному — дерева гнуться. Трапляється, що в них відламуються гілки, верхівки.

Іноді дме дуже сильний вітер. Він навіть зносить з будинків дахи, вивертає з землі дерева. Такий вітер називають ураганом. Ураган на морі — це шторм.

Наслідки урагану

Шторм

Значення вітру в природі та житті людини

  • Переганяє хмари, тому в різних місцях випадають дощ, сніг, град.
  • Від великих міст вітер відносить забруднене повітря, а приносить свіже — з полів, лісів і луків.
  • Бере участь у формуванні рельєфу.
  • Переносить на великі відстані насіння рослин.
  • Допомагає руху транспорту або ускладнює його.
  • За допомогою вітряних електростанцій виробляють електроенергію.

Флюгер

А ще вітер дарує людині радість. Що може бути краще, ніж легенький подих вітерцю у спекотний літній день?

Вітер може мати різний напрям. Визначити його можна за допомогою спеціального пристрою. Флюгер — це металевий прапорець чи фігурка, що вільно повертаються за вітром. Якщо флюгер повернувся в південний бік, це означає, що вітер дме з півночі. Такий вітер називають північним. І навпаки: коли дме південний вітер, флюгер показує на північ.

Запитання

  • 1. Що легше — повітря чи вода?
  • 2. Як люди використовують властивості повітря?
  • 3. Як можна довести, що нагріте повітря піднімається вгору
  • 4. Що таке вітер?
  • 5. Яке значення має вітер у природі?
  • 6. Що таке флюгер і для чого він призначений?

Завдання

  • 1. Чому в пасажирських вагонах на верхніх полицях тепліше, ніж на нижніх?
  • 2. Звідки дме вітер, якщо флюгер повернувся на схід? Як називають такий напрям вітру? А якщо флюгер показує на захід, то звідки дме вітер? Як він називається?
  • 3. Відгадайте загадки.

Без рук, без ніг, а вікна відчиняє.

Навколо нас в’ється, а в руки не дається.

Цікаво знати...

Найбільш вітряне місце в Україні — гора Ай-Петрі в Криму.

У 1907 році небо обдарувало жителів Швейцарії дощем у вигляді свіжої риби. Потім з’ясувалося: вихор вихопив рибу з водойми і переніс на відстань 20 км, досить повільно опустивши на землю.

Найсильніші вітри в Сонячній системі дмуть на планеті Нептун, їхня швидкість може сягати 2100 км/год!

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду