Войти
Закрыть

Вуглекислий газ

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 21. Вуглекислий газ

Кисень, з’єднуючись з вуглецем, утворює речовину, яка має назву вуглекислий газ. У повітрі надзвичайно мало вуглекислого газу.

Для одержання вуглекислого газу проведіть дослід. Покладіть у колбу шматочки крейди і залийте оцтовою кислотою. Крейда зашипить. З неї почне виділятися газ, який збиратиметься в пробірці, зануреній у воду (мал. 7). Коли пробірка наповниться газом, закрийте її пальцем і вийміть з води. Визначте вміст пробірки.

Мал. 7

Вуглекислий газ, як і кисень, невидимий, прозорий і безбарвний. Чим же він відрізняється від кисню? Якщо опустити в пробірку запалену скалку, вона згасне. Вуглекислий газ, на відміну від кисню, не підтримує горіння.

Багато вуглекислого газу потрапляє в повітря внаслідок дихання людей, тварин і рослин.

Проведіть дослід

Вуглекислий газ

У пробірку налийте трохи вапняної води і через трубку видихайте в неї повітря. Вода через деякий час стане каламутною. Таким чином, ми переконалися, що видихаємо вуглекислий газ. Людина за добу видихає майже 400 літрів вуглекислого газу.

Якщо в закритому приміщенні перебуває дуже багато людей, то вміст кисню в повітрі, яким вони дихають, швидко зменшується, а кількість вуглекислого газу зростає. У класі, де накопичилося багато вуглекислого газу, в учнів знижується працездатність, з’являється втома. Ось чому так важливо добре провітрювати класне приміщення.

Застосування вуглекислого газу

Вуглекислий газ широко застосовують для виготовлення різних напоїв, наприклад фруктових. Кожний з вас пив такі напої і бачив, як із води, налитої у склянку, виходять бульбашки. Це — вуглекислий газ.

Мінеральну воду також газують під час розливання її в пляшки. Вода з розчиненим у ній вуглекислим газом добре втамовує спрагу. У твердому стані вуглекислий газ застосовують у великих холодильних камерах. Купуючи морозиво, ви, напевно, бачили білі бруски, які наче димлять. Це твердий вуглекислий газ.

Вуглекислий газ використовують для створення штучного льоду і покриття ковзанок у закритих приміщеннях.

Вуглекислий газ важчий від повітря і не підтримує горіння, тому його використовують під час гасіння пожеж.

У вогнегаснику є речовини, які при з’єднанні одна з одною виділяють багато вуглекислого газу. Коли струмінь з вогнегасника потрапляє на вогонь, вуглекислий газ опускається вниз і гасить полум’я. Завдяки цій особливості пожежники врятували життя багатьом людям. Але пам’ятайте про обережне користування вогнегасником.

Висновок

Усі газоподібні речовини — азот, кисень, вуглекислий газ, водяна пара, які входять до складу повітря, мають спільні ознаки. Вони не мають запаху, безбарвні, прозорі, й через це ми їх не відчуваємо.

Кисень, на відміну від азоту та вуглекислого газу, підтримує горіння.

Запитання

  • 1. Як одержати вуглекислий газ?
  • 2. Чим вуглекислий газ подібний до кисню?
  • 3. Які властивості вуглекислого газу відрізняють його від кисню?
  • 4. Чому під час перерви потрібно провітрювати класну кімнату?
  • 5. Де використовують вуглекислий газ?
  • 6. Де застосовують вуглекислий газ у твердому стані?
  • 7. Як вуглекислий газ використовують для гасіння пожеж?

Завдання

  • 1. Доповніть і запишіть речення в зошиті. Запам’ятайте властивості кисню і вуглекислого газу.

Кисень ... горіння, а вуглекислий газ ... полум’я.

  • 2. Намалюйте таблицю в зошиті. Порівнюючи властивості кисню і вуглекислого газу, поставте у стовпчиках знаки + або -.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду