Войти
Закрыть

Мінеральна і морська вода

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 9. Мінеральна і морська вода

Ви пили коли-небудь мінеральну воду? Яку? Що це за вода? Який у неї смак?

Проведіть дослід

Мінеральна вода

Налийте мінеральну воду в чашечку. Поставте її на кільце штатива й розмістіть під нею полум’я спиртівки. Подивіться, що залишиться після випаровування води. Скуштуйте мінеральну воду. Чим її смак відрізняється від смаку води, взятої з колодязя чи з-під крана?

Є місцевості, де з-під землі на поверхню виходить вода. Вона протікає крізь різні породи, розчиняє їх і водночас насичується різноманітними мінеральними речовинами, газами. Тому її називають мінеральною водою.

Джерела мінеральної води є в різних місцях земної кулі. Багата на мінеральні джерела й Україна. У нашій країні таких джерел відкрито близько 500. Найголовніші: на Закарпатті — Поляна, Свалява; на Прикарпатті — Трускавець. Також багатьом відома Миргородська мінеральна вода, Березівська вода — на Харківщині, Слов’янська — на Донбасі.

Мінеральна вода — це природний розчин. Вона корисна для здоров’я людей. У санаторії, де є мінеральна вода, приїздять на лікування люди. За призначенням лікарів вони п’ють мінеральну воду, приймають мінеральні ванни.

Біля джерел будують заводи. Мінеральну воду розливають у пляшки й постачають у магазини, лікарні, заклади харчування, будинки відпочинку тощо.

Чи знаєте ви, чому морська вода гірко-солона на смак? Тому що у ній розчинено багато різних мінеральних солей. Отже, морська вода, як і мінеральна, — це природний розчин. Купання в морській воді є надзвичайно корисним для здоров’я.

Запитання

  • 1. Яку воду називають мінеральною?
  • 2. Як у природі утворюється мінеральна вода?
  • 3. Як люди використовують мінеральну воду?
  • 4. Чим корисна морська вода?

Завдання

  • 1. Наведіть приклади природних розчинів.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду