Войти
Закрыть

Горючі корисні копалини

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 32. Горючі корисні копалини

У природі є корисні копалини, які добре горять, виділяючи багато тепла. Тому їх називають горючими корисними копалинами. Це торф, кам’яне вугілля, нафта, природний газ.

Торф і кам’яне вугілля — тверді тіла, нафта — рідина. Усі вони утворились із залишків відмерлих рослин і найдрібніших тварин. Завдяки великому вмісту органічних речовин вони добре горять і при цьому виділяють багато тепла. Таку їх властивість використовують на теплових електростанціях для вироблення електроенергії, а також для постачання тепла на підприємства та у житлові будинки.

З горючих корисних копалин отримують тисячі різноманітних продуктів. Особливо цінними є бензин, гас та інші нафтопродукти. Без них не могли б рухатися автомобілі, автобуси, літати літаки, плавати річкові й морські судна. Торф, кам’яне вугілля, нафта — чудова сировина для хімічної промисловості.

Запам’ятайте: родовища корисних копалин не безмежні. Для їх відновлення потрібно дуже багато років. Саме тому варто економно використовувати все те, що з них виготовляють: добрива, паливо, предмети побуту та ін.

Запитання

  • 1. Які корисні копалини належать до горючих?
  • 2. Як застосовують горючі корисні копалини?

Запишіть у словничок

Торф, кам’яне вугілля, нафта, природний газ — горючі корисні копалини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація