Войти
Закрыть

Зображення Землі на глобусі, космічних знімках, аерофотознімках, планах і картах

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 10. Зображення Землі на глобусі, космічних знімках, аерофотознімках, планах і картах

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Про зменшену модель Землі.
  • Як зображають нашу планету за допомогою літальних апаратів.
  • Про зображення земної поверхні на площині.

Мал. 26. Глобус - зменшена модель Землі

• Про зменшену модель Землі. Досліджуючи форму Землі, люди в різні часи намагалися якомога точніше зобразити її. Нині є кілька способів зображення земної поверхні. Наша планета дуже схожа на кулю. Тому найправильніше уявлення про місце розташування материків і океанів, островів і півостровів, рівнин і гір дає модель Землі - глобус. Відображаючи в зменшеному вигляді кулясту форму нашої планети, глобус не має значних спотворень, а тому за його допомогою можна якомога точніше виміряти відстані і площі. Крім того, глобус можна використати для демонстрації добового обертання Землі та її руху навколо Сонця. Глобус відображає кут нахилу земної осі (мал. 26).

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Користуючись глобусом, що є в кабінеті географії («фізичний» глобус), та його віртуальною моделлю в Інтернеті («цифровий» глобус), порівняйте переваги і недоліки щодо зображення земної поверхні на них.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Унікальні глобуси. Найстаріший глобус, який у 1492 році виготовив Мартін Бехайм, нині зберігається в німецькому Національному музеї міста Нюрнберг. Цікавим є глобус-планетарій у вежі Музею ім. М. Ломоносова у Санкт-Петербурзі (Росія). Діаметр цього глобуса дорівнює 3,1 м. Усередині нього можуть одночасно розміститися 10 відвідувачів, яким пропонують оглянута зоряне небо, що обертається разом з глобусом. Найбільшою в світі моделлю земної кулі є Унісфера, що знаходиться в міському парку Нью-Йорка (США). Висоти цієї сталевої конструкції досягає 45 метрів, а її діаметр дорівнює 37 метрів (мал. 27).

• Як зображують нашу планету за допомогою літальних апаратів. Нині земну поверхню фотографують з різних літальних апаратів. Підтверджують кулясту форму Землі космічні знімки. Космічний знімок - це фотографія ділянки Землі чи іншого небесного тіла, зроблена з космічного літального апарата, наприклад супутника (мал. 28). Космічні знімки мають велику оглядовість: вони можуть охоплювати площі від 10 000 м2 до загалом півкулі Землі.

Космічне фотографування дало змогу встановити, що форма нашої планети - так званий земний геоїд, тобто неідеальна куля, сплюснута з полюсів. Знімки показали також, що земна поверхня нерівна: має гори, долини, ущелини. Тому малюнок Землі, зроблений за даними космічних знімків і за допомогою електронно-обчислювальної машини, більше нагадує картоплину. Космічні знімки дають змогу стежити за станом сільськогосподарських посівів, забрудненням середовища, за погодою, небезпечними природними явищами. За ними вивчають природні багатства.

Перший знімок земної кулі з літака - аерофотознімок - було зроблено близько 150 років тому. Проте спроби фотографування земної поверхні робили й раніше за допомогою повітряних куль, так би мовити, «з висоти пташиного польоту», а також з повітряних зміїв, прив’язаних до аеростатів.

Мал. 27. Унісфера - найбільший у світі глобус Землі

Мал. 28. Космічний знімок населеного пункту

Мал. 29. План місцевості

За знімками можна розпізнати гори й рівнини, рослинний покрив, ґрунти, мережу доріг, промислові споруди, населені пункти тощо. За допомогою аерофотознімків створюють різноманітні за змістом карти.

• Про зображення земної поверхні на площині. Користуватися плоским зображенням певної ділянки Землі значно зручніше, ніж опуклим. Але як показати кулеподібну поверхню на площині? Якби Земля мала форму конуса чи циліндра, розгорнути зображення її поверхні було б неважко. Кулю неможливо розгорнути на площині без утворення складок і розривів. Переконайтеся в цьому, спробувавши розкласти на столі, наприклад, шкірочку від мандарина чи апельсина. Вам не вдасться це зробити: або шкірочка лежатиме горбом, або її краї розірвуться.

Для більш-менш правильного зображення земної кулі картографи вдалися до математичних способів зображення земної поверхні на площині, через що спотворюються дійсні площі, довжини, кути.

Земну кулю на площині зображують за допомогою планів і карт. План - це креслення невеликої ділянки місцевості, виконане за допомогою умовних знаків й у великому масштабі. Плани будують без урахування форми Землі (мал. 29).

Географічна карта - це зменшене, узагальнене зображення Землі, побудоване в певному масштабі з урахуванням форми Землі (див. форзац). Карти створюють за результатами спеціального знімання місцевості, на основі аеро- і космічних знімків, а також за її детальним описом.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Як називається модель Землі?
  • 2. Якими способами зображають земну поверхню?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Чим «фізичний» глобус відрізняється від паперових карти і плану?
  • 4. Чим космічний знімок відрізняється від аерофотознімка?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Чому космічні знімки вважають унікальними?
  • 6. Яким є наукове і практичне значення кожного із способів зображення Землі?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Знайдіть в інтернеті електронну карту свого населеного пункту і визначте на ній знайомі вам об’єкти.
  • 8. Порівняйте зображення своєї місцевості на електронній карті з її зображенням на карті України в атласі та поясніть відміни.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду