Войти
Закрыть

Значення кисню в житті людини, тварин і рослин

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 20. Значення кисню в житті людини, тварин і рослин

У повітрі міститься необхідний для дихання кисень. Кисень має велике значення у природі та житті людини. Кисень потрібний для дихання. Без нього не можуть жити ні рослини, ні тварини, ні людина. Тварини, які мешкають у водоймах, також дихають киснем — просто розчиненим у воді. Рослини теж поглинають кисень під час дихання. Людина без нього може прожити лише кілька хвилин. Під час вдиху повітря потрапляє в легені. Потім кров розносить кисень по всьому тілу.

Отже, якби зник кисень, то все живе на Землі загинуло б. Але зелені рослини під час свого росту та розвитку постійно збагачують повітря киснем. Особливо насичене ним повітря лісів, полів, луків.

Високо в горах повітря містить менше кисню. Тому люди, які підіймаються в гори (альпіністи), беруть із собою балони з киснем. Пілоти, які літають на великих висотах, теж мають балони з киснем.


Кисень використовують у медицині. При деяких захворюваннях, а також під час операцій, хворим дають дихати киснем.

Цей газ необхідний для промисловості. Його вдувають у доменні печі для прискорення виплавки металів. Багато кисню використовують у газових пальниках. Температура повітря в них сягає +3000 °С. Полум’ям таких пальників розрізають і зварюють метали.

Запитання

  • 1. Чому без кисню не можуть жити люди, тварини, рослини?
  • 2. Чому в лісі й полі легше дихається, ніж у місті?
  • 3. Де використовують кисень?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація