Войти
Закрыть

Життя в морях та океанах

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 45. Життя в морях та океанах

• Які морські рослини і тварини вам відомі?

• Пригадайте, як пристосовані тварини до життя у водному середовищі морів і океанів.

ГРУПИ МОРСЬКИХ МЕШКАНЦІВ ЗА УМОВАМИ ІСНУВАННЯ. Серед мешканців Світового океану є і мікроскопічні бактерії, і крихітні рослини та тварини, яких у літрі води вміщуються мільйони. А є й справжні велетні — водорості завдовжки кілька десятків метрів і тварини масою десятки тонн. За умовами існування розрізняють кілька груп морських мешканців: планктон, нектон, бентос (мал. 204).

Мал. 204. Мешканці океану

Планктон — це дрібні рослини і тварини, які населяють товщу води і яких переносять хвилі й течії. Це дрібні водорості, черв’яки, рачки, креветки, медузи. Планктон — основна їжа більшості мешканців океану, в тому числі риб і китів. Подекуди в океані планктону буває так багато, що він нагадує густі завислі хмари. У цій товщі «поживного пюре» «висять» медузи різних кольору і форми. Такі райони багаті на рибу.

Планктон

Нектон — морські тварини, які активно рухаються у воді. Це кити, дельфіни, моржі, тюлені, восьминоги, кальмари, водяні змії, черепахи та різноманітні риби. Вони легко можуть долати великі відстані.

ПОДОРОЖ У СЛОВО

У перекладі з грецької планктон означає блукаючий, нектон — плавання, бентос — глибина.

Бентос — рослини і тварини, що оселилися на дні. У «підвальному поверсі» океану живуть водорості, корали, губки, морські зірки, краби, черв’яки. Водорості отримують із води поживні речовини всією своєю поверхнею.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Рекордсменом у світі водоростей є макроцистис — гігант завдовжки 200 м. Велетнем серед молюсків є тридакна, маса якої досягає 300 кг.

ЯК ПОШИРЕНІ ОРГАНІЗМИ У СВІТОВОМУ ОКЕАНІ. Найбільш сприятливі умови для морських мешканців у мілководній прибережній частині. Верхній шар води (до глибини 100 м) добре освітлюється і прогрівається сонцем. Завдяки активному перемішуванню він збагачений киснем і поживними речовинами. Тому на мілководдях виникають справжні підводні «пасовища», де багато планктону, риб, які ним харчуються, та інших морських тварин.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

В океані живуть найбільші тварини Землі — сині кити. Їх довжина — понад 33 м, а вага — 160 т. Щодня дорослий кит з'їдає 4 т дрібних рачків. Синій кит такий великий, що лише його язик важить стільки ж, скільки й невеликий слон.

Із віддаленням від берегів і з глибиною насиченість вод життям зменшується в сотні разів. Із глибиною зменшується проникнення сонячного світла, кількість кисню і наростає тиск. У холодних і темних глибинах (більш як 1000 м) тиск води такий великий, що його не витримала б жодна наземна істота. Там мешкають тільки бактерії, черв’яки, молюски та риби, які змогли пристосуватися до таких умов.

Поширення організмів у Світовому океані змінюється й залежно від зміни клімату — від екватора до полюсів. Холодні полярні води бідні на організми. Планктону там мало, тому небагато й риб. Є моржі й тюлені. У помірних широтах температура води протягом року вища за 0 °С, у ній розчинена велика кількість кисню. Там вирує життя, тому ці води є найбільш «рибними» районами океану. У тропічних широтах рослин і тварин менше, тому що вода має підвищену температуру і більшу солоність. У теплих екваторіальних і тропічних водах на невеликих глибинах спостерігається величезна різноманітність теплолюбних риб, морських черепах, придонних організмів (коралів, молюсків, морських зірок, крабів та ін.).

Тюлені в полярних водах

Життя в коралах у тропічних водах

Мал. 205. Життя в океанах нарізних широтах

«ЖИВІ» БАГАТСТВА ОКЕАНІВ. З давніх-давен водорості, рибу, молюсків Світового океану людина використовує для своїх потреб.

Щороку в морях і океанах виловлюють мільйони тонн оселедця, анчоуса, тріски, скумбрії, тунця, ставриди, камбали, лосося. Серед молюсків найбільше значення мають устриці, мідії, морські гребінці, кальмари, восьминоги. Цінними морепродуктами є також креветки, краби, омари, лангусти (мал. 206). Промисел китів, моржів, тюленів, морських котиків нині обмежений через значне зменшення їх кількості. Рослинність і тваринний світ морів та океанів дуже багаті, але вони не безмежні. Через те, що риби виловлюють більше, ніж може відтворитися, кількість її меншає. Тому потрібно запобігати хижацькому промислу.

Мал. 206. Промислові риби, молюски та ракоподібні

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• За умовами існування розрізняють такі групи морських організмів, як планктон, нектон і бентос.

• Поширення рослин і тварин у Світовому океані залежить від глибини та клімату, тому кількість їх видів закономірно зменшується з глибиною і від екватора до полюсів.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Охарактеризуйте групи морських організмів за умовами їх існування у Світовому океані.
  • 2. Від яких чинників залежить поширення організмів у океанах і морях?
  • 3. Які частини Світового океану є найбільш придатними для життя морських мешканців? Чому?
  • 4. Як змінюється поширення організмів у океанах із зміною клімату?
  • 5. У яких широтах води Світового океану найбагатші на рибу? Чому?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду